Witam serdecznie
Przepis na pyszną rybę
po grecku jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna idealnie
nadaje się na święta i nie tylko. Może komuś przepis się
spodoba i wypróbuje.
Będziemy potrzebować:
500 g filetów rybnych
rozmrożonych (miruna, morszczuk, mintaj itp.)
kilka łyżek mąki
sól, pieprz
olej do smażenia
na sos:
2 marchewki (około 160 g)
1 pietruszka (około 50 g)
kawałek selera (około 50
g)
cebula (około 100 g)
3 łyżki koncentratu
pomidorowego (100 g)
1 łyżeczka musztardy
1/2 szklanki wody (125 ml)
sól, pieprz, pieprz
cayenne lub papryka ostra
niepełna łyżka soku z
cytryny
szczypta cukru
około 4 łyżek oleju do
smażenia
Link do filmu z przygotowania: Ryba po grecku
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję sos:
- Cebulę kroję w drobną kostkę.
- Marchew, pietruszkę i selera oczyszczam i myję. Następnie ścieram na tarce o grubych oczkach.
- Teraz w małym garnku rozgrzewam olej i podsmażam cebulę przez około 3 minuty.
- Następnie do cebuli dodaję warzywa i wodę i całość duszę pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut do miękkości warzyw.
- Gdy warzywa mam już miękkie dodaję koncentrat pomidorowy, musztardę, sok z cytryny, cukier i doprawiam solą, pieprzem i pieprzem cayenne.
- Dokładnie mieszam i duszę całość jeszcze około 3 minut. Jeżeli sos byłby zbyt suchy (chociaż sos nie powinien), możemy dodać do sosu odrobinę przegotowanej wody – sos jest gotowy.
- Rozmrożoną rybę myję i delikatnie osuszam (papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i kroję na mniejsze kawałki – paski o szerokości około 4 centymetrów.
- Na talerz wysypuję mąkę, doprawiam solą, pieprzem i mieszam .
- Teraz kawałki ryby obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor z obydwu stron – ryba jest gotowa.
Końcowe przygotowanie
ryby po grecku:
- Usmażoną rybę układam na półmisku lub dużym talerzu i nakładam na górę sos, dodatkowo dekoruję plasterkiem cytryny i listkami pietruszki - ryba po grecku jest gotowa.
Ryba po grecku jest
gotowa, można ją podawać na ciepło lub zimno w obu przypadkach
bardzo dobrze smakuje. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwielbiam tak przygotowaną rybkę :-)
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona Pani przepisami i b. wdzięczna,za udostępnianie, są bardzo ciekawe, uważam Panią za najlepszą kucharkę.Nie ma Pani sobie równych !!!!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak miły komentarz i cieszę się, że przepisy się podobają. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia 💖
Usuń