Nowe Przepisy

czwartek, 10 grudnia 2015

Ryba po Grecku

Ryba po Grecku
Witam serdecznie
Przepis na pyszną rybę po grecku jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna idealnie nadaje się na święta i nie tylko. Może komuś przepis się spodoba i wypróbuje.

Będziemy potrzebować:

500 g filetów rybnych rozmrożonych (miruna, morszczuk, mintaj itp.)
kilka łyżek mąki
sól, pieprz
olej do smażenia

na sos:
2 marchewki (około 160 g)
1 pietruszka (około 50 g)
kawałek selera (około 50 g)
cebula (około 100 g)
3 łyżki koncentratu pomidorowego (100 g)
1 łyżeczka musztardy
1/2 szklanki wody (125 ml)
sól, pieprz, pieprz cayenne lub papryka ostra
niepełna łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
około 4 łyżek oleju do smażenia


Link do filmu z przygotowania: Ryba po grecku


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję sos:
  1. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  2. Marchew, pietruszkę i selera oczyszczam i myję. Następnie ścieram na tarce o grubych oczkach.

  3. Teraz w małym garnku rozgrzewam olej i podsmażam cebulę przez około 3 minuty.
  4. Następnie do cebuli dodaję warzywa i wodę i całość duszę pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut do miękkości warzyw.

  5. Gdy warzywa mam już miękkie dodaję koncentrat pomidorowy, musztardę, sok z cytryny, cukier i doprawiam solą, pieprzem i pieprzem cayenne.
  6. Dokładnie mieszam i duszę całość jeszcze około 3 minut. Jeżeli sos byłby zbyt suchy (chociaż sos nie powinien), możemy dodać do sosu odrobinę przegotowanej wody – sos jest gotowy.


Przygotowanie ryby :
  1. Rozmrożoną rybę myję i delikatnie osuszam (papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i kroję na mniejsze kawałki – paski o szerokości około 4 centymetrów.
  2. Na talerz wysypuję mąkę, doprawiam solą, pieprzem i mieszam .
  3. Teraz kawałki ryby obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor z obydwu stron – ryba jest gotowa.
Końcowe przygotowanie ryby po grecku:
  1. Usmażoną rybę układam na półmisku lub dużym talerzu i nakładam na górę sos, dodatkowo dekoruję plasterkiem cytryny i listkami pietruszki - ryba po grecku jest gotowa.
Ryba po grecku jest gotowa, można ją podawać na ciepło lub zimno w obu przypadkach bardzo dobrze smakuje. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 






3 komentarze :

  1. Uwielbiam tak przygotowaną rybkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem zachwycona Pani przepisami i b. wdzięczna,za udostępnianie, są bardzo ciekawe, uważam Panią za najlepszą kucharkę.Nie ma Pani sobie równych !!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak miły komentarz i cieszę się, że przepisy się podobają. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia 💖

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.