Witam serdecznie
Propozycja na śledzie w śmietanie z
jabłkiem . Są bardzo smaczne i delikatne w smaku.
Będziemy potrzebować:
500 g filetów śledziowych matias
1 szklanka gęstej śmietany (200 g)
3 średnie cebule (około 200 g)
1 winne jabłko (około 250 g)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka usiekanej natki pietruszki
szczyptę cukru
sól, pieprz
Link do filmu z przygotowania: Śledzie w śmietanie z jabłkiem
Przygotowanie:
Najpierw
przygotuję śledzie:
- Śledzie matias są bardzo słone więc przed przygotowaniem śledzi najpierw je moczę aby nie były słone.
- Płuczę je w zimnej wodzie, zalewam w misce zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny, w międzyczasie odlewam wodę i zalewam świeżą, robię tak 2-3 razy.
- Wypłukane śledzie odsączam z wody i kroję na paseczki o szerokości około 1 – 1,5 cm.
Przygotowanie
pozostałych składników :
- Cebulę przekrawam na pół i kroję w cienkie pół plasterki (piórka), pokrojoną cebulę przelewam wrzącą wodą na durszlaku i odstawiam do wystudzenia.
- Jabłko obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach . Starte jabłko skrapiam sokiem z cytryny.
- Umytą i osączoną natkę pietruszki drobno siekam.
- Do śmietany dodaję szczyptę cukru , szczyptę soli, dwie szczypty pieprzu i dokładnie mieszam – sos jest gotowy.
Końcowe
przygotowanie śledzi w śmietanie :
- Do salaterki daję: śledzie, cebulę, jabłko, natkę pietruszki, polewam śmietaną i całość dokładnie mieszam.
- Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
- Tak przygotowane śledzie przed podaniem odstawiam przynajmniej na jedną godzinę aby przeszły smakiem.
Śledzie
w śmietanie z jabłkiem są gotowe . Życzę smacznego .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
czy można te śledzie w śmietanie zrobić np. 2 dni wcześniej , jak również sledzie po cygańsku czy też można zrobić wcześniej 2-3 dni.
OdpowiedzUsuńśledzie po cygańsku można przygotować 2 -3 dni wcześniej a odnośnie śledzi w śmietanie to nie proponuję ponieważ mogą podejść wodą (sokiem) i po 2 -3 dniach nie będą tak smaczne.
Usuń