Witam serdecznie
Propozycja na pyszne pierniczki, są
wyjątkowo delikatne i puszyste i nadają się do jedzenia od razu po
upieczeniu. Polecam wypróbować przepis na pierniczki.
Do przygotowania pierniczków będziemy
potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie 2 blachy
pierniczków
250 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub
550)
1 jajko + żółtko
50 g masła roztopionego i
przestudzonego (lub margaryny)
50 g miodu płynnego
50 g cukru pudru
1 1/2 łyżeczki kakao ciemnego
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonej gałki
muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego ziela
angielskiego
możemy dodać gotową przyprawę do
piernika
Link do filmu z przygotowania:
Pierniczki
Przygotowanie:
Do miski wsypuję mąkę, przyprawy,
kakao, cukier puder, sodę i dokładnie mieszam. Następnie dodaję
jajko + żółtko, roztopione i przestudzone masło, miód i wszystko
razem mieszam tak aby składniki wstępnie się połączyły.
Tak połączone składniki wykładam na
blat i zagniatam ciasto. Ciasto zagniatam przez kilka minut tak żeby
stało się gładkie i lśniące.
Następnie ciasto wkładam do miski,
nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut aby odpoczęło.
Po 30 minutach:
Ciasto wykładam na blat i rozwałkowuję
na grubość około 2 milimetrów (jeżeli trudno byłoby rozwałkować
ciasto to blat możemy podsypać delikatnie mąką). Z rozwałkowanego
ciasta wykrawam pierniczki i układam na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia.
Skrawki ciasta ponownie zagniatam,
rozwałkowuję i wykrawam pierniczki.
Pieczenie pierniczków:
Blachę z pierniczkami wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę
około 8 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez
używania termoobiegu.
Upieczone pierniczki odstawiam do
wystudzenia i dekoruję,
Dekorowanie pierniczków:
Pierniczki możemy dodatkowo udekorować
lukrem, polewą lub tym czym lubimy, poniżej podam linki na przepisy
do polewy oraz lukru.
Pierniczki są gotowe. Życzę udanych
wypieków , miłej zabawy przy dekorowaniu i smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa
Porada:
Porada:
Jeżeli miód mamy gęsty,
skrystalizowany to dajemy go razem z masłem do rondelka i razem
rozpuszczamy.
Ewunia jak ładnie, tylko je wieszać na choinkę. :)
OdpowiedzUsuńJuż niedługo zasiądę z córcią do pierników :)
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają świetnie!
Pierniczki rewelacja zrobiłam na próbe i wyszły ekstra , dziekuje Babciu za przepis
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Wczoraj z siostrą pierniczkowałyśmy. Przepis rewelacyjny, tylko dodałyśmy mniej kakao, bo nie chciałyśmy tak ciemnych. Super. Dziękuję Babciu. Jesteś moim guru kulinarnym. :)
OdpowiedzUsuńA takie wyszły nasze:
OdpowiedzUsuńhttp://krzyzykowe-perypetie.blogspot.com/2016/12/150-stroiki-swieczniki-odsona-2.html
Przepiękne pierniczki ale stroiki jeszcze ładniejsze cudnie wyglądają.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥
Witam serdecznie. Pytanko: czy z tego przepisu moge zrobic domek piernikowy?
OdpowiedzUsuńTak, to ciasto nadaje się na domek.
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥
witam serdecznie
OdpowiedzUsuńczy należy użyć CAŁEGO opakowania przyprawy do piernika zamiast poszczególnych składników?
Wystarczy dodać około 3 łyżeczek
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥
CZY CAŁA PRZYPRAWA DO PIERNIKA?
OdpowiedzUsuńOkoło 3 łyżeczek
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥
witam serdecznie
OdpowiedzUsuńczy pierniczki można zrobić 3 lub 4 dni wcześniej, czy zachowają swoją świeżość do świąt? i jak je ewentualnie przechowywać:)
pozdrawiam serdecznie:)
Tak można zrobić wcześniej, najlepiej włożyć do jakiegoś pojemnika, pudełeczka i nakryć aby nie obsychały.
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i wesołych świąt ♥ ♥ ♥
Witam i proszę o poradę co mogłam zrobić źle - ciasto zamiast sprężyste miałam trochę jakby za suche, kruszyło się i rwało przy wałkowaniu
OdpowiedzUsuńdziękuję i wesołych świąt
Wydaje mi się że mogła Pani użyć więcej mąki niż w przepisie lub za mało płynnych składników, lub może jajka były mniejsze.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam,mam pytanie ,przed samymi świętami bardzo dużo pracy, kiedy najwcześniej można upiec pierniczki,aby na święta były smaczne? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJadłam je po tygodniu i były smaczne i miękkie. Tylko trzeba je przechowywać w pojemniku, pudełeczku i nakryć aby nie obsychały.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥