Witam serdecznie
Dzisiaj chciałbym państwu
zaproponować przepis na ciastka ze skwarkami. Ciastka pomimo że są
ze skwarkami są bardzo smaczne, kruche i proste w przygotowaniu.
Obecnie tego rodzaju ciastka ze skwarkami są mniej znane i coraz
rzadziej pieczone, chociaż kiedyś (dawno temu:) były bardzo
popularne. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania ciastek będziemy
potrzebowali:
300 g maki pszennej (typ 450, 500 lub
550)
150 g skwarek lekko zrumienionych (150
g skwarek wyjdzie z około 600 g słoniny)
100 g cukru pudru
3 płaskie łyżki śmietany 12% lub
18%
2 żółtka (jajka L)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Link do filmu z przepisem: Ciastka ze skwarkami
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję skwarki:
Odsączone z tłuszczu i wystudzone
skwarki rozdrabniam blenderem, skwarki możemy również rozdrobnić
w maszynce do mielenia mięsa z najdrobniejszym sitkiem, jeżeli
używamy maszynki to najlepiej jest zmielić skwarki dwa razy.
Przygotowanie ciasta:
Na blat wysypuję mąkę, dodaję do
niej cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy w środku
robię dołek i dodaję żółtka, śmietanę i rozdrobnione skwarki.
Ciasto zagniatam przez chwilę, tak aby
składniki dobrze się połączyły i powstało gładkie i elastyczne
ciasto.
Tak przygotowane ciasto zawijam w folię
spożywczą (możemy włożyć do woreczka) i wkładam do lodówki na
około 30 minut.
Po 30 minutach:
Ciastka możemy wycisnąć przez
maszynkę do mielenia mięsa z odpowiednią końcówka lub możemy
ciasto rozwałkować na blacie lekko podsypanym mąką i wykroić
foremką.
Ciastka układam na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia.
Pieczenie ciastek ze skwarkami:
Blachę z ciastkami wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę
około 17 minut na złoty kolor, długość pieczenia ciastek może
się różnić w zależności od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony
na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Ciastka ze skwarkami są gotowe, można
się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Kiedyś zostałam poczęstowana takimi ciastkami, były przeeeeeepyszne. Dziękuję za przepis, na pewno skorzystam.
OdpowiedzUsuńPolecam, ciastka są bardzo smaczne.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Czy mozna dać im nadzienie z dżemu?
OdpowiedzUsuńNigdy nie dodawałam ale można spróbować. Pozdrawiam serdecznie 💖
Usuń