Nowe Przepisy

czwartek, 12 grudnia 2013

Sałatka Śledziowa z Czerwoną Fasolą

Witam Serdecznie
Propozycja na pyszną i prostą sałatkę śledziową z czerwoną fasolą.

Będziemy potrzebować :
około 500 g filetów śledziowych matias
3 ogórki kiszone (150 g)
1 średnia cebula
1 puszka 400 g fasoli czerwonej
4 łyżki majonezu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
pieprz do smaku


Link do filmu z przygotowania : Sałatka śledziowa z czerwonej fasoli 


Przygotowanie :

Najpierw przygotuję śledzie:
  1. Śledzie matias są bardzo słone, więc przed przygotowaniem sałatki śledzie moczę w wodzie.
  2. Płuczę je w zimnej wodzie, zalewam w misce zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny, w międzyczasie odlewam wodę i zalewam świeżą.

  3. Wypłukane śledzie odsączam z wody i osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką.
  4. Teraz śledzie przekrawam wzdłuż na pół i kroję na kawałki o szerokości około 1 cm.

Przygotowanie pozostałych składników sałatki śledziowej:
  1. Fasolkę odcedzam i przelewam zimną wodą na durszlaku .
  2. Cebulę kroję w drobną kostkę .
  3. Ogórki również kroję w drobną kostkę.
  4. Umyty i osączony szczypiorek drobno siekam.
Końcowe przygotowanie sałatki śledziowej: 
  1. Do salaterki daję wszystkie składniki sałatki dodaję majonez doprawiam pieprzem (dałam dwie duże szczypty) i wszystko razem mieszam.
  2. Tak przygotowaną sałatkę odstawiam na co najmniej 1 godzinę aby przeszła smakiem.
  3. Dodatkowo przed podaniem udekorowałam górę sałatki kawałkami szczypiorku wbijając go w sałatkę (szczypiorek wystaje jak igły jeża:) i kilkoma czerwonymi fasolkami.
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą jest gotowa. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa



3 komentarze :

  1. Zrobiłam i bardzo smakowała... Polecam...

    OdpowiedzUsuń
  2. nie można tyle śledzi moczyć - maksymalnie pół godziny bez zmieniania wody

    OdpowiedzUsuń
  3. Śledzie zależy jak nasolone. Czasem po godziny, czasem 3 godziny

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.