Witam
serdecznie
Propozycja
na pyszną karkówkę pieczoną w rękawie , jest bardzo soczysta i
krucha. Idealnie nadaje się do podania na obiad, rewelacyjnie
również smakuje odgrzewana w sosie a także można ją podawać na
zimno.
Będziemy
potrzebować :
około
2 kg karkówki
przyprawy
na marynatę:
5
ząbków czosnku
6
łyżek oleju
2
łyżki majeranku
1
łyżka cząbru
2
łyżeczki papryki słodkiej
1/2
łyżeczki pieprzu cayenne lub papryki ostrej
1/2
łyżeczki pieprzu
sól
do smaku
do
sosu:
1
łyżka mąki pszennej
1
łyżka sosu sojowego
około
1 łyżki usiekanej natki pietruszki
plus
sos z pieczenia mięsa
4
łyżki zimnej wody
rękaw
do pieczenia
Link do filmu z przygotowania: Karkówka pieczona w rękawie
Przygotowanie:
Karkówkę
przed przygotowaniem dokładnie myję i osuszam papierowym ręcznikiem
lub ściereczką.
- Teraz przygotuję marynatę, do miseczki przeciskam przez praskę czosnek(można drobno posiekać), dodaję wszystkie przyprawy, doprawiam solą (w moim przypadku dwie duże szczypty), dodaję olej i całość dokładnie mieszam – marynata jest gotowa.
- Do rękawa zapiętego z jednej strony wkładam karkówkę i smaruję z każdej strony marynatą (marynatę nakładam łyżką).
- Następnie spinam rękaw z drugiej strony i dokładnie nacieram mięso marynatą.
- Tak przygotowaną karkówkę w rękawie odstawiam na około 12 godzin w chłodne miejsce do zamarynowania.
Po
około 12 godzinach :
- Zamarynowaną karkówkę w rękawie przekładam do naczynia żaroodpornego lub układam bezpośrednio na blasze z piekarnika.
- W rękawie od góry robię kilka dziurek wykałaczką (dzięki czemu podczas pieczenia powietrze będzie mogło się ulatniać z rękawa i rękaw nie pęknie). .
- Karkówkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę około 120 minut.
- na około 15 minut przez zakończeniem pieczenia rozcinam wzdłuż górę rękawa – tak żeby sos nie wypłyną a karkówka żeby ładnie obeschła od góry.
Po
upieczeniu – przygotowanie sosu:
- Upieczoną karkówkę odstawiam na chwilę do przestudzenia, następnie przekładam ją na ogrzany półmisek i odstawiam w ciepłe miejsce (można wstawić do piekarnika który jest jeszcze ciepły po pieczeniu).
- Sos który zgromadził się w rękawie podczas pieczenia mięsa zlewam do garnka.
- Do miseczki daję 4 łyżki zimnej wody, dodaję mąkę i dokładnie mieszam .
- Teraz garnek z sosem stawiam na gazie i zagotowuję, do gotującego się sosu dodaję rozprowadzoną mąkę z wodą i sos sojowy, mieszam i zagotowuję. Sos od ponownego zagotowania gotuję około 2 minut.
- Następnie zakręcam gaz dodaję posiekaną natkę pietruszki- sos jest gotowy.
Karkówka
pieczona w rękawie jest gotowa można podawać . Życzę smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Ładna apetyczna sztuka mięsa. :)
OdpowiedzUsuńWykorzystałem ten przepis do pieczenia wcześniej peklowanej w peklosoli przez 10 dni karkówki. Wyszła wyśmienita.
OdpowiedzUsuńMiło mi że przepis się przydał a karkówka smakowała
UsuńPozdrawiam serdecznie
Marynata do mięsa mistrzostwo świata!!! Brawo! Znajomi się zachwycali a ukochany ciągle pyta kiedy znów karkówka w Marynacie choć najczęściej używam ja do grilla ;) pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńCieszę się że marynata jak i mięso smakowało, Bardzo dziękuję za tak miły komentarz.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥
Jestem elekrykiem robiłem pierwszy raz w życiu. Wyszła wspaniała dzięki
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, cieszę się że karkówka smakowała.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Wszystko pyszne
OdpowiedzUsuńA czy mogę zrobić podobny sos jeśli karkowka już jest upieczona bo pomysłu na obiad szukam 😀
OdpowiedzUsuńTak może Pani zrobić. Pozdrawiam serdecznie ♥
Usuń