Witam serdecznie
Propozycja na śledzie z suszonymi
pomidorami, śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.
Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takich śledzi to polecam wypróbować
przepis i przygotować taki rodzaj śledzi na zbliżające się
święta.
Do przygotowania śledzi z suszonymi
pomidorami będziemy potrzebować:
500 g filetów śledziowych a`la Matias
- solone
100 g suszonych pomidorów (odsączonych
z zalewy)
200 g cebuli
4 łyżki przecieru pomidorowego (nie
koncentratu)
100 ml oleju
3 łyżki octu winnego (jabłkowego)
1 łyżeczka cukru
duża szczypta imbiru mielonego
1 łyżka rodzynek
3 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
1 większy lub 2 mniejsze słoiki
Link do filmu z przygotowania: Śledzie z suszonymi pomidorami
Przygotowanie:
Przed przygotowaniem śledzi, filety
śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam
na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę.
Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.
Teraz przygotuję pozostałe składniki
:
Cebulę kroję w cienkie półplasterki.
Suszone pomidory odsączone z zalewy
kroję w cienkie paseczki.
Następnie na patelni rozgrzewam cały
olej i smażę cebulę przez około 5-6 minut tak żeby się
zeszkliła ale nie zrumieniła.
Następnie do zeszklonej cebuli dodaję
pozostałe składniki sosu: pomidory, przecier pomidorowy ocet,
cukier, rodzynki, imbir, ziele angielskie, listek laurowy. Dokładnie
mieszam i smażę jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Tak
przygotowany sos odstawiam do wystudzenia.
Końcowe przygotowanie śledzi :
Wymoczone śledzie dokładnie osuszam
papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki.
Teraz śledzie oraz sos nakładam do
słoików. Warstwę śledzi, warstwę sosu i tak na przemian,
następnie nakrywam wieczkami i wstawiam do lodówki na dwa dni. Po
dwóch dniach śledzie są gotowe do podania.
Śledzie z suszonymi pomidorami są
gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Witam .Jak długo mogą stać te śledzie i czy musi być ocet jabłkowy a nie zwykły ? Pozdrawiam Dorota
OdpowiedzUsuń2 dni się marynują i dodatkowo mogą stać około 2-3 dni. Ocet jabłkowy jest delikatniejszy i lepiej pasuje do tej marynaty ale jeżeli nie mamy to możemy troszkę dodać zwykłego.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Dziękuję za odpowiedź . Zrobię te śledzie na tegoroczne święta ,mam nadzieję że będą pyszne.Pozdrawiam Dorota
OdpowiedzUsuńSpokojnie mogą stać do dwóch tygodni !!!
OdpowiedzUsuń