Nowe Przepisy

poniedziałek, 5 grudnia 2016

Śledzie z Suszonymi Pomidorami

Śledzie z Suszonymi Pomidorami
Witam serdecznie
Propozycja na śledzie z suszonymi pomidorami, śledzie są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takich śledzi to polecam wypróbować przepis i przygotować taki rodzaj śledzi na zbliżające się święta.

Do przygotowania śledzi z suszonymi pomidorami będziemy potrzebować:

500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone
100 g suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy)
200 g cebuli
4 łyżki przecieru pomidorowego (nie koncentratu)
100 ml oleju
3 łyżki octu winnego (jabłkowego)
1 łyżeczka cukru
duża szczypta imbiru mielonego
1 łyżka rodzynek
3 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy

1 większy lub 2 mniejsze słoiki


Link do filmu z przygotowania: Śledzie z suszonymi pomidorami



Przygotowanie:
Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie.

Teraz przygotuję pozostałe składniki :
Cebulę kroję w cienkie półplasterki.
Suszone pomidory odsączone z zalewy kroję w cienkie paseczki.
Następnie na patelni rozgrzewam cały olej i smażę cebulę przez około 5-6 minut tak żeby się zeszkliła ale nie zrumieniła.


Następnie do zeszklonej cebuli dodaję pozostałe składniki sosu: pomidory, przecier pomidorowy ocet, cukier, rodzynki, imbir, ziele angielskie, listek laurowy. Dokładnie mieszam i smażę jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Tak przygotowany sos odstawiam do wystudzenia.


Końcowe przygotowanie śledzi :
Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki.


Teraz śledzie oraz sos nakładam do słoików. Warstwę śledzi, warstwę sosu i tak na przemian, następnie nakrywam wieczkami i wstawiam do lodówki na dwa dni. Po dwóch dniach śledzie są gotowe do podania.

Śledzie z suszonymi pomidorami są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  


3 komentarze :

  1. Witam .Jak długo mogą stać te śledzie i czy musi być ocet jabłkowy a nie zwykły ? Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 dni się marynują i dodatkowo mogą stać około 2-3 dni. Ocet jabłkowy jest delikatniejszy i lepiej pasuje do tej marynaty ale jeżeli nie mamy to możemy troszkę dodać zwykłego.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  2. Dziękuję za odpowiedź . Zrobię te śledzie na tegoroczne święta ,mam nadzieję że będą pyszne.Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.