Nowe Przepisy

czwartek, 5 grudnia 2013

Pierogi z Kapustą i Grzybami

Pierogi z Kapustą Kiszoną i Grzybami

Witam Serdecznie
Podzielę się moim sposobem robienia pierogów z kapustą kiszoną i grzybami , są bardzo dobre przynajmniej tak mówią domownicy ( spróbowali by coś innego powiedzieć :). Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takich pierogów to polecam wypróbować mój przepis. 

Do przygotowania pierogów będziemy potrzebować:

z podanych proporcji wyjdzie około 60 pierogów

na farsz:
700 g kapusty kiszonej (odciśniętej)
40 g suszonych grzybów
około 150 g cebuli
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
do smaku: sól, pieprz
olej do smażenia

na ciasto:
700 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
250 ml gorącej wody
2 jajka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli

gotowe pierogi możemy polać roztopionym masłem lub olejem lnianym


Link do filmu z przygotowania: Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami  




Przygotowanie :

Najpierw przygotuję farsz na pierogi:
Grzyby:
Suszone grzyby dokładnie płuczę na sicie (durszlaku) pod bieżącą wodą, przekładam do garnka i zalewam niewielką ilością zimnej wody i odstawiam do namoczenia na kilka godzin. Następnie jeżeli trzeba to odlewam niewielką ilość wody, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości grzybów około 30 -35 minut. Ugotowane odcedzam, odstawiam do wystudzenia i kroję drobniutko.


Kapusta:
Odciśniętą kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki na desce i przekładam do garnka. Następnie kapustę zalewam niewielką ilością wody (tak żeby nie była cała przykryta) dodaję ziele angielskie i listki laurowe. Garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości około 30 – 35 minut. Ugotowaną kapustę dokładnie odsączam na durszlaku z wody i wyjmuję ziele angielskie oraz listki laurowe.


Smażenie:
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Teraz na patelni na rozgrzanym oleju smażę cebulę przez około 5 minut, tak żeby się zeszkliła. Następnie do cebuli dodaję pokrojone grzyby, kapustę, doprawiam solą, pieprzem i całość jeszcze smażę około 5 minut. Farsz jest gotowy.


Przygotowanie ciasta na pierogi:
Do miski wsypuję mąkę dodaję sól, olej, gorącą wodę i mieszam łyżką, tak żeby składniki wstępnie się połączyły. Następnie dodaję jajka i nadal mieszam ciasto łyżką aż jajka połączą się z ciastem.


Teraz ciasto wykładam na blat i wyrabiam przez kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką i nakrywam ściereczką lub folią spożywczą, ciasto dostawiam na około 30 minut aby odpoczęło.



Lepienie pierogów:
Odcinam kawałek ciasta i rozwałkowuję na grubość około 2 milimetrów, aby łatwiej był rozwałkować ciasto blat podsypuję niewielką ilością mąki.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki szklanką lub foremką. Skrawki ciasta zagniatam i nakrywam ściereczką aby ciasto nie obsychało.


Krążek ciasta delikatnie rozciągam palcami i nakładam farsz (około 2 łyżeczek), składam na pół i zlepiam dokładnie pieroga.
Zlepione pierogi układam na ściereczce lub na blacie podsypanym mąką, pierogi nakrywam ściereczką aby nie obsychały.
Rozwałkowuję pozostałe ciasto i wylepiam do końca pierogi.


Gotowanie pierogów z kiszoną kapustą i grzybami:
Do wody w której będę gotowała pierogi dodaję około jednej łyżeczki soli (ilość soli zależy od ilości wody w garnku) oraz około dwóch łyżek oleju i zagotowuję wodę.
Do gotującej się wody wrzucam partiami pierogi i gotuję od momentu wypłynięcia pierogów około 3 minut.


Następnie pierogi wyjmuję łyżką cedzakową i polewam roztopionym masłem, możemy również polać olejem lnianym.

Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami ą gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

24 komentarze :

  1. Znów danie z kapustą...ale sie lubicie nade mną pastwić. A ja tak lubię kapustkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie "brzuchate" śliczne pierogi!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. ja już po składnikach i proporcjach widzę, że muszą być rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie nadziane :) Ale u mnie w domu wolimy pierogi za słodkiej kapusty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. składniki na farsz trzeba przesmażyć na patelni

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja do farszu dodaje jeszcze sos grzybowy instant tak poprostu wsypuje zawartosc opakowania go do calosci wtedy maja lepszy smaczek moja mama tak robila;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ciekawy pomysł , pozdrawiam

      Usuń
    2. A ja nie skorzystałabym z przepisu, w którym byłyby jakieś sztuczności ;)

      Usuń
  7. Witam Pani Babciu:) jutro zabieram się za robienie pierożków z Pani przepisu:) Mam nadzieje że wyjdą mi takie dobre jak Pani żeby Robuś nie narzekał;) pozdrawiam Joanna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że pierogi się udały a Robusiowi :) smakowały , a jak powie że nie to wałkiem go przez głowę :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. Właśnie jestem w trakcie gotowania pierogów. Wyszło mi 45 sztuk, ale wykrawałam foremką o średnicy 9 cm i faszerowałam je "od serca". Jednakowoż wałkowałam na tyle cienko, że zostało mi sporo ciasta. Czy surowe ciasto można przechować w lodówce albo zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto można zamrozić a jak będzie Pani robiła pierogi ponownie to przed wałkowaniem wyjąć wcześniej aby się rozmroziło, przerobić kilka razy i wałkować :).
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i wesołych świąt Bożego Narodzenia

      Usuń
  9. Pyszne pierogi , dziekuje za przepis . Pierwszy raz robienie pierogow przynioslo mi frajde , miekie ciasto i smaczny farsz. Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że pierogi smakowały.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  10. Przygotowuję farsz na jutro z tym, że do podlania kapusty daję wodę po grzybkach :) uwielbiamy zapach i smak grzybów. Mam nadzieję, ze to wzmocni grzybową nutę w farszu. Grzyby też trochę inaczej przygotowuję, zalewam wrzątkiem i po mniej więcej godzinie są gotowe do dalszej obróbki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy ma swój sposób na przygotowanie farszu, ważne aby pierogi smakowały.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥

      Usuń
  11. Dzień dobry Pani Babciu :) Jeśli przygotuję pierogi wcześniej to w jaki sposób je najlepiej "przechować" żeby mi przetrwały do wigilii? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej zamrozić, a później wrzucić na chwilę do gotującej się wody lub odgrzać na patelni.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  12. Dzien dobry Pani Babciu. Zycze Samych Pogodnych i Wesolych Dni w tym 2018 Roku. Prosze mi odpowiedziec tylko na jedno pytanie .Z jakich okolic z Polski Pani pochodzi? Pytam o to bo wiekszosc przepisow ktore Pani zamieszcza sa identyczne jak te ktore my uzywamy od wiekow na terenie Podkarpacia Raz jeszcze Pozdrawiam Goraco .Eugeniusz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za życzenia i również życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Trafił Pan, pochodzę z Podkarpacia ale jakoś nigdy nie myślałam, że gotuję według kuchni regionalnej, byłam przekonana że wszyscy tak gotują a tu taka niespodzianka. Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  13. Czy pierogi mrozimy gotowane czy surowe

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy farsz może być zimny czy trzeba go podgrzac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być zimny ale nie zamrożony, bo będzie ciężko nałożyć i zlepić pierogi.

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.