Witam Serdecznie
Podzielę się moim sposobem robienia
pierogów z kapustą kiszoną i grzybami , są bardzo dobre przynajmniej tak
mówią domownicy ( spróbowali by coś innego powiedzieć :). Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takich pierogów to polecam wypróbować mój przepis.
Do przygotowania pierogów będziemy
potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 60
pierogów
na farsz:
700 g kapusty kiszonej (odciśniętej)
40 g suszonych grzybów
około 150 g cebuli
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
do smaku: sól, pieprz
olej do smażenia
700 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub
550)
250 ml gorącej wody
2 jajka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
gotowe pierogi możemy polać
roztopionym masłem lub olejem lnianym
Link do filmu z przygotowania: Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami
Przygotowanie :
Najpierw przygotuję farsz na pierogi:
Grzyby:
Suszone grzyby dokładnie płuczę na
sicie (durszlaku) pod bieżącą wodą, przekładam do garnka i
zalewam niewielką ilością zimnej wody i odstawiam do namoczenia na
kilka godzin. Następnie jeżeli trzeba to odlewam niewielką ilość
wody, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości grzybów około
30 -35 minut. Ugotowane odcedzam, odstawiam do wystudzenia i kroję
drobniutko.
Kapusta:
Odciśniętą kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki na desce i przekładam do garnka. Następnie kapustę zalewam niewielką ilością wody (tak żeby nie była cała przykryta) dodaję ziele angielskie i listki laurowe. Garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości około 30 – 35 minut. Ugotowaną kapustę dokładnie odsączam na durszlaku z wody i wyjmuję ziele angielskie oraz listki laurowe.
Odciśniętą kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki na desce i przekładam do garnka. Następnie kapustę zalewam niewielką ilością wody (tak żeby nie była cała przykryta) dodaję ziele angielskie i listki laurowe. Garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości około 30 – 35 minut. Ugotowaną kapustę dokładnie odsączam na durszlaku z wody i wyjmuję ziele angielskie oraz listki laurowe.
Smażenie:
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Teraz na patelni na rozgrzanym oleju
smażę cebulę przez około 5 minut, tak żeby się zeszkliła.
Następnie do cebuli dodaję pokrojone grzyby, kapustę, doprawiam
solą, pieprzem i całość jeszcze smażę około 5 minut. Farsz
jest gotowy.
Przygotowanie ciasta na pierogi:
Do miski wsypuję mąkę dodaję sól,
olej, gorącą wodę i mieszam łyżką, tak żeby składniki
wstępnie się połączyły. Następnie dodaję jajka i nadal mieszam
ciasto łyżką aż jajka połączą się z ciastem.
Teraz ciasto wykładam na blat i
wyrabiam przez kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto wkładam do miski
oprószonej mąką i nakrywam ściereczką lub folią spożywczą,
ciasto dostawiam na około 30 minut aby odpoczęło.
Odcinam kawałek ciasta i rozwałkowuję
na grubość około 2 milimetrów, aby łatwiej był rozwałkować
ciasto blat podsypuję niewielką ilością mąki.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawam
krążki szklanką lub foremką. Skrawki ciasta zagniatam i nakrywam
ściereczką aby ciasto nie obsychało.
Krążek ciasta delikatnie rozciągam
palcami i nakładam farsz (około 2 łyżeczek), składam na pół i
zlepiam dokładnie pieroga.
Zlepione pierogi układam na ściereczce
lub na blacie podsypanym mąką, pierogi nakrywam ściereczką aby
nie obsychały.
Gotowanie pierogów z kiszoną kapustą
i grzybami:
Do wody w której będę gotowała
pierogi dodaję około jednej łyżeczki soli (ilość soli zależy
od ilości wody w garnku) oraz około dwóch łyżek oleju i
zagotowuję wodę.
Do gotującej się wody wrzucam
partiami pierogi i gotuję od momentu wypłynięcia pierogów około
3 minut.
Następnie pierogi wyjmuję łyżką
cedzakową i polewam roztopionym masłem, możemy również polać
olejem lnianym.
Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami
ą gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Znów danie z kapustą...ale sie lubicie nade mną pastwić. A ja tak lubię kapustkę. :)
OdpowiedzUsuńJakie "brzuchate" śliczne pierogi!!!!
OdpowiedzUsuńja już po składnikach i proporcjach widzę, że muszą być rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńPięknie nadziane :) Ale u mnie w domu wolimy pierogi za słodkiej kapusty :)
OdpowiedzUsuńskładniki na farsz trzeba przesmażyć na patelni
OdpowiedzUsuńa ja do farszu dodaje jeszcze sos grzybowy instant tak poprostu wsypuje zawartosc opakowania go do calosci wtedy maja lepszy smaczek moja mama tak robila;]
OdpowiedzUsuńO ciekawy pomysł , pozdrawiam
UsuńA ja nie skorzystałabym z przepisu, w którym byłyby jakieś sztuczności ;)
UsuńWitam Pani Babciu:) jutro zabieram się za robienie pierożków z Pani przepisu:) Mam nadzieje że wyjdą mi takie dobre jak Pani żeby Robuś nie narzekał;) pozdrawiam Joanna:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że pierogi się udały a Robusiowi :) smakowały , a jak powie że nie to wałkiem go przez głowę :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńWłaśnie jestem w trakcie gotowania pierogów. Wyszło mi 45 sztuk, ale wykrawałam foremką o średnicy 9 cm i faszerowałam je "od serca". Jednakowoż wałkowałam na tyle cienko, że zostało mi sporo ciasta. Czy surowe ciasto można przechować w lodówce albo zamrozić?
OdpowiedzUsuńCiasto można zamrozić a jak będzie Pani robiła pierogi ponownie to przed wałkowaniem wyjąć wcześniej aby się rozmroziło, przerobić kilka razy i wałkować :).
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i wesołych świąt Bożego Narodzenia
Pyszne pierogi , dziekuje za przepis . Pierwszy raz robienie pierogow przynioslo mi frajde , miekie ciasto i smaczny farsz. Polecam
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło że pierogi smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Przygotowuję farsz na jutro z tym, że do podlania kapusty daję wodę po grzybkach :) uwielbiamy zapach i smak grzybów. Mam nadzieję, ze to wzmocni grzybową nutę w farszu. Grzyby też trochę inaczej przygotowuję, zalewam wrzątkiem i po mniej więcej godzinie są gotowe do dalszej obróbki.
OdpowiedzUsuńKażdy ma swój sposób na przygotowanie farszu, ważne aby pierogi smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥
Dzień dobry Pani Babciu :) Jeśli przygotuję pierogi wcześniej to w jaki sposób je najlepiej "przechować" żeby mi przetrwały do wigilii? :)
OdpowiedzUsuńNajlepiej zamrozić, a później wrzucić na chwilę do gotującej się wody lub odgrzać na patelni.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Dzien dobry Pani Babciu. Zycze Samych Pogodnych i Wesolych Dni w tym 2018 Roku. Prosze mi odpowiedziec tylko na jedno pytanie .Z jakich okolic z Polski Pani pochodzi? Pytam o to bo wiekszosc przepisow ktore Pani zamieszcza sa identyczne jak te ktore my uzywamy od wiekow na terenie Podkarpacia Raz jeszcze Pozdrawiam Goraco .Eugeniusz
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za życzenia i również życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Trafił Pan, pochodzę z Podkarpacia ale jakoś nigdy nie myślałam, że gotuję według kuchni regionalnej, byłam przekonana że wszyscy tak gotują a tu taka niespodzianka. Pozdrawiam serdecznie ♥
UsuńCzy pierogi mrozimy gotowane czy surowe
OdpowiedzUsuńJa mrożę gotowane, ale można i surowe.
UsuńCzy farsz może być zimny czy trzeba go podgrzac?
OdpowiedzUsuńMoże być zimny ale nie zamrożony, bo będzie ciężko nałożyć i zlepić pierogi.
Usuń