Nowe Przepisy

poniedziałek, 10 listopada 2014

Kaczka Pieczona w rękawie z farszem z Kapusty Kiszonej


Witam serdecznie
Propozycja na smaczną i prostą w przygotowaniu kaczkę pieczoną w rękawie z farszem z kapusty kiszonej . Po upieczeniu farsz jest bardzo smaczny i może być do datkiem do kaczki zamiast surówki lub sałatki .


Będziemy potrzebować:

1 kaczka o wadze około 2 kg
350 g kiszonej kapusty
1 jabłko (200 g)
1 cebula (100 g)
50 g masła
4 łyżki oleju
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól do smaku

Link do filmu z przygotowania : Kaczka pieczona w rękawie z farszem



Przygotowanie :
Najpierw przygotuję farsz :
  1. Kapustę kiszoną płuczę pod bieżącą wodą i dobrze odciskam .
  2. Odciśniętą kapustę kroję na desce na mniejsze kawałki .
  3. Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do kapusty .
  4. Jabłko obieram ze skórki , przekrawam na pół usuwam gniazdo nasienne i kroję w kostkę – jabłko daje do osobnej miseczki.
  5. Teraz na rozgrzanym maśle na patelni podsmażam kapustę z cebulą – około 10 minut na średnim ogniu .
  6. Po 10 minutach do kapusty dodaję jabłko i całość jeszcze smażę około 5 minut , farsz przekładam do miseczki i odstawiam do wystudzenia - farsz jest gotowy .

Przygotowanie mieszanki do posmarowania kaczki przed pieczeniem :
  1. Do miseczki z olejem dodaję wszystkie przyprawy , doprawiam solą ( dałam dwie szczypty) i dokładnie mieszam .
Faszerowanie kaczki :
  1. Kaczę dokładnie myję pod bieżącą wodą osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką .
  2. Do środka kaczki daję jedną łyżkę mieszanki przypraw z olejem i ją od środka smaruję .
  3. Teraz do środka nakładam cały przestudzony farsz ( farsz ugniatam delikatnie dłonią aby się cały zmieścił ) .
  4. Gdy kaczkę mam nadzianą to zaszywam otwór którym wkładałam farsz (jeżeli nie chcemy zszywać to możemy spiąć wykałaczkami ). .
  5. Rękaw do pieczenia spinam z jednej strony i wkładam kaczkę . Kaczkę w rękawie polewam resztą mieszanki oleju z przyprawami . Zapinam z drugiej strony rękaw i delikatnie smaruję kaczkę mieszanką tak żeby całą była pokryta .
Pieczenie kaczki w rękawie :
  1. Kaczkę kładę na blasze z piekarnika , w rękawie robię kilka otworów za pomocą wykałaczki lub igły żeby mogło się wydostawać powietrze podczas pieczenia .
  2. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
  3. Kaczkę piekę 120 minut . Po 120 minutach wyjmuję blachę z kaczką z piekarnika , rozcinam rękaw wzdłuż nożem lub nożyczkami i wstawiam ponownie do piekarnika tym razem na 15 minut aby kaczka ładnie się zrumieniła .
  4. Kaczkę piekłam w sumie 135 minut
Kaczka pieczona z farszem z kapusty kiszonej jest gotowa można podawać . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa









4 komentarze :

  1. Dziękuję za pomysł. Nie umiem robić kaczki i nie mam gęsiarki do pieczenia drobiu. Ale mam rękaw do pieczenia!Wypróbuję tą metodę na Święta, będzie z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O z jabłkami kaczka też jest pyszna:) miło mi że mogłam pomóc.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i wesołych świąt Bożego Narodzenia

      Usuń
  2. A ja jutro już któryś raz (3,4?) robię znalezioną tu kaczuszkę. I z czystym sumieniem polecam!!! Tym razem mała modyfikacja farszu nastąpiła: Garść grubo krojonych pieczarek (na maśle zrumienionych) i łyżka koncentratu pomidorowego gdy kapustka się dusiła na patelni. Tak a'la bigosik :) Właśnie stygnie i nadziewam na noc kaczuchę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że przepis się przydał i kaczuszka smakuje:) z moim farszem lub lekko zmodyfikowanym.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego oraz dziękuję za miły komentarz ♥ ♥ ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.