Witam serdecznie
Propozycja na pyszne ciasto makowiec na
biszkopcie w polewie czekoladowej, idealnie nadaje się na okres
Świąt Bożego Narodzenia i nie tylko. Nie jest bardzo trudne w
przygotowaniu i każdy powinien sobie z nim poradzić, starałam się
opisać i pokazać na filmiku jak najdokładniej cały proces
przygotowania makowca na biszkopcie.
Będziemy potrzebować:
na ciasto:
150 g mąki tortowej
130 g cukru pudru
5 łyżek oleju (około 70 ml)
5 jajek rozdzielone żółtka od białek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
na masę makową:
500 g zmielonego maku
100 g cukru pudru
150 g masła lub margaryny
2 łyżki miodu
3 jajka rozdzielone żółtka od białek
100 g rodzynek
100 g posiekanych orzechów włoskich
kilka kropli aromatu migdałowego
na polewę:
50 g masła
50 g cukru pudru
2 łyżki kakao z górką (kakao
prawdziwe-ciemne)
2 łyżki mleka
użyłam foremki o wymiarach dna 25 cm
x 21 cm
Link do filmu z
przygotowania: Makowiec na biszkopcie
Przygotowanie:
Masę makową jak i
biszkopt możemy przygotować mikserem, robotem lub w makutrze,
kolejność przygotowania jest taka sam.
Najpierw przygotuję masę
makową:
- Mak sparzyłam i zmieliłam według tego przepisu
- Mak mam już gotowy, teraz zaczynam przygotowywać masę makową.
- Do miski daję żółtka, cukier puder i miksuję na puszystą masę. Następnie dodaję masło cały czas miksując do uzyskania jednolitej puszystej masy.
- Teraz dodaję zmielony mak, orzechy, rodzynki, miód, kilka kropli aromatu migdałowego i całość miksuję do połączenia się składników.
- Następnie białka ubijam na sztywną pianę i ubite dodaję do masy makowej i całość miksuję tak aby białka połączyły się z masą makową – masa makowa jest gotowa.
- Tak przygotowaną masę przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję.
- Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na drugą od dołu półkę i piekę 40 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
- Do miski wlewam żółtka dodaję cukier puder i miksuję na puszystą masę.
- Następnie dodaję stopniowo olej i cały czas miksuję.
- Do mąki dodaję cukier waniliowy i proszek do pieczenia i dodaję stopniowo do ciasta cały czas miksując aż powstanie jednolite ciasto.
- Teraz ubijam białka na sztywną pianę, ubite dodaję do ciasta i mikserem na wolnych obrotach łączę białka z ciastem – ciasto na biszkopt jest gotowe.
- Foremkę z masą makową wyjmuję i wylewam na masę przygotowane ciasto biszkoptowe, ciasto rozprowadzam po całej powierzchni masy makowej.
- Foremkę ponownie wstawiam do piekarnika na drugą od dołu półkę i piekę jeszcze około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
- Piekarnik nadal mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
- Po upieczeniu i wyłączeniu grzania nie wyjmuję od razu foremki tylko pozostawiam około 5 minut w uchylonym piekarniku aby biszkopt nie opadł.
- Następnie foremkę wyjmuję i pozostawia do wystudzenia. Gdy ciasto jest wystudzone wybijam je z foremki tak aby masa makowa była u góry a biszkopt na dole.
Przygotowanie polewy
czekoladowej:
- Do rondelka przekładam wszystkie składnik na polewę: kakao, masło, mleko, cukier puder.
- Rondelek stawiam na gazie i podgrzewając rozpuszczam wszystkie składniki cały czas mieszając, tak aby powstała lśniąca polewa – ważne aby polewy nie zagotować.
- Tak przygotowaną polewę wylewam na górę ciasta makowego i wyrównuję.
- Teraz makowiec odstawiam żeby polewa zastygła – makowiec na biszkopcie jest gotowy.
Makowiec na biszkopcie
jest gotowy, można się częstować. Życzę udanego wypieku i
smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Piekny,jasny opis -piekne ciasto!,,juz nalezy do moich ulubionych.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Mniam ,wgryzłabym się w kawałek twojego makowca.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!! bardzo chętnie wypróbuję ten przepis:)
OdpowiedzUsuńbardzo dokladny orzepis dziekuje
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis, dzis zrobilam jestem zadowolona ten makowiec jest spanialy
OdpowiedzUsuńNwm czy próbowała Pani na wierzch dać krem orzechowy (masło sstarte orzechy włoskie cukier i mleko ). Moja babcia tak zawsze robiła i szczerze polecam :)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam ale muszę spróbować , dziękuję za ciekawą podpowiedź .
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Bardzo dokladny opis. Napewno zrobie na swieta. Dziekuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńczy mogę dać gotową masę makową?
OdpowiedzUsuńTak można użyć gotowej masy
Usuńbardzo smaczny makowiec, wczoraj robiłam,dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńPyszny mak też robiłam według twojego przepisu biszkopt jest wilgotny taki bardzo smaczny i mak super rewelacja polecam wszystkim smakowal
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że makowiec smakował a przepis się przydał. Dziękuję za miły komentarz
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥
Właśnie upiekłam na Nowy Rok 2019 przepyszne ciasto z makiem. Dziękuję za wspaniałe przepisy i życzę babci Ewie dużo zdrowia oraz siły i chęci by nadal móc nas zadowalać wspaniałymi przepisami. Dzięki !
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak miłe słowa i cieszę się, że ciasto się udało. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku ♥
UsuńCiasto pyszne już 3 Święta Gościło na moim stole posypałam jeszcze w tym roku Płatkami migdałów i wspaniałe. Kochana Babciu Ewo zjadłabym Karpatkę ale z twojego przepisu bo Ty robisz najlepsze !
OdpowiedzUsuńJest mi bardzo miło, że powraca Pani do tego przepisu i że ciasto gości u Pani na świątecznym stole. Postaram się przygotować karpatkę.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
Pani Ewo, w przepisie podaje Pani, iż na masę makową należy użyć "500 g zmielonego maku". Czy podana ilość "500 g" dotyczy maku sparzonego i zmielonego, czy jest to mak zmielony suchy przed sparzeniem?
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że skorzystałam z Pani przepisu i ciasto wyszło bardzo dobre ale część makowa była dużo wyższa niż biszkoptowa, stąd moja obawa, że użyłam większej ilości maku. Masę makową przygotowałam z maku w ziarenkach, który po namoczeniu i zmieleniu podwoił swoją objętość.
Proszę o informację jaką ilość maku suchego w ziarenkach powinnam użyć do przygotowania tego ciasta.
Przepraszam, mogłam dokładniej to opisać, to było 500 g maku już po sparzeniu i zmieleniu - czyli powinna Pani użyć 250 g maku w ziarenkach + 500 ml mleka do gotowania. A jeżeli używałaby Pani mielonego maku z torebki, to takiego maku powinno być około 250 gramów + około 300 ml mleka.
UsuńJeszcze raz przepraszam, za niedokładną listę składników.
Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia i samych dobroci w Nowym Roku 😘💖😘💖
Pani Ewo, w przepisie podano, iż na masę makową potrzebne jest 500 g zmielonego maku - czy to oznacza, że użyła pani 250 g maku suchego, który został sparzony i zmielony?
OdpowiedzUsuńZgonie z informacją z Pani strony mak po obróbce podwaja swoją objętość:
z 200 g maku mielonego uzyskamy około 400 g maku
z 500 g maku (w ziarenkach)uzyskamy koło 1 kg maku
https://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/10/przygotowanie-maku-do-ciast.html
Proszę o szybką odpowiedź i pozdrawiam.
Przepraszam, mogłam dokładniej to opisać, to było 500 g maku już po sparzeniu i zmieleniu - czyli powinna Pani użyć 250 g maku w ziarenkach + 500 ml mleka do gotowania. A jeżeli używałaby Pani mielonego maku z torebki, to takiego maku powinno być około 250 gramów + około 300 ml mleka.
UsuńJeszcze raz przepraszam, za niedokładną listę składników.
Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia i samych dobroci w Nowym Roku 😘💖😘💖