Nowe Przepisy

sobota, 7 grudnia 2013

Drzewko Świąteczne z Ciasta Drożdżowego

Witam Serdecznie
Propozycja na wypiek ozdobnego drzewka z ciasta drożdżowego.

Będziemy potrzebować :

500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
210 ml mleka ciepłego
2 jajka
30 g drożdży
40 g cukru
60 g masła roztopionego i przestudzonego
30 wiśni z syropu lub kompotu
szczypta soli
kilka łyżek mleka do pomalowania drzewka przed pieczeniem
cukier puder do posypania drzewka po upieczeniu


Link do filmu z przygotowania :  Drzewko Świąteczne z Ciasta Drożdżowego



Przygotowanie :
Zaczynam od przygotowania ciasta drożdżowego
  1. Do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję połowę cukru (przyśpieszy fermentacje), dodaję trochę ciepłego mleka (około 50 ml) i łyżkę czubatą mąki pszennej,  wszystko razem mieszam
  2. Miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
  1. Do gotowego rozczynu dodaję resztę składników, mąkę, pozostałe mleko, cukier, sól i wszystko dokładnie mieszam.
  2. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal mieszam łyżką aż masło wchłonie się w ciasto.

  3. Ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam dłońmi przez około 3 minuty, do momentu aż ciasto będzie odstawało od dłoni – jeżeli zdarzyło by się że ciasto bardzo się klei można podsypać blat większą ilością mąki

  4. Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut żeby ciasto wyrosło ( podwoiło swoją objętość).
Po 40 minutach :
Jeżeli zrobimy trochę dłuższe te wałeczki to nic się nie dzieje ważne żeby nie były krótsze.
  1. Ciasto wykładam na blat podsypany mąką przerabiam dłońmi kilka razy i dzielę na 2 równe części.
  2. Jedną część na razie chowam do miski i nakrywam ściereczką, drugą dzielę na na 11 równych kawałków.

  3. 3 kawałki z tych 11 rozwałkowuję dłońmi na wałki o długości 15 centymetrów z nich zaplotę pień drzewka. Zaplatam je jak warkocz tak jak chałkę i układam na blasze wyłożonej papierem na środku blachy od dolnego brzegu :).
  1. Teraz z kolejnych dwóch kawałków robię wałki dłońmi o długości 25 centymetrów
  2. z nich wykonam pierwsze gałązki , rozwałkowane zwijam w ślimaczek i zostawiam kawałek wałka nie zwinięty żeby nim przymocować go do pnia drzewka jeden od góry a drugi od spodu pnia ( dokładnie widać to na filmiku).
  1. Kolejne dwa kawałki również rozwałkowuję na długość 25 centymetrów i zwijam też ślimaczka tylko że mniejszego tak żeby pozostało większa ilość wałka nie zwiniętego, te dwie gałązki będą otaczały pierwsze i przymocowuję końcówki do pnia dając końcówkę ciasta pod spód pnia:).

  2. Pozostałe 4 kawałki ciasta z tej części ciasta też rozwałkowuję na 25 centymetrów i łącze je po dwa kładąc jeden na drugim i zwijam małego ślimaczka.

Drugi kawałek ciasta dzielę na 3 części (dlatego na 3 wtedy łatwiej podzielić na jeszcze mniejsze części ale możemy podzielić na więcej części).
  1. Dwa kawałki dzielę po 11 części a 3 kawałek na 13 części tak żeby w sumie powstało 35 kawałków ciasta.
  2. Każdy kawałeczek rozwałkowuję na wałek długości koło 8 centymetrów i z każdego wałka tworzę pętelkę, pętelki tak ułożę żeby powstała korona drzewka :)
  3. Pierwszy pół okrąg największy ułożyłam z 13 pętelek, kolejny z 9 układam je tak żeby pętelki nachodziły na siebie i tak układam do samego środka.

Drzewko jest już ułożone na blasze , podczas układania już nawet wyrosło :) Teraz ułożę na nim wiśnie
  1. Na środek każdej pętelki układam wiśnie, delikatnie wciskając żeby po upieczeniu nie wypadały, można wkładać w co drugą pętelkę ja dałam wiśnie do każdej, tak przygotowane drzewko maluję mlekiem.
Pieczenie :
  1. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę – piekarnik mam ogrzewany góra dół bez termoobiegu
  2. Drzewko piekło się 23 minuty ( ze stoperem w ręku :)
Drzewko świąteczne jest gotowe można oprószyć cukrem pudrem jak ostygnie można je przenosić , życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa


3 komentarze :

  1. Piękne dzieło, bo trudno to nazwać ciastem. Podziwiam ludzi ze zdolnościami manualnymi. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no nie ! muszę zrobić !!!! :), PIĘKNE ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fenomenalne! Wygląda po prostu zjawiskowo :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.