Witam Serdecznie
Propozycja na wypiek ozdobnego drzewka z ciasta drożdżowego.
Będziemy potrzebować :
500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
210 ml mleka ciepłego
2 jajka
30 g drożdży
40 g cukru
60 g masła roztopionego i
przestudzonego
30 wiśni z syropu lub kompotu
szczypta soli
kilka łyżek mleka do pomalowania
drzewka przed pieczeniem
cukier puder do posypania drzewka po
upieczeniu
Przygotowanie :
Zaczynam od przygotowania ciasta
drożdżowego
- Do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję połowę cukru (przyśpieszy fermentacje), dodaję trochę ciepłego mleka (około 50 ml) i łyżkę czubatą mąki pszennej, wszystko razem mieszam
- Miskę z rozczynem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
- Do gotowego rozczynu dodaję resztę składników, mąkę, pozostałe mleko, cukier, sól i wszystko dokładnie mieszam.
- Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal mieszam łyżką aż masło wchłonie się w ciasto.
- Ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam dłońmi przez około 3 minuty, do momentu aż ciasto będzie odstawało od dłoni – jeżeli zdarzyło by się że ciasto bardzo się klei można podsypać blat większą ilością mąki
- Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut żeby ciasto wyrosło ( podwoiło swoją objętość).
Po 40 minutach :
Jeżeli zrobimy trochę dłuższe te
wałeczki to nic się nie dzieje ważne żeby nie były krótsze.
- Ciasto wykładam na blat podsypany mąką przerabiam dłońmi kilka razy i dzielę na 2 równe części.
- Jedną część na razie chowam do miski i nakrywam ściereczką, drugą dzielę na na 11 równych kawałków.
- 3 kawałki z tych 11 rozwałkowuję dłońmi na wałki o długości 15 centymetrów z nich zaplotę pień drzewka. Zaplatam je jak warkocz tak jak chałkę i układam na blasze wyłożonej papierem na środku blachy od dolnego brzegu :).
- Teraz z kolejnych dwóch kawałków robię wałki dłońmi o długości 25 centymetrów
- z nich wykonam pierwsze gałązki , rozwałkowane zwijam w ślimaczek i zostawiam kawałek wałka nie zwinięty żeby nim przymocować go do pnia drzewka jeden od góry a drugi od spodu pnia ( dokładnie widać to na filmiku).
- Kolejne dwa kawałki również rozwałkowuję na długość 25 centymetrów i zwijam też ślimaczka tylko że mniejszego tak żeby pozostało większa ilość wałka nie zwiniętego, te dwie gałązki będą otaczały pierwsze i przymocowuję końcówki do pnia dając końcówkę ciasta pod spód pnia:).
- Pozostałe 4 kawałki ciasta z tej części ciasta też rozwałkowuję na 25 centymetrów i łącze je po dwa kładąc jeden na drugim i zwijam małego ślimaczka.
- Dwa kawałki dzielę po 11 części a 3 kawałek na 13 części tak żeby w sumie powstało 35 kawałków ciasta.
- Każdy kawałeczek rozwałkowuję na wałek długości koło 8 centymetrów i z każdego wałka tworzę pętelkę, pętelki tak ułożę żeby powstała korona drzewka :)
- Pierwszy pół okrąg największy ułożyłam z 13 pętelek, kolejny z 9 układam je tak żeby pętelki nachodziły na siebie i tak układam do samego środka.
Drzewko jest już ułożone na blasze ,
podczas układania już nawet wyrosło :) Teraz ułożę na nim
wiśnie
- Na środek każdej pętelki układam wiśnie, delikatnie wciskając żeby po upieczeniu nie wypadały, można wkładać w co drugą pętelkę ja dałam wiśnie do każdej, tak przygotowane drzewko maluję mlekiem.
Pieczenie :
- Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę – piekarnik mam ogrzewany góra dół bez termoobiegu
- Drzewko piekło się 23 minuty ( ze stoperem w ręku :)
Drzewko świąteczne jest gotowe można
oprószyć cukrem pudrem jak ostygnie można je przenosić , życzę
smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Piękne dzieło, bo trudno to nazwać ciastem. Podziwiam ludzi ze zdolnościami manualnymi. :)
OdpowiedzUsuńno nie ! muszę zrobić !!!! :), PIĘKNE ! :)
OdpowiedzUsuńFenomenalne! Wygląda po prostu zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuń