Witam serdecznie
Propozycja na pyszne śledzie po
cygańsku, sałatka jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Tak
przygotowane śledzie po cygańsku idealnie nadają się do podania
podczas Świąt Bożego Narodzenia i nie tylko także polecam
wypróbować przepis.
Będziemy potrzebować:
1 kg filetów śledziowych solonych
a`la matias
300 g ogórków konserwowych
200 g papryki marynowanej
200 g cebuli
150 g pieczarek marynowanych
na sos:
8 łyżek ketchupu łagodnego
3 ząbki czosnku
8 łyżek oleju (około 100 ml)
2 łyżki musztardy (użyłam
chrzanowej)
do smaku:
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz,
papryka ostra lub pieprz cayenne
Link do filmu z przygotowania: Śledzie po cygańsku
Przygotowanie:
- Przed przygotowaniem sałatki filety śledziowe moczę w zimnej wodzie ponieważ są bardzo słone.
- Filety układam w miseczce i zalewam zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny w tym czasie wymieniam wodę 2 -3 razy – długość moczenia zależy jak słone mam filety.
- Po wymoczeniu filety śledziowe delikatnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką.
Teraz przygotuję pozostałe składniki
na śledzie po cygańsku:
- Ogórki kroję w drobną kostkę i daję do salaterki – użyłam ogórków z własnych przetworów link do przepisu jeżeli ktoś byłby zainteresowany. http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/07/ogorki-konserwowe.html
- Paprykę marynowaną kroję w drobną kostkę i daję do salaterki - użyłam paprykę z własnych przetworów link do przepisu jeżeli byłby ktoś zainteresowany. http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2015/09/papryka-marynowana-na-zime.html
- Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do salaterki.
- Pieczarki kroję w plasterki i dodaję do salaterki.
- Wymoczone i osuszone śledzie kroję na mniejsze kawałki (paseczki około szerokości około 2 centymetrów) i dodaję do pozostałych składników w salaterce.
- Do miseczki daję ketchup przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i dokładnie mieszam.
- Następnie stopniowo dodaję olej i po każdej porcji oleju dokładnie mieszam aby połączył się z pozostałymi składnikami.
- Na koniec doprawiam i dodaję cukier, całość dokładnie mieszam sos jest gotowy.
Końcowe przygotowanie śledzi po
cygańsku:
- Do salaterki z sałatką dodaję sos i dokładnie mieszam.
- Po wymieszaniu sałatkę wstawiam do lodówki na około 1 godzinę aby składniki przeszły smakiem.
Śledzie po cygańsku są gotowe, można
podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Bardzo ciekawy przepis na śledzie, chętnie spróbuję zrobić ;)
OdpowiedzUsuńPolecam śledzie po cygańsku są przepyszne :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Kolejny super przepis na wigilijny stol. Ten przepis i tak wyprobuje wczesniej,bo wyglada bardzo apetycznie i nie ma przy tym tak duzo pracy;-).
OdpowiedzUsuńSą bardzo smaczne polecam wypróbować na pewno będą smakować :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
A można do tej sałatki użyć śledzi małosolnych? Bo akurat takie kupuję i robię z nich śledzie na Wigilię w zalewie.
OdpowiedzUsuńTak można użyć śledzi małosolnych , tylko wtedy nie trzeba moczyć :).
UsuńPozdrawiam serdecznie
Mam pytanie,jak długo można taką sałatkę przechowywać?
OdpowiedzUsuńOkoło 3 dni w lodówce
UsuńNo i śledziki zostały wykonane w trzech odsłonach: z jabłkiem w śmietanie, w pomidorach i ten jest ostatni. Oczywiście nie byłbym sobą żeby czegoś nie stuningować. Próbując podczas przygotowania uzyskałem bardzo ciekawe smaki. Wieczorem będzie teścik do wódeczki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i WESOŁYCH śWIĄT
Mam nadzieję że śledziki smakowały a po wódeczce nie było dużych niedomagań :)
UsuńPozdrawiam serdecznie