Nowe Przepisy

środa, 2 grudnia 2015

Śledzie po Cygańsku

Witam serdecznie
Propozycja na pyszne śledzie po cygańsku, sałatka jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Tak przygotowane śledzie po cygańsku idealnie nadają się do podania podczas Świąt Bożego Narodzenia i nie tylko także polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:

1 kg filetów śledziowych solonych a`la matias
300 g ogórków konserwowych
200 g papryki marynowanej
200 g cebuli
150 g pieczarek marynowanych

na sos:
8 łyżek ketchupu łagodnego
3 ząbki czosnku
8 łyżek oleju (około 100 ml)
2 łyżki musztardy (użyłam chrzanowej)

do smaku:
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz,
papryka ostra lub pieprz cayenne


Link do filmu z przygotowania: Śledzie po cygańsku


Przygotowanie:
  1. Przed przygotowaniem sałatki filety śledziowe moczę w zimnej wodzie ponieważ są bardzo słone.
  2. Filety układam w miseczce i zalewam zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny w tym czasie wymieniam wodę 2 -3 razy – długość moczenia zależy jak słone mam filety.
  3. Po wymoczeniu filety śledziowe delikatnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką.
Teraz przygotuję pozostałe składniki na śledzie po cygańsku:
  1. Ogórki kroję w drobną kostkę i daję do salaterki – użyłam ogórków z własnych przetworów link do przepisu jeżeli  ktoś byłby zainteresowany. http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/07/ogorki-konserwowe.html

  2. Paprykę marynowaną kroję w drobną kostkę i daję do salaterki - użyłam paprykę z własnych przetworów link do przepisu jeżeli byłby ktoś zainteresowany. http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2015/09/papryka-marynowana-na-zime.html

  3. Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do salaterki.
  4. Pieczarki kroję w plasterki i dodaję do salaterki.
  5. Wymoczone i osuszone śledzie kroję na mniejsze kawałki (paseczki około szerokości około 2 centymetrów) i dodaję do pozostałych składników w salaterce.

Teraz przygotuję sos:
  1. Do miseczki daję ketchup przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i dokładnie mieszam.
  2. Następnie stopniowo dodaję olej i po każdej porcji oleju dokładnie mieszam aby połączył się z pozostałymi składnikami.
  3. Na koniec doprawiam i dodaję cukier, całość dokładnie mieszam sos jest gotowy.
Końcowe przygotowanie śledzi po cygańsku:
  1. Do salaterki z sałatką dodaję sos i dokładnie mieszam.
  2. Po wymieszaniu sałatkę wstawiam do lodówki na około 1 godzinę aby składniki przeszły smakiem.
Śledzie po cygańsku są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  





10 komentarzy :

  1. Bardzo ciekawy przepis na śledzie, chętnie spróbuję zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam śledzie po cygańsku są przepyszne :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Kolejny super przepis na wigilijny stol. Ten przepis i tak wyprobuje wczesniej,bo wyglada bardzo apetycznie i nie ma przy tym tak duzo pracy;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są bardzo smaczne polecam wypróbować na pewno będą smakować :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. A można do tej sałatki użyć śledzi małosolnych? Bo akurat takie kupuję i robię z nich śledzie na Wigilię w zalewie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można użyć śledzi małosolnych , tylko wtedy nie trzeba moczyć :).
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Mam pytanie,jak długo można taką sałatkę przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
  5. No i śledziki zostały wykonane w trzech odsłonach: z jabłkiem w śmietanie, w pomidorach i ten jest ostatni. Oczywiście nie byłbym sobą żeby czegoś nie stuningować. Próbując podczas przygotowania uzyskałem bardzo ciekawe smaki. Wieczorem będzie teścik do wódeczki.
    Pozdrawiam i WESOŁYCH śWIĄT

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że śledziki smakowały a po wódeczce nie było dużych niedomagań :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.