Nowe Przepisy

sobota, 6 grudnia 2014

Przepis na Uszka z Grzybami do Barszczu


Witam serdecznie
Podzielę się przepisem jak zrobić uszka z grzybami do barszczu oraz na przygotowanie ciasta na uszka z grzybami . Wiem że jest dużo przepisów na uszka, ja robię je w taki sposób i są bardzo dobre . Jeżeli ktoś nigdy nie robił uszek a kupował w sklepie to warto spróbować je przygotować samemu w domu a na pewno będą smaczniejsze :) .

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 100 uszek

na ciasto :
200 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej)
100 ml letniej wody
1 żółtko
1 łyżka oleju
szczypta soli

na farsz:
60 g suszonych grzybów
40 g czerstwej bułki
1 cebula (około 50 g)
1 łyżka masła
sól , pieprz

Link do filmu z przygotowania : Uszka z grzybami do barszczu 



Przygotowanie :

Najpierw przygotowuję farsz :
  1. Grzyby płuczę pod bieżącą zimna wodą , następnie wkładam je do miski i zalewam zimną wodą .
  2. Namoczone grzyby odstawiam na kilka godzin – najlepiej namoczyć grzyby wieczorem i zostawić je na całą noc lub namoczyć przed wyjściem do pracy .
Po kilku godzinach :
  1. Grzyby razem z wodą w której się moczyły przelewam do garnka i gotuję . Grzyby gotuję od momentu zagotowania 1 godzinę , na małym ogniu pod przykryciem ( należy uchylić delikatnie pokrywkę bo mogą wykipieć :)
  2. Ugotowane grzyby przecedzam na sicie i odstawiam do odsączenia.
  1. Cebulę kroję w kostkę , pokrojoną smażę na maśle tak żeby się zeszkliła .
  2. Czerstwą bułkę zalewam zimną wodą w miseczce i odstawiam na kilka minut do namoczenia . Następnie dokładnie odciskam z wody .

Końcowe przygotowanie farszu do uszek :
  1. Teraz tak przygotowane składniki mielę w maszynce do mielenia mięsa .
  2. Zmielone składniki doprawiam pieprzem ( dwie duże szczypty ) solą ( jedną szczyptą ) i bardzo dokładnie mieszam – farsz jest gotowy .

Przygotowanie ciasta na uszka z grzybami :
  1. Do miski daję wszystkie składniki na ciasto : mąkę , wodę , sól , żółtko , olej i mieszam łyżką , gdy składniki wstępnie się połączą będę wyrabiała ciasto dłonią .
  2. Ciasto wyrabiam w misce ale można je wyłożyć na blat i wyrabiać na blacie , ciasto wyrabiam kilka minut ( 2 – 3 minuty ) .
  3. Wyrobione ciasto wkładam do miski , nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut żeby odpoczęło .
Końcowe przygotowanie uszek z grzybami :
  1. Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowuję je na grubość około 1 -2 milimetra (należy rozwałkować jak najcieniej ) .
  2. Rozwałkowane ciasto dzielę za pomocą radełka na kwadraciki o wielkości boku około 4 centymetrów .
  3. Teraz biorę kwadracik ciasta do dłoni nakładam na niego troszkę farszu ( około 1/2 łyżeczki ) i go składam na pół po skosie tak żeby powstał trójkąt z farszem w środku .
  4. Następnie brzegi zlepiam palcami tak jak zlepia się pieroga .
  5. Rożki podstawy trójkąta łączę ze sobą na palcu ( teraz uszko przypomina wyglądem pierścionek :) , uszko jest gotowe – dokładnie widać to na filmie .
Gotowanie uszek z grzybami :
  1. Uformowane uszka wrzucam do gotującej się lekko osolonej wody z dodatkiem jednej łyżki oleju .
  2. I gotuję od ponownego zagotowania się wody około 3 minut ( podczas wrzucania większej ilości uszek do wody woda przestaje się gotować ) .
  3. Ugotowana uszka układam na tackach ( talerzach ) żeby wystygły , następnie przekładam do miseczki (dzięki temu nie posklejają się ) .
Uszka z grzybami są gotowe teraz wystarczy ugotować barszcz czerwony i jeść . Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa









12 komentarzy :

  1. Witam,
    Robiłam z Pani przepisu pierogi bez jajek i wyszły pyszne. Zastanawiam się czy to ciasto będzie nadawało się także na uszka? Czy jednak musi być inne?
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedź.
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę że przepis na ciasto na pierogi się przydał . Co do uszek robiłam uszka z tamtym ciastem i były bardzo dobre więc jest to kwestia wyboru jakie ciasto użyjemy . Można zrobić jedną porcję z tym ciastem a druga z tamtym i porównać które lepsze :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Zrobiłam i są pyszne:) Dziękuję i życzę Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i się ciesze że smakują . Życzę Wesołych Świąt
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Witam panią .Chciałabym zrobić uszka w połowie grudnia i chciałabym się dowiedzieć jak je zamrozić czy surowe czy podgotowane prosze o odpowiedż bardzo dziękuje ,pozdrawiam panią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ugotowane i wystudzone, zamrozić. A potem wrzucić do gotującej się wody na chwilę aby się zagrzały i można podawać z barszczem.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  4. Zrobilam uszka z Pani przepisu ugotowalam dwa na sprobowanie i wyszly pyszne!reszte zamrozilam ale surowe. Czy to duza gafa?prosze Pania bardzo o odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie żadna gafa, można mrozić surowe jak i gotowane. Cieszę się że uszka smakują.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥

      Usuń
  5. Niestety ale dlamnie to ciasto na uszka jest owszem smaczne ale ciężko się z nim współpracuje. Wolę ciasto jak na pierogi bez jajek z twojego blogu. Co fo farszu to jest ogromnie lepki i ciężko się lepi pierogi w farszu mi czegoś brakuje. Lubię twoje przepisy i po raz pierwszy nie jestem w pełni zzadowolona ale barszcz był pyszny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są różne przepisy na farsze do uszek, jedne są z bułką, drugie z bułką tartą a jeżeli mamy naprawdę dużo grzybów suszonych to można zrobić bez dodatku bułki. Przykro mi że przepis nie spełnił Pani oczekiwań.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥

      Usuń
  6. A ma pani może przepis na uszka z pieczarkami mieszane z prawdziwymi grzybami suszonymi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi ale nie mam.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.