Witam
serdecznie
Podzielę
się przepisem jak zrobić uszka z grzybami do barszczu oraz na
przygotowanie ciasta na uszka z grzybami . Wiem że jest dużo
przepisów na uszka, ja robię je w taki sposób i są bardzo dobre
. Jeżeli ktoś nigdy nie robił uszek a kupował w sklepie to warto
spróbować je przygotować samemu w domu a na pewno będą
smaczniejsze :) .
Będziemy
potrzebować :
z
podanych proporcji wyjdzie około 100 uszek
na
ciasto :
250
g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej)
100
ml letniej wody
1
żółtko
1
łyżka oleju
szczypta
soli
na
farsz:
60
g suszonych grzybów
40
g czerstwej bułki
1
cebula (około 50 g)
1
łyżka masła
sól
, pieprz
Link do filmu z przygotowania : Uszka z grzybami do barszczu
Przygotowanie
:
Najpierw
przygotowuję farsz :
- Grzyby płuczę pod bieżącą zimna wodą , następnie wkładam je do miski i zalewam zimną wodą .
- Namoczone grzyby odstawiam na kilka godzin – najlepiej namoczyć grzyby wieczorem i zostawić je na całą noc lub namoczyć przed wyjściem do pracy .
Po
kilku godzinach :
- Grzyby razem z wodą w której się moczyły przelewam do garnka i gotuję . Grzyby gotuję od momentu zagotowania 1 godzinę , na małym ogniu pod przykryciem ( należy uchylić delikatnie pokrywkę bo mogą wykipieć :)
- Ugotowane grzyby przecedzam na sicie i odstawiam do odsączenia.
- Cebulę kroję w kostkę , pokrojoną smażę na maśle tak żeby się zeszkliła .
- Czerstwą bułkę zalewam zimną wodą w miseczce i odstawiam na kilka minut do namoczenia . Następnie dokładnie odciskam z wody .
Końcowe
przygotowanie farszu do uszek :
- Teraz tak przygotowane składniki mielę w maszynce do mielenia mięsa .
- Zmielone składniki doprawiam pieprzem ( dwie duże szczypty ) solą ( jedną szczyptą ) i bardzo dokładnie mieszam – farsz jest gotowy .
Przygotowanie
ciasta na uszka z grzybami :
- Do miski daję wszystkie składniki na ciasto : mąkę , wodę , sól , żółtko , olej i mieszam łyżką , gdy składniki wstępnie się połączą będę wyrabiała ciasto dłonią .
- Ciasto wyrabiam w misce ale można je wyłożyć na blat i wyrabiać na blacie , ciasto wyrabiam kilka minut ( 2 – 3 minuty ) .
- Wyrobione ciasto wkładam do miski , nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut żeby odpoczęło .
Końcowe
przygotowanie uszek z grzybami :
- Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowuję je na grubość około 1 -2 milimetra (należy rozwałkować jak najcieniej ) .
- Rozwałkowane ciasto dzielę za pomocą radełka na kwadraciki o wielkości boku około 4 centymetrów .
- Teraz biorę kwadracik ciasta do dłoni nakładam na niego troszkę farszu ( około 1/2 łyżeczki ) i go składam na pół po skosie tak żeby powstał trójkąt z farszem w środku .
- Następnie brzegi zlepiam palcami tak jak zlepia się pieroga .
- Rożki podstawy trójkąta łączę ze sobą na palcu ( teraz uszko przypomina wyglądem pierścionek :) , uszko jest gotowe – dokładnie widać to na filmie .
Gotowanie
uszek z grzybami :
- Uformowane uszka wrzucam do gotującej się lekko osolonej wody z dodatkiem jednej łyżki oleju .
- I gotuję od ponownego zagotowania się wody około 3 minut ( podczas wrzucania większej ilości uszek do wody woda przestaje się gotować ) .
- Ugotowana uszka układam na tackach ( talerzach ) żeby wystygły , następnie przekładam do miseczki (dzięki temu nie posklejają się ) .
Uszka
z grzybami są gotowe teraz wystarczy ugotować barszcz czerwony i
jeść . Życzę smacznego
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Witam,
OdpowiedzUsuńRobiłam z Pani przepisu pierogi bez jajek i wyszły pyszne. Zastanawiam się czy to ciasto będzie nadawało się także na uszka? Czy jednak musi być inne?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedź.
Kasia
Cieszę że przepis na ciasto na pierogi się przydał . Co do uszek robiłam uszka z tamtym ciastem i były bardzo dobre więc jest to kwestia wyboru jakie ciasto użyjemy . Można zrobić jedną porcję z tym ciastem a druga z tamtym i porównać które lepsze :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Zrobiłam i są pyszne:) Dziękuję i życzę Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i się ciesze że smakują . Życzę Wesołych Świąt
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Witam panią .Chciałabym zrobić uszka w połowie grudnia i chciałabym się dowiedzieć jak je zamrozić czy surowe czy podgotowane prosze o odpowiedż bardzo dziękuje ,pozdrawiam panią.
OdpowiedzUsuńUgotowane i wystudzone, zamrozić. A potem wrzucić do gotującej się wody na chwilę aby się zagrzały i można podawać z barszczem.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Zrobilam uszka z Pani przepisu ugotowalam dwa na sprobowanie i wyszly pyszne!reszte zamrozilam ale surowe. Czy to duza gafa?prosze Pania bardzo o odpowiedz
OdpowiedzUsuńNie żadna gafa, można mrozić surowe jak i gotowane. Cieszę się że uszka smakują.
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥
Niestety ale dlamnie to ciasto na uszka jest owszem smaczne ale ciężko się z nim współpracuje. Wolę ciasto jak na pierogi bez jajek z twojego blogu. Co fo farszu to jest ogromnie lepki i ciężko się lepi pierogi w farszu mi czegoś brakuje. Lubię twoje przepisy i po raz pierwszy nie jestem w pełni zzadowolona ale barszcz był pyszny
OdpowiedzUsuńSą różne przepisy na farsze do uszek, jedne są z bułką, drugie z bułką tartą a jeżeli mamy naprawdę dużo grzybów suszonych to można zrobić bez dodatku bułki. Przykro mi że przepis nie spełnił Pani oczekiwań.
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥
A ma pani może przepis na uszka z pieczarkami mieszane z prawdziwymi grzybami suszonymi?
OdpowiedzUsuńPrzykro mi ale nie mam.
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥