Nowe Przepisy

piątek, 25 kwietnia 2014

Puszysty Sernik na kruchym spodzie

sernik puszysty
Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na sernik na kruchym spodzie. Sernik jest bardzo smaczny, wilgotny i puszysty, więc polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania sernika będziemy potrzebowali:
Użyłam foremki o wymiarach 34 cm x 24 cm

na ciasto:
400 g mąki pszennej (typ 450 , 500 lub 550)
150 g dobrze schłodzonego masła lub margaryny
3 żółtka (jajka L)
3 łyżki cukru pudru
około 3 łyżek śmietany 12% lub 18%

na masę serową:
1200 g twarogu (tłusty lub półtłusty)
400 g cukru pudru
150 g masła (o temperaturze pokojowej)
8 jajek (rozmiar L)
+ 3 białka z ciasta
100 g mąki ziemniaczanej
kilka kropli aromatu cytrynowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

opcjonalnie około 80 g rodzynek


Link do filmu z przepisem: Sernik


Przygotowanie:

Ser możemy zemleć w maszynce do mielenia mięsa 2 lub 3 razy, jeżeli nie mamy maszynki to ser możemy dokładnie rozdrobić blenderem.

Najpierw przygotuję ciasto, które możemy przygotować ręcznie lub robotem:

Na blat wysypuję mąkę, dodaję tłuszcz, cukier puder i pocierając dłońmi łączę ze sobą składniki, tak aby powstały grudki przypominające kruszonkę.

Następnie dodaję 3 żółtka, 3 łyżki śmietany i zagniatam ciasto. Ciasta nie zagniatam zbyt długo, tylko do połączenia się składników.

Gotowe ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażalnika na około 2 godziny, tak aby ciasto stało się na tyle twarde, żeby dało się ścierać na tarce o grubych oczkach.

Masę serową przygotowuję dopiero wtedy gdy ciasto jest dobrze schłodzone:

Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję około 3/4 cukru pudru i miksuję, tak żeby powstały grudki.

Następnie, cały czas miksując dodaję stopniowo żółtka, tak aby powstała puszysta masa.

Po żółtkach dodaję mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i kilka kropli aromatu cytrynowego.

Gdy składniki się połączą dodaję stopniowo twaróg i miksuję do połączenia się składników. Na koniec dodaję rodzynki.

Teraz białka ubijam na sztywną pianę, gdy białka trochę się ubiją dodaję cukier puder i ubijam na sztywno.
Tak przygotowaną pianę dodaję do masy i delikatnie mieszam łyżką, tak żeby składniki się połączyły - masa serowa jest gotowa.

Końcowe przygotowanie sernika:
Ciasto ścieram na tarce o grubych oczkach, około 2/3 ciasta kładę na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto wykładam masę serową i górę posypuję pozostałym ciastem.

Pieczenie sernika:
Sernik wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut, tak aby góra się zrumieniła. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Sernika nie wyjmuję od razu z piekarnika po upieczeniu, tylko wyłączam grzanie i pozostawiam na około 15 minut do przestudzenia, następnie uchylam drzwiczki piekarnika i pozostawiam jeszcze na około 20 minut (dzięki tym zabiegom sernik powinien mniej opaść).

Następnie wyjmuję sernik z piekarnika i pozostawiam w foremce do wystudzenia.

Sernik na kruchym spodzie jest gotowy, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

13 komentarzy :

  1. Witam, odrabiam zaległości w odwiedzaniu zaprzyjaźnionych blogów, a tu wszędzie słodkości, których zarzekam się jeść przez miesiąc, bo po świętach pozostało w biodrach niestety.Taki sernik lubię najbardziej i choć wypiekam różne, to do tradycyjnych przepisów z radością wracam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. poproszę kawałek do ciasta:) sernik uwielbiam- każdy, a im więcej przepisów tym lepiej:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, czy mogę do masy serowej dodać pokrojone brzoskwinie z puszki? Chodzi mi o to, czy nie rozrzedzę masy a zarazem zamoczę ciasto. jeszcze jedno, ile razy mielisz ser?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1) jeżeli mam bardzo dobry ser (zależy od mleczarni i jakości sera ) to mielę tylko raz , a jak nie to dwa razy .
      2) Do w ten sposób przygotowanej masy serowej nigdy nie dodawałam owoców , więc nie jestem pewna czy bardzo rozrzedzi masę serową ale dobrze osączone brzoskwinie nie powinny .

      W innym wpisie na blogu robiłam sernik z mandarynkami z puszki i dodawałam do masy serowej sernix . W tamtym przepisie mandarynki dodałam dopiero po wyłożeniu masy serowej do foremki i ułożyłam mandarynki na górze masy .
      link do przepisu :
      http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/04/sernik-z-mandarynkami.html

      Mam nadzieję że trochę pomogłam .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Mam pytanie czy taki sernik moge upiec bez kruchego spodu i bez kruszonki na wierzchu? ,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez kruszonki tak ale na spód przydało by się coś położyć jeżeli nie ciasto kruche to może rozkruszone herbatniki

      Usuń
  5. Mnie lepiej wyszło to ciasto, jak utarłam na tarce z grubymi otworami. Nie chciało mi się tak ładnie kruszyć. dziękuję za przepis, czekam czy mi wyjdzie Janina








    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że sernik wyszedł i smakował
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Do ciasta nie dodajemy cukru?

    OdpowiedzUsuń
  7. wyszedł przepyszny!!! Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Monika Stokłosa Piorun28 grudnia 2018 17:25

    Dzień dobry, sernik wyszedł przepyszny. Takiego przepisu na to ciasto szukałam porostu idealny lepszy niż z najlepszej cukierni także bardzo za niego dziękuję i serdecznie polecam. Mam pytanie czy ma Pani jakiś sprawdzony przepis na spód z herbatników, taki żeby pasowało np.pod to ciasto? pozdrawiam serdecznie Monika

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.