Nowe Przepisy

wtorek, 10 czerwca 2014

Schab Pieczony z Suszonymi Pomidorami

Witam serdecznie
Propozycja na wspaniały schab pieczony w rękawie z suszonymi pomidorami .

Będziemy potrzebować :

około 2 kg schabu bez kości
na farsz:
200 g suszonych pomidorów w zalewie
4 duże ząbki czosnku
szczypta suszonego tymianku

na posmarowanie schabu :
30 g suszonych pomidorów w zalewie
5 łyżek oleju
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki chili
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki pieprzu

rękaw do pieczenia
sznurek do związania schabu


Link do filmu z przygotowania : Pieczony schab z suszonymi pomidorami 


Przygotowanie :
Przygotowanie farszu do schabu :
  1. Suszone pomidory odsączam z zalewy i kroję w drobną kostkę.
  2. Czosnek również kroję w drobną kostkę.
  3. W miseczce dokładnie mieszam pomidory z czosnkiem i tymiankiem – farsz jest gotowy.
Przygotowanie sosu do posmarowania schabu :
  1. Osączone suszone pomidor kroję w drobną kostkę (30 gramów).
  2. Do miseczki daję pokrojone pomidory, olej, przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszam – sos jest gotowy.
Przygotowanie schabu:
Schab przed przygotowaniem dokładnie myję i osuszam ściereczką lub papierowym ręcznikiem.
  1. Schab od góry nacinam wzdłuż w dwóch miejscach, tak żeby na środku pozostał pasek o szerokości około 3 cm (dokładnie widać na zdjęciu i filmie), naciąć należy tak żeby nie przeciąć schabu na wylot.
  1. Teraz w nacięcia nakładam przygotowany farsz i delikatnie ugniatam.
  1. Tak przygotowany schab związuję sznurkiem i wkładam do rękawa związanego z jednej strony.
  1. Wlewam do rękawa przygotowany sos, zawiązuję drugi koniec rękawa i obracam kilka razy tak żeby schab cały się pokrył sosem w rękawie.

Pieczenie schabu :
  1. Na blachę do pieczenia kładę schab w rękawie
  2. Robię kilka dziurek wykałaczką (igłą ) od góry w rękawie ( Dzięki czemu podczas pieczenia powietrze będzie mogło się ulatniać z rękawa i rękaw nie pęknie )
  1. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 120 minut (według zasady że 1 kg mięsa powinien piec się około 1 godziny czyli jak mamy 2 kg mięsa to pieczemy około 2 godziny ).
  2. Na około 20 minut przez zakończeniem pieczenia, wysuwam blachę i rozcinam wzdłuż górę rękawa – tak żeby sos nie wypłyną a schab żeby ładnie obsechł od góry.
Upieczony schab z suszonymi pomidorami wyjmuję z rękawa i przed pokrojeniem odstawiam do wystudzenia . Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

7 komentarzy :

  1. Pyszny sposób na mięso :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pieknie , precyzyjnie nadziany schabik, przede wszystkim smacznie, pomidory suszone doskonale podkreślają i wzbogacają smak mięsa

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewunia wow ale schabik, piękna sztuka mięsa. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za przepis. Schab wszystkim bardzo smakował.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakował a przepis się przydał
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. witam
    czy schabik w celu przygo9towania na święta, może być przed pieczeniem 1 dobę w lodówce z pomidorami i czosnkiem?
    pozdrawiam AK

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie nic nie powinno mu się stać ale tak się zastanawiam czy schab nie przejdzie zbytnio intensywnie aromatem czosnku ponieważ będzie w rękawie przez około 24 godziny
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i wesołych świąt Bożego Narodzenia

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.