Nowe Przepisy

wtorek, 10 czerwca 2014

Schab Pieczony z Suszonymi Pomidorami


Witam serdecznie
Propozycja na wspaniały schab pieczony w rękawie z suszonymi pomidorami .


Będziemy potrzebować :

około 2 kg schabu bez kości
na farsz:
200 g suszonych pomidorów ze słoika w zalewie
4 duże ząbki czosnku
szczypta suszonego tymianku

na posmarowanie schabu :
30 g suszonych pomidorów w zalewie
5 łyżek oleju
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki chili
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki pieprzu

rękaw do pieczenia
sznurek do związania schabu

Link do filmu z przygotowania : Pieczonego schabu z suszonymi pomidorami 



Przygotowanie :

Przygotowanie farszu do schabu :
  1. Suszone pomidory odsączam z zalewy i kroję w drobną kostkę .
  2. Czosnek również kroję w drobną kostkę .
  3. W miseczce dokładnie mieszam pomidory z czosnkiem i tymiankiem – farsz jest gotowy .

Przygotowanie sosu do posmarowania schabu :
  1. Osączone suszone pomidor kroję w drobną kostkę
  2. Do miseczki daję pokrojone pomidory , olej , przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszam – sos jest gotowy
Przygotowanie schabu:
Schab przed przygotowaniem dokładnie myję i osuszam ściereczką lub papierowym ręcznikiem.
  1. Schab od góry nacinam wzdłuż w dwóch miejscach , tak żeby na środku pozostał pasek o szerokości około 3 cm ( dokładnie widać na zdjęciu i filmie ) , naciąć należy tak żeby nie przeciąć schabu na wylot.
  2. Teraz w nacięcia nakładam przygotowany farsz i delikatnie ugniatam .
  3. Tak przygotowany schab związuję sznurkiem i wkładam do rękawa związanego z jednej strony .
  4. Wlewam do rękawa przygotowany sos , zawiązuję drugi koniec rękawa i obracam kilka razy tak żeby schab cały się pokrył sosem w rękawie.

Pieczenie schabu :
  1. Na blachę do pieczenia kładę schab w rękawie
  2. Robię kilka dziurek wykałaczką (igłą ) od góry w rękawie ( Dzięki czemu podczas pieczenia powietrze będzie mogło się ulatniać z rękawa i rękaw nie pęknie )
  3. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 120 minut (według zasady że 1 kg mięsa powinien piec się około 1 godziny czyli jak mamy 2 kg mięsa to pieczemy 2 godziny )
  4. na około 20 minut przez zakończeniem pieczenia , wysuwam blachę i rozcinam wzdłuż górę rękawa – tak żeby sos nie wypłyną a schab żeby ładnie obsechł od góry.
Upieczony schab z suszonymi pomidorami wyjmuję z rękawa i przed pokrojeniem odstawiam do wystudzenia . Życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa






7 komentarzy :

  1. Pyszny sposób na mięso :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pieknie , precyzyjnie nadziany schabik, przede wszystkim smacznie, pomidory suszone doskonale podkreślają i wzbogacają smak mięsa

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewunia wow ale schabik, piękna sztuka mięsa. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za przepis. Schab wszystkim bardzo smakował.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakował a przepis się przydał
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. witam
    czy schabik w celu przygo9towania na święta, może być przed pieczeniem 1 dobę w lodówce z pomidorami i czosnkiem?
    pozdrawiam AK

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie nic nie powinno mu się stać ale tak się zastanawiam czy schab nie przejdzie zbytnio intensywnie aromatem czosnku ponieważ będzie w rękawie przez około 24 godziny
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i wesołych świąt Bożego Narodzenia

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.