Witam Serdecznie
Zrobiłam ozdobne choinki świąteczne
z masy cukrowej , więc się nimi pochwalę bo wyszły naprawdę
ładne :) a może ktoś się zainspiruje i jeszcze zdąży zrobić
takie same lub podobne na świąteczny stół .
Zdjęcia nie oddają uroku tych choineczek :)
Będziemy potrzebować :
masa cukrowa przygotowana według tego
przepisu
podwójna porcja
perełki ozdobne do dekoracji ciast (
miałam srebrne ale można użyć różnokolorowych )
do przymocowania perełek i gałązek
użyłam gęstego lukru ale można kupić klej cukierniczy
na lukier :
1 białko
około 200 g cukru pudru
Foremki na gałązki :
ja użyłam gwiazdki o średnicy 4,5
centymetra
i na gwiazdę na górze choinki foremki
6 centymetrowej
wykałaczka
patyczek od szaszłyka
patyczek plastikowy lub drewniany z
zaokrągloną końcówką
Przygotowanie :
- Z jednej porcji masy cukrowej formuję dwa stożki które będą pniami choinek do których będę przyklejała gałązki
- jeden większy 20 cm i mniejszy 10 cm
- Masę cukrową rozwałkowuję dłońmi na blacie podsypanym cukrem pudrem tak żeby góra stożka była o średnicy około 2 cm
- Stożki odstawiam na około 2 godziny ( po tym czasie powinny być bardziej twarde )
Po około 2 godzinach
- przygotowuję drugą porcję masy cukrowej
masę cukrową mam gotową teraz
przygotuję lukier :
- do makutry ( ale można w misce ) wlewam białko i dodaję stopniowo cukier puder
- cały czas ucieram , lukier musi być dość gęsty żeby nie spływał po stożku i można było na nim mocować gwiazdki ( gałązki )
masa jest gotowa , lukier który będzie
klejem też gotowy zaczynam robić choinkę ;)
- masę cukrową rozwałkowuję na grubość około 2-3 milimetrów na blacie podsypanym delikatnie cukrem pudrem
- z rozwałkowanej masy wykrawam foremką gwiazdki
- Stożek ( pień ) maluję lukrem
- wyciętą gwiazdkę za pomocą zaokrąglonego patyczka przyklejam do pnia choinki posmarowanego lukrem , rożki gwiazdki formuję do przodu (tak jak jeżyka)
- i tak przyklejam każdą gwiazdkę jedną koło drugiej aż do samej góry
- od góry stożka wbijam wykałaczkę i na nią nabijam większą gwiazdkę udekorowaną perełkami
- większą gwiazdkę zrobiłam grubszą tak około 0,5 centymetrową i przymocowałam do niej za pomocą lukru perełki
Choinka jest gotowa teraz udekoruję ją
perełkami
- grubszą stroną patyczka od szaszłyka nakładam odrobinę lukru w środek gałązki ( gwiazdki )
- i przyklejam perełkę
- choinkę przed przestawieniem zostawiam na chwilę żeby lukier dobrze zastygł
Choinki ozdobne z masy cukrowej są
gotowe nie życzę smacznego ale można je zjeść ale to jest sam
cukier :)
Pozdrawiam Świątecznie Babcia Ewa
choinki prześliczne!! już widzę jak moja mała podjada po kawałeczku:)
OdpowiedzUsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńO tak, naprawdę ładne i miłe dla oka. A do tego po świętach można schrupać :))
OdpowiedzUsuńZawsze podziwiałam osoby ze zdolnościami manualnymi. :)
Śliczne i pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńpiękne !
OdpowiedzUsuńPrześliczne a na tle zieleni po prostu elegancja. Wspaniała dekoracja
OdpowiedzUsuń