Nowe Przepisy

niedziela, 22 grudnia 2013

Choinki Świąteczne z Masy Cukrowej


Witam Serdecznie
Zrobiłam ozdobne choinki świąteczne z masy cukrowej , więc się nimi pochwalę bo wyszły naprawdę ładne :) a może ktoś się zainspiruje i jeszcze zdąży zrobić takie same lub podobne na świąteczny stół .
Zdjęcia nie oddają uroku tych choineczek :) 



Będziemy potrzebować :

masa cukrowa przygotowana według tego przepisu

podwójna porcja
perełki ozdobne do dekoracji ciast ( miałam srebrne ale można użyć różnokolorowych )

do przymocowania perełek i gałązek użyłam gęstego lukru ale można kupić klej cukierniczy

na lukier :
1 białko
około 200 g cukru pudru

Foremki na gałązki :
ja użyłam gwiazdki o średnicy 4,5 centymetra
i na gwiazdę na górze choinki foremki 6 centymetrowej

wykałaczka
patyczek od szaszłyka
patyczek plastikowy lub drewniany z zaokrągloną końcówką

Przygotowanie :

  1. Z jednej porcji masy cukrowej formuję dwa stożki które będą pniami choinek do których będę przyklejała gałązki
  2. jeden większy 20 cm i mniejszy 10 cm
  3. Masę cukrową rozwałkowuję dłońmi na blacie podsypanym cukrem pudrem tak żeby góra stożka była o średnicy około 2 cm
  4. Stożki odstawiam na około 2 godziny ( po tym czasie powinny być bardziej twarde )

Po około 2 godzinach

  1. przygotowuję drugą porcję masy cukrowej
masę cukrową mam gotową teraz przygotuję lukier :

  1. do makutry ( ale można w misce ) wlewam białko i dodaję stopniowo cukier puder
  2. cały czas ucieram , lukier musi być dość gęsty żeby nie spływał po stożku i można było na nim mocować gwiazdki ( gałązki )

masa jest gotowa , lukier który będzie klejem też gotowy zaczynam robić choinkę ;)

  1. masę cukrową rozwałkowuję na grubość około 2-3 milimetrów na blacie podsypanym delikatnie cukrem pudrem
  2. z rozwałkowanej masy wykrawam foremką gwiazdki
  3. Stożek ( pień ) maluję lukrem
  4. wyciętą gwiazdkę za pomocą zaokrąglonego patyczka przyklejam do pnia choinki posmarowanego lukrem , rożki gwiazdki formuję do przodu (tak jak jeżyka)
  5. i tak przyklejam każdą gwiazdkę jedną koło drugiej aż do samej góry
  6. od góry stożka wbijam wykałaczkę i na nią nabijam większą gwiazdkę udekorowaną perełkami
  7. większą gwiazdkę zrobiłam grubszą tak około 0,5 centymetrową i przymocowałam do niej za pomocą lukru perełki

Choinka jest gotowa teraz udekoruję ją perełkami

  1. grubszą stroną patyczka od szaszłyka nakładam odrobinę lukru w środek gałązki ( gwiazdki )
  2. i przyklejam perełkę
  3. choinkę przed przestawieniem zostawiam na chwilę żeby lukier dobrze zastygł

Choinki ozdobne z masy cukrowej są gotowe nie życzę smacznego ale można je zjeść ale to jest sam cukier :)

Pozdrawiam Świątecznie Babcia Ewa








6 komentarzy :

  1. choinki prześliczne!! już widzę jak moja mała podjada po kawałeczku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, naprawdę ładne i miłe dla oka. A do tego po świętach można schrupać :))
    Zawsze podziwiałam osoby ze zdolnościami manualnymi. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczne a na tle zieleni po prostu elegancja. Wspaniała dekoracja

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.