Nowe Przepisy

wtorek, 24 listopada 2015

Paszteciki z Mięsem z Ciasta Drożdżowego

Witam serdecznie
Propozycja na pyszne paszteciki z farszem mięsnym, farsz jest bardzo dobry, wilgotny a paszteciki bardzo smaczne. Idealnie nadają się do podania z czystym czerwonym barszczem i nie tylko. Polecam wypróbować przepis na paszteciki.

Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 45 szt pasztecików

na farsz:
600 g mięsa przed gotowaniem użyłam wieprzowego ale może być cielęce lub wołowe
przyprawy do gotowania mięsa:
1 listek laurowy
1 ząbek czosnku
4 – 5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżeczka soli

do farszu:
1 jajko
1 czerstwa kajzerka
1 średnia cebula (około 100 g)
1 łyżka usiekanej natki pietruszki
1 łyżka usiekanego koperku
duża szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka papryki słodkiej
duża szczypta pieprzu cayenne lub papryki ostrej
do smaku sól, pieprz
olej do smażenia

farsz możemy wykorzystać do przygotowania pasztecików z ciasta drożdżowego, półkruchego lub francuskiego

na ciasto:
340 g (2 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej
150 ml letniego mleka
2 żółtka
2 łyżki oleju
20 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli

do mierzenia użyłam szklanki o pojemności 250 ml


Link do filmu z przygotowania: Paszteciki z mięsem 



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję farsz:
  1. Umyte mięso wkładam do garnka, dodaję przyprawy: czosnek przekrawam na pół, ziele angielskie, sól, pieprz, listek laurowy.
  2. Zalewam wodą tak aby woda była ponad mięsem, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości mięsa – ja gotowałam około 50 minut.

  3. Następnie mięso wyjmuję z wody i odstawiam do wystudzenia, gdy wystygnie kroję na mniejsze kawałki aby łatwiej było je zmielić w maszynce do mięsa.

  4. Kajzerkę zalewam w miseczce zimną wodą i pozostawiam w wodzie na kilka minut do namoczenia.
  5. Następnie kajzerkę odciskam mocno z nadmiaru wody.

  6. Cebulę kroję w półplasterki i podsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez kilka minut żeby cebula się zeszkliła.
  7. Teraz w maszynce do mielenia mięsa z założonym średnim sitkiem mielę składniki farszu na paszteciki, najpierw mięso i cebulę a na koniec do mielenia daję odciśniętą kajzerkę.

  8. Tak zmielone składniki farszu doprawiam przyprawami i dokładnie wyrabiam dłonią w misce, po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam – farsz na paszteciki jest gotowy.
Teraz przygotuję ciasto drożdżowe na paszteciki:
Najpierw przygotuję rozczyn:
  1. Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
  2. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.
  1. Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, sól, żółtka, mleko i całość mieszam łyżką aby wstępnie się połączyły.
  2. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 3 – 4 minut aż stanie się gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni.

  3. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak aby podwoiło swoją objętość na około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.





Po około 40 minutach – końcowe przygotowanie pasztecików:
  1. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, przerabiam kilka razy, nakrywam ściereczką i odkładam na około 5 minut aby odpoczęło – według mnie dzięki temu ciasto łatwiej się wałkuje.

  2. Następnie ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości około 33 centymetrów i grubości około 3 milimetrów i dzielę na 3 paski o szerokości około 11 centymetrów (najlepiej użyć do tego linijki).
  3. Na rozwałkowane ciasto nakładam wzdłuż ciasta farsz bliżej jednego z brzegów.

  4. Następnie ciasto zwijam ściśle w rulon, po zwinięciu delikatnie spłaszczam dłońmi od góry.
  5. Tak uformowany wałek kroję nożem na kawałki o długości około 3 centymetrów.

  6. Paszteciki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia. Paszteciki które będę piekła w drugiej turze również nakrywam na blacie ściereczką.
Pieczenie pasztecików:
  1. Przed wstawieniem blachy do piekarnika górę pasztecików maluję rozmąconym białkiem.
  2. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, paszteciki piekę około 20 minut na złoty kolor.
  3. Piekarnik mam włączony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Paszteciki z mięsem z ciasta drożdżowego są gotowe, można podawać z czerwonym barszczem. Życzę udanego wypieku i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa 






15 komentarzy :

  1. A ja do pasztecików wykorzystuję mięso z rosołu

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie, czy takie paszteciki przed upieczeniem można zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej jest zamrozić po upieczeniu (sama tak robię), przed podaniem wstawiam na kilka minut do nagrzanego piekarnika do około 160-180°C i po odgrzaniu paszteciki smakują jakby były dopiero co upieczone.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  3. Wszystko bardzo dokładnie opisane musi się udać, spróbuję już niedługo takie zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A więc życzę udanego wypieku i smacznego.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  4. Te paszteciki wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że się podobają. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, wesołych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku ♥ ♥ ♥

      Usuń
  5. Pani Ewo dziękuję za przepis. Paszteciki wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i cieszę się, że paszteciki smakowały.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  7. Pani Ewo czy farsz z mięsem mozna zrobic 2 dni przed pieczeniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można zrobić wcześniej, tylko trzeba trzymać w lodówce. Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  8. To jest przepis idealny na szklanki, łyżeczki ...A same paszteciki przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się przydał i paszteciki smakowały. Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.