Witam Serdecznie
Upiekłam pyszny piernik w polewie z
powidłem i bakaliami , wyszedł bardzo dobry więc podzielę się
przepisem :)
Będziemy potrzebować :
na ciasto :
500 g mąki pszennej (poznańskiej )
150 g masła lub margaryny
200 ml śmietany (18%)
250 g miodu sztucznego lub prawdziwego
5 jajek ( rozdzielone żółtka od
białek )
100 g cukru pudru
2 łyżeczki sody
1 łyżka kakao
wszystkie przyprawy mam mielone jeżeli
nie mamy takich przypraw można użyć 4 łyżeczek przyprawy do
pierników :
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka goździków mielonych
szczypta kolendry , kminku , pieprzu ,
ziela angielskiego
około 1 szklanki bakalii
płatki migdałów , posiekane orzechy
włoskie
rodzynki , morele suszone posiekane ,
suszone śliwki posiekane
do przełożenia upieczonego piernika:
około 250 g powidła śliwkowego
przygotowanego według tego przepisu
polewa czekoladowa :
45 g masła
45 g cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżka mleka
foremki jakiej użyłam to wymiary spodu : szerokość 18 cm x długość 22 cm
Link do filmu z przygotowania : Piernik przekładany Powidłem w Polewie
Przygotowanie :
Powidło śliwkowe do przełożenia
piernika przygotowuję wcześniej według tego przepisu
ale można
również użyć zwykłego powidła ze słoika .
Przygotowanie ciasta :
- najpierw wymieszam mąkę z przyprawami ,kakao i sodą
- do miski wsypuję mąkę dodaję sodę , przyprawy , kakao i wszystko razem mieszam
Piernik można przygotować za pomocą
miksera lub robota ja użyję tym razem makutry ale przy używaniu
np. robota to kolejność robienia ciasta jest ta sama :)
- do makutry wkładam masło i cukier puder i ucieram na puszystą jednolitą masę
- do takiej masy dodaję żółtka (białka później ubiję i dodam do ciasta jako piane ) i nadal ucieram
- następnie dodaję miód i dalej ucieram
- gdy składniki się połączą dodaje śmietanę i nadal ucieram na jednolitą masę
- po połączeniu się składników dodaję wymieszaną mąkę z przyprawami i ucieram do momenty aż mąka wchłonie się w masę
- i dodaję posiekane bakalie i wszystko przemieszam
- Teraz ubiję pianę z białek , pianę należy ubić na sztywno
- taką pianę dodaję do ciasta na piernik i wszystko razem delikatnie mieszam żeby piana się wchłonęła w ciasto
- Teraz ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i łyżką wyrównuję górę ciasta
Pieczenie :
- Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 75 minut – piekarnik mam ogrzewany góra dół bez używania termoobiegu
- jeżeli nie jesteśmy pewni czy piernik jest upieczony to najlepiej wbić w niego patyczek od szaszłyka i jeżeli wyjmiemy go suchego to znaczy że piernik jest upieczony
- gdyby zdarzyło się że góra piernika za bardzo się spieka to można go nakryć kawałkiem papieru do pieczenia lub folii aluminiowej
Upieczony piernik wyjmuję z foremki i
odstawiam do wystudzenia
- następnie górę piernika wyrównuję ścinając nożem żeby był w miarę równy od góry :)
- teraz piernik przekrawam wzdłuż na pół na dwa placki
- jedną część smaruję dokładnie powidłem i nakrywam drugim plackiem ( ja nakrywam spodem do góry aby góra była równa )
- piernik mam gotowy przełożony teraz przygotuję polewę czekoladową
Polewa czekoladowa :
- do rondelka daję wszystkie składniki : mleko , masło , kakao , cukier puder i rondelek stawiam na gaz żeby składniki się połączyły , cały czas mieszając
- polewę podgrzewam ale nie doprowadzam do wrzenia
- tak przygotowaną polewą polewam piernik od góry i po bokach wyrównując polewę nożem
Piernik jest gotowy życzę udanych
wypieków i smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
a ja czekam, aż ciasto dojrzeje. zwariuję do świąt ;)
OdpowiedzUsuńTo będzie staropolski piernik , nie robiłam bo za długo trzeba czekać :) ale na pewno jest pyszny
UsuńTaki sam piecze moja Babcia i aż za nim zatęskniłam teraz. Muszę go u Niej wyprosić na święta:)
OdpowiedzUsuńna pewno upiecze :) jak ładnie poprosisz
UsuńPierniczenie rozkręca się coraz bardziej i bardzo dobrze, bo to świetne, aromatyczne ciacho, choć ja również wolę wersję bez dojrzewania ciasta - to nie na moje granice cierpliwości. Pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńto tak samo jak ja , za długo trzeba czekać , ale Twoje pierniczki z tego roku oraz piernik z poprzedniego też są przepiękne
Usuńpiernik wygląda idealnie:) prawdziwe cudo!
OdpowiedzUsuńBozenko..wspanially..mam prosbe ,czy mozesz zamiescic na blogu piernik,ktory ma dojrzewac ok.2 tygodni,bo dawno pieklam ale teraz nie mam przepisu...dzieki
OdpowiedzUsuńNie robiłam takiego piernika bo jestem zbyt niecierpliwa :) ale może Julia G umieściła by przepis na swoim blogu bo pisała że już przygotowała ciasto
Usuńa nawet jest dodany wpis na blogu Juli G. z przepisem na taki piernik
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie, czy ten piernik jest od razu do jedzenia, czy można go zrobić wcześniej? Jeśli tak, to ile?
OdpowiedzUsuńTen piernik od razu jest dobry do jedzenia, bo to piernik z ciasta ucieranego ,ale można go zrobić 2 - 3 dni wcześniej :)
Usuńa ja mam pytanie jaka wielkosc blaszki?I czy mozna dodatkowo przelozyc masa marcepanowa?Jesli to w jakiej kolejnosci?
OdpowiedzUsuńforemki jakiej użyłam 18 cm x 22 cm
Usuńa co do masy marcepanowej to nie wiem bo nigdy nie robiłam z masą marcepanową więc nie pomogę
witam ile cm blaszka?
OdpowiedzUsuńforemki jakiej użyłam 18 cm x 22 cm
UsuńIdą kolejne święta chciałam upiec taki piernik.Zatanawiam sie czy z tej porcji zmieści mi się ciasto do takiej blaszki o wymiarach,której wymiary podano.Będę wdzięczna za odpowiedz.
OdpowiedzUsuńJa piekłam w takiej foremce jak podałam 18 cm szerokości i 22 cm długości . Także na pewno się zmieści .
UsuńAle można upiec w większej foremce , wtedy będzie niższy ale równie dobry :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńChyba ta porcja do wąskiej foremki się nie zmieści,,włoże ciasto do d€zej formy,albo dwie małe.Dziekuje za przepis,z pozdrowionkami .
OdpowiedzUsuńWitam jeżeli kupię powidło w sklepie to również mam wykonać według tego przepisuppodanego wyżej'?
OdpowiedzUsuńTak samo
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥
Moja mama robiła podobnie piernik tylko zamiast śmietany i kakała dawała zimny wywar z kawy zbożowej oraz tylko orzechy które najbardziej podnoszą smak piernika i był to zawsze piernik ucierany.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis i piernik na pewno bardzo smaczny
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥