Nowe Przepisy

czwartek, 28 listopada 2013

Ciastka Kruche ala Choinki Świąteczne

Witam Serdecznie
Zaproponuję zrobienie prostych ciastek kruchych które są bardzo dobre :) ale ułożone w kształt choinek są bardziej świąteczne . Dzięki dodaniu barwników spożywczych można wyczarować choinki w różnych kolorach a jeżeli robimy je z dziećmi lub wnuczkami na pewno sprawi im to dużo zabawy dekorowanie takich choinek kolorowym lukrem :)

Będziemy potrzebować :
proporcje na około 20 choinek

na ciasto :
400 g maki pszennej ( poznańskiej )
200 g masła lub margaryny
150 g cukru pudru
3 łyżki śmietany ( 12% lub 18 % )
2 żółtka
2 łyżeczki proszek do pieczenia
2 łyżki kakao do zabarwienia 1/3 ciasta na brązowo
szczypta zielonego barwnika spożywczego do zabarwienia 1/3 ciasta na zielono

na lukier :
1 białko
około 200 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
opcjonalnie różnego rodzaju barwniki spożywcze do zabarwienia lukru

foremki różnej wielkości ale tego samego kształtu ( gwiazdki , kwiatki itp. ) ja miałam 5 różnej wielkości 

Link do filmu z przygotowania : Ciastka Kruche ala Choinki Świąteczne


Przygotowanie :

Najpierw przygotuję ciasto które podzielę na 3 równe części
  1. Na blat wysypuję mąkę na środek kładę masło lub margarynę
  2. i pocierając dłońmi łączę mąkę z tłuszczem ( można do tego użyć noża i siekając mąkę z tłuszczem je połączyć ja wolę zrobić to dłońmi dla mnie jest to prostsze )
  3. w tak połączonej masie robię gniazdko na środku ciasta (żeby żółtka nie wypłynęły ) i dodaję : cukier puder , żółtka , śmietanę , proszek do pieczenia i wszystko razem zagniatam
  4. najpierw tylko palcem delikatnie żeby żółtka i śmietana nie wylądowała na blacie a potem zagniatam już całymi dłońmi tak żeby powstała jednolita masa ( jeżeli bardzo się klei ciasto do blatu to można podsypać delikatnie mąką )
Barwienie ciasta na różne kolory
  1. Tak przygotowane ciasto dzielę na trzy równe części
  2. jedną część pozostawiam w naturalnym kolorze ciasta
  3. drugą część zabarwię na brązowo dodając do niego kakao
  4. z kawałka ciasta tworzę dłońmi tak jakby placek i posypuję kakaem
  5. teraz je zagniotę aż kakao ładnie się wchłonie w ciasto i będzie jednolitego brązowego koloru
  6. Takk samo postępuję z trzecim kawałkiem ciasta które zabarwię na zielono tylko że do barwienia użyję szczypty zielonego barwnika spożywczego
  7. Ciasto mam już w trzech kolorach teraz każde wkładam do miseczki górę przykrywam folią spożywczą i wstawiam na około 30 minut do lodówki
Po 30 minutach

Z każdego kawałka ciasta wyjdzie około 1 blachy ciastek na choinki
  1. każdy kawałek ciasta wyjmuję pojedynczo a resztę trzymam nadal w lodówce
  2. blat delikatnie podsypuje mąką i rozwałkowuję ciasto na grubość około 4 milimetrów
  3. z tak rozwałkowanego ciasta wycinam za pomocą foremek ciastka tak żeby ilość każdej wielkości była taka sama .
  4. Skrawki zagniatam i znowu rozwałkowuję :)
  5. i tak z każdym kolorem ciasta po upieczeniu poprzedniej porcji ciastek

Pieczenie

  1. Ciastka układam na blachę wyłożonej papierem dopieczenia
  2. i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę , piekę w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu
  3. Przez około 15 minut
  4. następnie odstawiam ciastka do wystudzenia
Przygotowanie lukru
  1. po upieczeniu ciastek przygotowuję lukier
  2. do makutry wlewam białko dodaję około 3/4 cukru pudru i ucieram przez kilka minut żeby powstała ładna biała jednolita masa – ilość cukru pudru zależy od wielkości białka – Ja tym razem użyłam około 180 g cukru pudru
  3. Lukier musi być dość gęsty ponieważ będę nim sklejała ciastka układając choinki
  4. do takiego lukru dodaję jeszcze łyżeczkę soku z cytryny (dla lepszego smaku ) i jeszcze przez chwile ucieram
  5. Jeżeli będziemy barwić lukier na różne kolory to do filiżanek lub miseczek nakładamy po kilka łyżeczek lukru i dodajemy po szczypcie barwnika spożywczego takiego koloru jaki chcemy uzyskać :)
Układanie choinek z ciastek
  1. na największe ciastko nakładam od góry pół łyżeczki lukru na lukier układam drugie pod względem wielkości ciastko delikatnie dociskam i nakładam na nie lukier i kolejne ciastko i znowu lukier i ciastko …
  2. najmniejsze ciastko które ma być na górze stawiam nie na płask tylko na sztorc to będzie gwiazdka którą pomaluję w żółtym lukrem – można górnego ciastka nie lukrować tylko pozostawić w kolorze ciastka
  3. ja zrobiłam też choinki przekładane żółtym lukrem , wymieszałam kolory ciastek tak że każdy poziom choineczki miał inny kolor
  4. to jak je ułożymy i udekorujemy zależy od nas samych , można zrobić kolorowe kropi z barwionego lukru i wtedy będzie wyglądać choinka jak z bańkami :) ( jeżeli chcemy zrobić ozdoby lukrem to najlepiej odstawić na godzinę choineczki żeby lukier zastygł wtedy są stabilne )
Ciastka choinki odstawiam do wyschnięcia lukru . Ciasteczkowe choinki są bardzo dobre bo w końcu są to ciastka z ciasta kruchego to jeszcze do tego ładnie się prezentują
życzę miłej zabawy przy ich robieniu :)
Pozdrawiam Babcia Ewa   













8 komentarzy :

  1. Ho,hooo! To wcale nie są a'la choineczki, to piękne drzewka, bardzo pomysłowe, tylko Babcie tak potrafią się wspiąć na wyżyny kunsztu kulinarnego.
    Bardzo mi się podobają.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ekstra choineczki... Od razu radzę zamknąc kilka pod klucz, bo zaraz trzeba będzie następne piec.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na prezent zamiast tradycyjnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysłowe nie powiem :D No i jak ja bym takie ciasteczko dostała to bym była wniebowzięta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że ciasteczka się podobają i pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  5. Witam ciasteczka rewelacja Piekłam z moją wnusią super zabawa i smak Wnuczka zabrał te ciasteczka do przedszkola Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się przydał i bardzo dziękuję za tak miły komentarz.
      Pozdrawiam serdecznie Panią oraz wnusię ♥ ♥ ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.