Witam serdecznie
Propozycja na smakowite
ciasto czekoladowe z pomarańczą, ciasto jest proste w
przygotowaniu. Po upieczeniu ciasto czekoladowe jest wilgotne i ma
przyjemny posmak pomarańczy a dodatkowo ładny aromat.
Będziemy potrzebować:
250 g maki pszennej –
użyłam poznańskiej
150 g cukru pudru
50 g kakao
3 jajka rozdzielone białka
od żółtek
150 ml świeżo
wyciśniętego soku z pomarańczy
100 g roztopionego masła
lub margaryny
1 łyżeczka cukru
waniliowego
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 łyżeczka sody
otarta skórka z jednej
pomarańczy
użyłam foremki o
wymiarach dna 22 cm x 8 cm
Link do filmu z
przygotowania: Ciasto czekoladowe z pomarańczą
Przygotowanie:
- Z dokładnie wyszorowanej pomarańczy ścieram skórkę.
- Z jednej lub z dwóch pomarańczy (zależy od wielkości) wyciskam sok tak aby było 150 ml.
Przygotowanie ciasta
czekoladowego:
Ciasto można przygotować
w makutrze, robotem lub mikserem w każdym przypadku kolejność
przygotowania jest taka sama - ja przygotuję ciasto mikserem.
- Do miski wlewam żółtka dodaję cukier puder i miksuję na jednolitą puszystą masę.
- Następnie dodaję otartą skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy i miksuję do połączenia się składników.
- Do mąki wsypuję cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę. Teraz do miski z ciastem dodaję stopniowo na przemian mąkę i kakao cały czas miksując.
- Gdy składniki się połączą dodaję stopniowo roztopione i przestudzone masło i cały czas miksuję do połączone się składników.
- Ciasto odstawiam i ubijam białka na sztywną pianę.
- Teraz do ciasta dodaję ubite białka i na wolnych obrotach łączę pianę z ciastem.
- Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 65 – 70 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
- Aby sprawdzić czy ciasto jest upieczone wbijam w nie patyczek (od szaszłyka lub wykałaczkę) i po wyjęciu jak patyczek jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone.
Ciasto czekoladowe z
pomarańczą jest upieczone, odstawiam do wystudzenia i można się
częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Bede na pewno piec :) Ale zamiast cukru- stewia no i jakis zamiennik na make przenna. Pieke w podobny sposob muffinki bananowe z czekolada, wychodza oblednie smaczne :) Pozdrawiam- uwielbiam Pani przepisy!
OdpowiedzUsuńBardzo lubie czekoladowe ciasto. Apetycznie sie prezentuje;-).
OdpowiedzUsuńDroga babciu, ile czasu te ciasto może stać? Czy jak upiekę tydzień przed świętami, to wytrzyma tyle czasu?
OdpowiedzUsuńProszę o odpowiedź.
Pozdrawiam.
Jeżeli Pani zamrozi to będzie dobre, ciasto owijamy folią aluminiową lub wkładamy do woreczka itp.. następnie wkładamy do zamrażalki, po wyjęciu możemy rozmrozić w temperaturze pokojowej lub wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut. A jeżeli nie zamrozimy to po kilku dniach będzie bardzo suche. Mam nadzieję że pomogłam.
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i wesołych świąt Bożego Narodzenia
Witam Babciu:) ciastko wyglada tak apetycznie ze napewno je upieke na swieta, a ze Robus nie je tak slodkich wypiekow to wiecej bedzie dla mnie:) pozdrawiam Joanna.
OdpowiedzUsuńWitaj Asiu :) Mam nadzieję że ciasto będzie smakowało i wydaje mi się że nawet Robuś się poczęstuje, bo ciasto nie zbyt słodkie a bardziej czekoladowe. Życzę udanego wypieku:).
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych wesołych spokojnych świąt dla Ciebie Robusia i całej rodzinki :*