Nowe Przepisy

piątek, 4 grudnia 2015

Ciasto Czekoladowe z Pomarańczą

Witam serdecznie
Propozycja na smakowite ciasto czekoladowe z pomarańczą, ciasto jest proste w przygotowaniu. Po upieczeniu ciasto czekoladowe jest wilgotne i ma przyjemny posmak pomarańczy a dodatkowo ładny aromat.

Będziemy potrzebować:

250 g maki pszennej – użyłam poznańskiej
150 g cukru pudru
50 g kakao
3 jajka rozdzielone białka od żółtek
150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
100 g roztopionego masła lub margaryny
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
otarta skórka z jednej pomarańczy

użyłam foremki o wymiarach dna 22 cm x 8 cm


Link do filmu z przygotowania: Ciasto czekoladowe z pomarańczą


Przygotowanie:
  1. Z dokładnie wyszorowanej pomarańczy ścieram skórkę.
  2. Z jednej lub z dwóch pomarańczy (zależy od wielkości) wyciskam sok tak aby było 150 ml.
Przygotowanie ciasta czekoladowego:
Ciasto można przygotować w makutrze, robotem lub mikserem w każdym przypadku kolejność przygotowania jest taka sama - ja przygotuję ciasto mikserem.
  1. Do miski wlewam żółtka dodaję cukier puder i miksuję na jednolitą puszystą masę.
  2. Następnie dodaję otartą skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy i miksuję do połączenia się składników.
  3. Do mąki wsypuję cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę. Teraz do miski z ciastem dodaję stopniowo na przemian mąkę i kakao cały czas miksując.

  4. Gdy składniki się połączą dodaję stopniowo roztopione i przestudzone masło i cały czas miksuję do połączone się składników.

  5. Ciasto odstawiam i ubijam białka na sztywną pianę.
  6. Teraz do ciasta dodaję ubite białka i na wolnych obrotach łączę pianę z ciastem.


Pieczenie ciasta czekoladowego z pomarańczą:
  1. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 65 – 70 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
  3. Aby sprawdzić czy ciasto jest upieczone wbijam w nie patyczek (od szaszłyka lub wykałaczkę) i po wyjęciu jak patyczek jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone.
Ciasto czekoladowe z pomarańczą jest upieczone, odstawiam do wystudzenia i można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  






6 komentarzy :

  1. Bede na pewno piec :) Ale zamiast cukru- stewia no i jakis zamiennik na make przenna. Pieke w podobny sposob muffinki bananowe z czekolada, wychodza oblednie smaczne :) Pozdrawiam- uwielbiam Pani przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie czekoladowe ciasto. Apetycznie sie prezentuje;-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Droga babciu, ile czasu te ciasto może stać? Czy jak upiekę tydzień przed świętami, to wytrzyma tyle czasu?
    Proszę o odpowiedź.

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli Pani zamrozi to będzie dobre, ciasto owijamy folią aluminiową lub wkładamy do woreczka itp.. następnie wkładamy do zamrażalki, po wyjęciu możemy rozmrozić w temperaturze pokojowej lub wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut. A jeżeli nie zamrozimy to po kilku dniach będzie bardzo suche. Mam nadzieję że pomogłam.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i wesołych świąt Bożego Narodzenia

      Usuń
  4. Witam Babciu:) ciastko wyglada tak apetycznie ze napewno je upieke na swieta, a ze Robus nie je tak slodkich wypiekow to wiecej bedzie dla mnie:) pozdrawiam Joanna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Asiu :) Mam nadzieję że ciasto będzie smakowało i wydaje mi się że nawet Robuś się poczęstuje, bo ciasto nie zbyt słodkie a bardziej czekoladowe. Życzę udanego wypieku:).
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych wesołych spokojnych świąt dla Ciebie Robusia i całej rodzinki :*

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.