Nowe Przepisy

niedziela, 2 października 2016

Przepis na Ciasto Red Velvet

ciasto red velvet
Witam serdecznie
Chciałabym się podzielić przepisem na ciasto red velvet, które jest pyszne i bardzo efektownie wygląda, idealnie nadaje się do podania na różnego rodzaju uroczystościach rodzinnych. Ciasto nie jest zbyt słodkie i powinno każdemu smakować. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania ciasta red velvet będziemy potrzebować:
Użyłam tortownicy o średnicy 21 centymetrów

na ciasto:
300 g mąki pszennej (typ 450,500 lub 550)
250 g cukru
250 ml mleka 3.2 %
3 łyżki mąki ziemniaczanej (około 40 g)
150 g masła roztopionego i przestudzonego
3 jajka
3 łyżeczki kakao ciemnego
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki octu winnego
około 1 łyżeczki barwnika spożywczego czerwonego w proszku lub płynie

na krem:
500 g mascarpone
500 ml śmietany 30% lub 36 % - dobrze schłodzonej
150 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego


Link do filmu z przygotowania: Ciasto Red Velvet



Przygotowanie:
Do mąki pszennej dodaję: mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek dopieczenia, sodę i mieszam.
Jeżeli używam barwnika w proszku to go rozpuszczam w mleku a jeżeli w płynie to barwnik dodaję bezpośrednio do ciasta.

Do miski daję cukier, cukier waniliowy oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Składniki miksuję ze sobą przez około 1 minutę.
Następnie dodaję jajka (żółtko i białko) i miksuję około 2 minut.
Teraz dodaję wymieszaną mąkę, mleko z barwnikiem i całość miksuję przez chwilę tak żeby składniki ładnie się połączyły i nie było grudek. Na koniec dodaję ocet i jeszcze przez chwilę miksuję. - ciasto jest gotowe.


Pieczenie ciasta Red Velvet:
Ciasto należy podzielić na 3 w miarę równe części, można podzielić na oko lub zważyć na wadze, jedna porcja ciasta waży około 400 gramów.


Każdą porcję ciasta piekę osobno, foremkę smaruję tłuszczem na dno kładę papier do pieczenia (który wycięłam na wielkość dna foremki). Nakładam jedną porcję ciasta, równo rozprowadzam i wstawiam do piekarnika.
Ciasto piekę około 28 minut w temperaturze 180 stopni na drugiej o dołu półce, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół bez używania termoobiegu. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone, to możemy wbić wykałaczkę i gdy po wyjęciu jest sucha to znaczy że ciasto jest upieczone.
Po upieczeniu ciasto wyjmuję z foremki i odkładam do wystudzenia i piekę kolejny krążek ciasta.



Przygotowanie kremu:
Do miski przekładam krem mascarpone, dodaję około połowy cukru pudru, cukier waniliowy i przez chwilę miksuję.


W drugiej misce ubijam przez chwilę dobrze schłodzoną śmietanę, do lekko ubitej śmietany dodaję pozostały cukier puder i ubijam na sztywno.
Teraz do serka mascarpone dodaję ubitą śmietanę i całość mieszam łyżką tak żeby składniki się połączyły – krem jest gotowy.

Końcowe przygotowanie ciasta red velvet:
Zimne krążki ciasta od góry wyrównuję nożem, odcinam tak żeby ciasto było płaskie. Okrawki ciasta użyję do dekoracji.


Na pierwszy krążek ciasta nakładam 1/3 kremu i równo rozsmarowuję, na górę kremu kładę drugi krążek i nakładam kolejną porcję kremu i równo rozsmarowuję. Kładę ostatni krążek ciasta, spodem do góry tak żeby góra była płaska i nakładam pozostały krem na górę i boki ciasta i równo rozsmarowuję.


Ze skrawków ciasta robię okruszki i nimi dekoruję górę oraz boki, ciasto jest gotowe. Gotowe ciasta przechowuję w lodówce.

Ciasto Red Velvet jest gotowe, życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  


red velvet cake

24 komentarze :

  1. rzeczywiście wygląda niesamowicie efektownie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że ciasto się podoba
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Wygląda zjawiskowo. Zapewne tak też smakuje. ;) Będę musiała wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz i polecam wypróbować.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  3. Piękne! Przez moment myślałam, że jest obsypane płatkami róż, taki to niesamowity efekt. Z pewnością jest równie pyszne, co ładne :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tylko okruszki :) miło mi że ciasto się podoba i mam nadzieję że kiedyś pani wypróbuje ten przepis.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  4. Babciu Ewo,

    tort wyglada elegancko i do tego romantycznie:-)Mam pytanie odnosnie barwnika, jakie sa jego skladniki,oraz gdzie mozna go kupic? W zwyklym spozywczym nie ma, w markecie tez. Hmm, moze w sklepiku ze "zdrowa zywnoscia". Pozdrawiam jesiennie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa a odnośnie barwnika to często przed świętami można go dostać w sklepach typu Lidl itp.. barwnik Dr.Oecter w żelu który jest barwiony E120 -kwas karminowy - naturalny związek barwiący.
      Osobiście swój barwnik w proszku kupiłam na Allegro, są bardzo tanie.Skład takiego barwnika to najprawdopodobniej E124 czerwień koszenilowa.
      W internecie znalazłam sklep "Piotr i Paweł" który posiada barwnik Dr.Oectera w ofercie, może ma pani taki sklep w pobliżu :)
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  5. Ciasto upiekłam na moje 60 urodziny - wyglądało cudownie, bardzo smakowało wszystkim moim gościom. Przepis od razu "poszedł" do ludzi. Dodatkowo nasączyłam likierem amaretto-jako,że na imprezie nie było dzieci. Śledzę uważnie Pani przepisy i z bardzo wielu korzystam. To ciasto na stałe zagości na moim stole bo jest super! Pozdrawiam serdecznie! Halina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin, życzę dużo zdrowia, szczęścia i radości ♥ ♥ ♥.
      Bardzo się cieszę że ciasto się udało a najważniejsze że smakowało. Dziękuję za tak miły komentarz, pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz życzę wszystkiego najlepszego z okazji urodzin ♥ ♥ ♥

      Usuń
  6. Nie wyszło mi takie piękne jak Babci. Zaledwie dwie warstwy, barwnika nie udało mi się zdobyć, ale jest pyszne. Ściskam mocno! Buziaki. https://imgur.com/6FFmtVH

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najważniejsze że ciasto smakowało, a z taką ilością kremu przy dwóch warstwach to było jeszcze pyszniejsze jak przy trzech warstwach :) idealne dla łasuchów. Bardzo dziękuję za komentarz i zdjęcie.
      Pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥

      Usuń
  7. mam pytanie czy ciasto nie wyjdzie zbyt,,suche'' ? Nie trzeba biszkoptow nasączyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie jest suche, to ciasto nie jest biszkoptem. Ale zawsze jeżeli chcemy to możemy nasączyć, Pani powyżej w komentarzu na przykład nasączyła ciasto dodatkowo likierem amaretto.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  8. Zamierzam upiec ten tort, mam barwnik czerwony w żelu Oetker. W związku z tym mam pytanie, w jaki sposób użyć mam tego barwnika? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam że dopiero teraz odpisuję ale od kilkunastu dni nie miałam dostępu do komputera i dopiero teraz mogę odpisać. Wiem że to już jest za późno ale może komuś się przyda ta odpowiedź. Nigdy nie używałam żelu do barwienia ciasta ale dodałabym go bezpośrednio do ciasta.
      Pozdrawiam serdecznie i przepraszam za tak późną odpowiedź ♥

      Usuń
  9. Dzisiaj piekę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że tort się udał
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  10. Piekłam ciasto, bardzo dobre, tylko z kolorem był kłopot, tzn ni to malinowy ni brązowy. Zaznaczam,że użyłam barwnika w żelu oetkera, nie polecam go

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki barwnik w proszku lub w płynie jest lepszy ma bardziej intensywny kolor. Ale ciesze się że ciasto wyszło i smakowało
      Pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥

      Usuń
  11. Ciasto świetne. Uwielbiam Twoje przepisy. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz i serdecznie pozdrawiam ♥

      Usuń
  12. Witam! Jutro pieke na urodziny dla meza, jestem bardzo ciekawa efektu:) niestety tez mam tylko barwnik w zelu I stad Moje pytanie czy jesli dodam go wiecej niz w przepisie to kolor bedzie ladniejszy intensywniejszy? Pozdrawiam serdecznie 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W między czasie czytałam o barwnikach i najlepszy efekt czerwonego koloru daje jednak barwnik w proszku, następny jest w płynie a najgorszy niestety efekt daje barwnik w żelu.
      Czy można dodać więcej? no pewnie :) na pewno nie zaszkodzi, mam nadzieję że kolor będzie intensywniejszy.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.