Witam serdecznie
Chciałabym się podzielić przepisem
na ciasto red velvet, które jest pyszne i bardzo efektownie wygląda,
idealnie nadaje się do podania na różnego rodzaju uroczystościach
rodzinnych. Ciasto nie jest zbyt słodkie i powinno każdemu
smakować. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania ciasta red velvet
będziemy potrzebować:
Użyłam tortownicy o średnicy 21
centymetrów
na ciasto:
300 g mąki pszennej (typ 450,500 lub
550)
250 g cukru
250 ml mleka 3.2 %
3 łyżki mąki ziemniaczanej (około
40 g)
150 g masła roztopionego i
przestudzonego
3 jajka
3 łyżeczki kakao ciemnego
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki octu winnego
około
1 łyżeczki barwnika spożywczego czerwonego w proszku lub płynie
na krem:
500 g mascarpone
500 ml śmietany 30% lub 36 % - dobrze
schłodzonej
150 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Link do filmu z przygotowania: Ciasto Red Velvet
Przygotowanie:
Do mąki pszennej dodaję: mąkę
ziemniaczaną, kakao, proszek dopieczenia, sodę i mieszam.
Jeżeli używam barwnika w proszku to
go rozpuszczam w mleku a jeżeli w płynie to barwnik dodaję
bezpośrednio do ciasta.
Do miski daję cukier, cukier
waniliowy oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Składniki miksuję
ze sobą przez około 1 minutę.
Następnie dodaję jajka (żółtko i
białko) i miksuję około 2 minut.
Teraz dodaję wymieszaną mąkę, mleko
z barwnikiem i całość miksuję przez chwilę tak żeby składniki
ładnie się połączyły i nie było grudek. Na koniec dodaję ocet
i jeszcze przez chwilę miksuję. - ciasto jest gotowe.
Pieczenie ciasta Red Velvet:
Ciasto należy podzielić na 3 w miarę
równe części, można podzielić na oko lub zważyć na wadze,
jedna porcja ciasta waży około 400 gramów.
Każdą porcję ciasta piekę osobno,
foremkę smaruję tłuszczem na dno kładę papier do pieczenia
(który wycięłam na wielkość dna foremki). Nakładam jedną
porcję ciasta, równo rozprowadzam i wstawiam do piekarnika.
Ciasto piekę około 28 minut w
temperaturze 180 stopni na drugiej o dołu półce, piekarnik mam
ustawiony na grzanie góra/dół bez używania termoobiegu. Jeżeli
nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone, to możemy wbić
wykałaczkę i gdy po wyjęciu jest sucha to znaczy że ciasto jest
upieczone.
Do miski przekładam krem mascarpone,
dodaję około połowy cukru pudru, cukier waniliowy i przez chwilę
miksuję.
W drugiej misce ubijam przez chwilę
dobrze schłodzoną śmietanę, do lekko ubitej śmietany dodaję
pozostały cukier puder i ubijam na sztywno.
Teraz do serka mascarpone dodaję ubitą
śmietanę i całość mieszam łyżką tak żeby składniki się
połączyły – krem jest gotowy.
Końcowe przygotowanie ciasta red
velvet:
Zimne krążki ciasta od góry
wyrównuję nożem, odcinam tak żeby ciasto było płaskie. Okrawki
ciasta użyję do dekoracji.
Na pierwszy krążek ciasta nakładam
1/3 kremu i równo rozsmarowuję, na górę kremu kładę drugi
krążek i nakładam kolejną porcję kremu i równo rozsmarowuję.
Kładę ostatni krążek ciasta, spodem do góry tak żeby góra była
płaska i nakładam pozostały krem na górę i boki ciasta i równo
rozsmarowuję.
Ze skrawków ciasta robię okruszki i
nimi dekoruję górę oraz boki, ciasto jest gotowe. Gotowe ciasta
przechowuję w lodówce.
Ciasto Red Velvet jest gotowe, życzę
udanych wypieków i smacznego.
rzeczywiście wygląda niesamowicie efektownie!
OdpowiedzUsuńMiło mi że ciasto się podoba
UsuńPozdrawiam serdecznie
Wygląda zjawiskowo. Zapewne tak też smakuje. ;) Będę musiała wypróbować.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz i polecam wypróbować.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Piękne! Przez moment myślałam, że jest obsypane płatkami róż, taki to niesamowity efekt. Z pewnością jest równie pyszne, co ładne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
To tylko okruszki :) miło mi że ciasto się podoba i mam nadzieję że kiedyś pani wypróbuje ten przepis.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Babciu Ewo,
OdpowiedzUsuńtort wyglada elegancko i do tego romantycznie:-)Mam pytanie odnosnie barwnika, jakie sa jego skladniki,oraz gdzie mozna go kupic? W zwyklym spozywczym nie ma, w markecie tez. Hmm, moze w sklepiku ze "zdrowa zywnoscia". Pozdrawiam jesiennie
Dziękuję za miłe słowa a odnośnie barwnika to często przed świętami można go dostać w sklepach typu Lidl itp.. barwnik Dr.Oecter w żelu który jest barwiony E120 -kwas karminowy - naturalny związek barwiący.
UsuńOsobiście swój barwnik w proszku kupiłam na Allegro, są bardzo tanie.Skład takiego barwnika to najprawdopodobniej E124 czerwień koszenilowa.
W internecie znalazłam sklep "Piotr i Paweł" który posiada barwnik Dr.Oectera w ofercie, może ma pani taki sklep w pobliżu :)
Pozdrawiam serdecznie ♥
Ciasto upiekłam na moje 60 urodziny - wyglądało cudownie, bardzo smakowało wszystkim moim gościom. Przepis od razu "poszedł" do ludzi. Dodatkowo nasączyłam likierem amaretto-jako,że na imprezie nie było dzieci. Śledzę uważnie Pani przepisy i z bardzo wielu korzystam. To ciasto na stałe zagości na moim stole bo jest super! Pozdrawiam serdecznie! Halina
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego z okazji urodzin, życzę dużo zdrowia, szczęścia i radości ♥ ♥ ♥.
UsuńBardzo się cieszę że ciasto się udało a najważniejsze że smakowało. Dziękuję za tak miły komentarz, pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz życzę wszystkiego najlepszego z okazji urodzin ♥ ♥ ♥
Najważniejsze że ciasto smakowało, a z taką ilością kremu przy dwóch warstwach to było jeszcze pyszniejsze jak przy trzech warstwach :) idealne dla łasuchów. Bardzo dziękuję za komentarz i zdjęcie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥
mam pytanie czy ciasto nie wyjdzie zbyt,,suche'' ? Nie trzeba biszkoptow nasączyć?
OdpowiedzUsuńNie, nie jest suche, to ciasto nie jest biszkoptem. Ale zawsze jeżeli chcemy to możemy nasączyć, Pani powyżej w komentarzu na przykład nasączyła ciasto dodatkowo likierem amaretto.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Zamierzam upiec ten tort, mam barwnik czerwony w żelu Oetker. W związku z tym mam pytanie, w jaki sposób użyć mam tego barwnika? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepraszam że dopiero teraz odpisuję ale od kilkunastu dni nie miałam dostępu do komputera i dopiero teraz mogę odpisać. Wiem że to już jest za późno ale może komuś się przyda ta odpowiedź. Nigdy nie używałam żelu do barwienia ciasta ale dodałabym go bezpośrednio do ciasta.
UsuńPozdrawiam serdecznie i przepraszam za tak późną odpowiedź ♥
Dzisiaj piekę
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że tort się udał
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Piekłam ciasto, bardzo dobre, tylko z kolorem był kłopot, tzn ni to malinowy ni brązowy. Zaznaczam,że użyłam barwnika w żelu oetkera, nie polecam go
OdpowiedzUsuńTaki barwnik w proszku lub w płynie jest lepszy ma bardziej intensywny kolor. Ale ciesze się że ciasto wyszło i smakowało
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥
Ciasto świetne. Uwielbiam Twoje przepisy. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz i serdecznie pozdrawiam ♥
UsuńWitam! Jutro pieke na urodziny dla meza, jestem bardzo ciekawa efektu:) niestety tez mam tylko barwnik w zelu I stad Moje pytanie czy jesli dodam go wiecej niz w przepisie to kolor bedzie ladniejszy intensywniejszy? Pozdrawiam serdecznie 😉
OdpowiedzUsuńW między czasie czytałam o barwnikach i najlepszy efekt czerwonego koloru daje jednak barwnik w proszku, następny jest w płynie a najgorszy niestety efekt daje barwnik w żelu.
UsuńCzy można dodać więcej? no pewnie :) na pewno nie zaszkodzi, mam nadzieję że kolor będzie intensywniejszy.
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku ♥
Witam serdecznie.
OdpowiedzUsuńMam pytanko czy to ciasto można upiec w całości a później tylko podzielić na 3 części?
Tak można.
Usuń