Nowe Przepisy

czwartek, 24 kwietnia 2014

Schab pieczony z żurawiną


Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszny pieczony schab z żurawiną , Marynata do schabu jest bardzo prosta i składa się jedynie z ziół i przypraw, dzięki czemu schab jest bardzo aromatyczny i smaczny . Po upieczeniu jest delikatny i kruchy .


Będziemy potrzebowali:

około 2 kg schabu bez kości
100 g żurawiny suszonej
5-6 łyżki oleju
Przyprawy :
1 łyżeczka granulowanego czosnku
2 łyżeczki papryczki chili
2 łyżeczki pieprzu czarnego
3 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
1 łyżeczka soli

rękaw do pieczenia


Przygotowanie:

Schab przed przygotowaniem dokładnie myję i osuszam ściereczką lub papierowym ręcznikiem

Przygotowanie marynaty :

Do miseczki wsypuję wszystkie przyprawy dodaję olej i dokładnie wszytko razem mieszam .

Przygotowanie schabu :

  1. Schab kładę na desce i za pomocą długiego ostrego noża przebijam schab wzdłuż przez środek , jeżeli mam długi kawałek schabu to robię tak z jednej i drugiej strony tak żeby powstał otwór na wylot
  2. Tak zrobiony otwór powiększam trzonkiem drewnianej łyżki dzięki temu łatwiej będzie włożyć w środek żurawinę .
  3. Do środka schabu wkładam po kilka żurawin i popycham trzonkiem łyżki dalej ( jeżeli mam długi kawałek to wkładam żurawiny z jednej a potem z drugiej strony ) tak żeby cały schab był napełniony żurawiną .
  4. Gdy schab mam już nadziany , wkładam go do rękawa zawiązanego z jednej strony
  5. i wlewam do środka rękawa przygotowaną marynatę
  6. Zawiązuję drugi koniec rękawa i obracam kilka razy tak żeby schab cały się pokrył marynatą w rękawie
  7. Rękaw ze schabem z żurawiną odkładam w chłodne miejsce lub do lodówki na około 6 godzin , w między czasie kilkakrotnie nim obracam .

Pieczenie schabu z żurawiną :

  1. Na blachę do pieczenia kładę schab w rękawie
  2. Robię kilka dziurek wykałaczką od góry w rękawie ( Dzięki czemu podczas pieczenia powietrze będzie mogło się ulatniać z rękawa i rękaw nie pęknie )
  3. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 120 minut (według zasady że 1 kg mięsa powinien piec się około 1 godziny czyli jak mamy 2 kg mięsa to pieczemy 2 godziny )
  4. na około 20 minut przez zakończeniem pieczenia , wysuwam blachę i rozcinam wzdłuż górę rękawa – tak żeby sos nie wypłyną a schab żeby ładnie obsechł od góry

Upieczony schab z z żurawiną wyjmuję z rękawa i przed pokrojeniem odstawiam do wystudzenia . Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa










2 komentarze :

  1. Robię identycznie, piekę tak samo, tylko jeszcze żurawiny nie dodawałam do schabu. Teraz na pewno spróbuję z tym dodatkiem. To dopiero musi być obłędne w smaku :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny schabik i pięknie się prezentuje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.