Nowe Przepisy

poniedziałek, 25 listopada 2013

Pierogi Drożdżowe Pieczone z Kapustą i Grzybami

Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Witam Serdecznie
Ostatnio zrobiłam pierogi z kapustą ale nie w sposób tradycyjny tylko pieczone w piekarniku z ciasta drożdżowego . Wyszły bardzo dobre, idealnie nadają się do czystego barszczu czerwonego. Możemy również je podać zamiast kapuśniaczków podczas świąt. Polecam wypróbować przepis. 

Do przygotowania pierogów będziemy potrzebować:

z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów

na farsz:
800 g kapusty kiszonej (odciśniętej)
40 g suszonych grzybów
około 150 g cebuli
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
do smaku: sól, pieprz
olej do smażenia

na ciasto:
500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
250 ml letniego mleka
1 jajko całe + żółtko
40 ml oleju
30 g drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
do pomalowania pierogów przed pieczeniem:
1 jajko
do posypania:
czarnuszka lub kminek

Link do filmu z przygotowania: Pieczone pierogi z kapustą i grzybami



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję farsz na pierogi:
Grzyby:
Suszone grzyby dokładnie płuczę na sicie (durszlaku) pod bieżącą wodą, przekładam do garnka i zalewam niewielką ilością zimnej wody i odstawiam do namoczenia na kilka godzin. Następnie jeżeli trzeba to odlewam niewielką ilość wody, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości grzybów około 30 -35 minut. Ugotowane odcedzam, odstawiam do wystudzenia i kroję drobniutko.


Kapusta:
Odciśniętą kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki na desce i przekładam do garnka. Następnie kapustę zalewam niewielką ilością wody (tak żeby nie była cała przykryta) dodaję ziele angielskie i listki laurowe. Garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości około 30 – 35 minut. Ugotowaną kapustę dokładnie odsączam na durszlaku z wody i wyjmuję ziele angielskie oraz listki laurowe.


Smażenie:
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Teraz na patelni na rozgrzanym oleju smażę cebulę przez około 5 minut, tak żeby się zeszkliła. Następnie do cebuli dodaję pokrojone grzyby, kapustę, doprawiam solą, pieprzem i całość jeszcze smażę około 5 minut. Farsz jest gotowy.


Przygotowanie ciasta na pierogi:
Najpierw przygotuję rozczyn:

Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .


Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia .


Po 15 minutach:
Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki ciasta: mąkę, sól, jajko + żółtko, mleko i całość mieszam łyżką gdy wstępnie się połączą dodaję olej i mieszam jeszcze przez chwilę aby olej wchłoną się w ciasto.
Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4 minut aż stanie się gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni – ciasta nie należy podczas wyrabiania zbyt mocno naciskać ponieważ będzie się kleiło do dłoni i do blatu, ciasto wyrabiamy delikatnie, można również podsypać blat troszkę większą ilością mąki. Ciasto możemy również wyrobić maszyną.


Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak aby podwoiło swoją objętość na około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia .

Po około 40 minutach – końcowe przygotowanie pierogów:Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i przerabiam kilka razy, następnie nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 15 minut aby odpoczęło i podrosło – dzięki temu łatwiej będzie je rozwałkować.
Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów i wykrawam krążki o średnicy około 9 centymetrów.


Skrawki ciasta zagniatam i nakrywam ściereczką – później je rozwałkuję.
Krążek ciasta delikatnie rozciągam w dłoniach i nakładam około jednej łyżki farszu, ciasto sklejam tak jak się skleja pierogi. Ulepione pierogi układam na blacie lekko podsypanym mąką.
Po wylepieniu pierogów rozwałkowuję pozostałe ciasto i wylepiam do końca pierogi.


Pieczenie pierogów:
Najpierw piekę pierogi które pierwsze były zlepione i zdążyły podrosnąć na blacie.
Pierogi układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przed ułożeniem robię falbankę widelcem (dokładnie widać to na filmiku).
Następnie pierogi maluję rozmąconym jajkiem i posypuję czarnuszką lub kminkiem.




Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, pierogi piekę około 20 – 25 minut na złoty kolor. Długość pieczenia zależy od piekarnika.
Piekarnik mam włączony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Pierogi pieczone z kapustą i grzybami są gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

25 komentarzy :

  1. Bardzo lubię takie pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można je także smażyć na patelni. Mają wtey trochę inny smak.

      Usuń
  2. te pierogi są przepyszne, moja mama je robi i zawsze błyskawicznie znikają są smaczne na zimno i na ciepło

    OdpowiedzUsuń
  3. Ho,hooo! Dziesięć dni ślizgałam się na nartach, a tu tyle się nagotowało i napiekło!
    Pierożki Twoje, to wspaniała alternatywa dla uszek w barszczu.
    Bardzo dużo pracy wkładasz ,by przybliżyć przepis, piękne zdjecia i filmy, gratuluję i podziwiam, a także pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje za miłe słowa :)

      mam nadzieje że śniegu nie brakowało :)

      Usuń
  4. Wspaniały przepis pierożki wyglądają smakowicie muszę spróbować:))))
    Pozdrawiam cieplutko!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, własnie wykonałam peirogi wg wyżej wymienionego prz4episu.Są super. Natomiast chciałabym wiedzieć jak nalepiej je przechowywać? :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Włożyć do pojemnika i wstawić do lodówki lub włożyć do pojemnika nakryć ściereczką żeby nie obsychały ponieważ jest to ciasto drożdżowe .

      Bardzo mnie cieszy że smakują a przepis się przydał , pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. pychota z barszczykiem czerwonym... dziekuje za przepis... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. oj pychota zrobię na święta ,trzymać kciuki by wyszły :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki i jestem przekonana że pierogi wyjdą i wszystkim będą smakować.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i wesołych świąt ♥ ♥ ♥

      Usuń
  8. Bardzo mnie ucieszył Pani przepis . Babcia , Babci bardzo dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i miło mi że przepis się podoba
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  9. Witam, czy pierożki można zamiast piec w piekarniku usmażyć na głębokim oleju?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można te pierożki zamrozić,ale surowe?Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedynie mroziłam upieczone surowych nie próbowałam mrozić.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  11. Czy można zamrozić surowe? Czy lepiej po upieczeniu a potem tylko podgrzac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według mnie najlepiej jest upiec a następnie zamrozić i odgrzać na przykład w piekarniku.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  12. Ile mniej więcej pierogów wychodzi z tego przepisu? Chcę zrobić dla rodzinki i nie wiem czy nie lepiej z podwójne porcji składników... wyglądają smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 40 sztuk, w zależności jak duże zrobimy. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, wesołych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku ♥ ♥ ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.