Witam Serdecznie
Ostatnio zrobiłam pierogi z kapustą
ale nie w sposób tradycyjny tylko pieczone w piekarniku z ciasta
drożdżowego . Wyszły bardzo dobre, idealnie nadają się do
czystego barszczu czerwonego. Możemy również je podać zamiast kapuśniaczków podczas świąt. Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania pierogów będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około 40
pierogów
na farsz:
800 g kapusty kiszonej (odciśniętej)
40 g suszonych grzybów
około 150 g cebuli
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
do smaku: sól, pieprz
olej do smażenia
na ciasto:
500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub
550)
250 ml letniego mleka
1 jajko całe + żółtko
40 ml oleju
30 g drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
do pomalowania pierogów przed
pieczeniem:
1 jajko
do posypania:
czarnuszka lub kminek
Link do filmu z przygotowania: Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję farsz na pierogi:
Grzyby:
Suszone grzyby dokładnie płuczę na
sicie (durszlaku) pod bieżącą wodą, przekładam do garnka i
zalewam niewielką ilością zimnej wody i odstawiam do namoczenia na
kilka godzin. Następnie jeżeli trzeba to odlewam niewielką ilość
wody, garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości grzybów około
30 -35 minut. Ugotowane odcedzam, odstawiam do wystudzenia i kroję
drobniutko.
Kapusta:
Odciśniętą kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki na desce i przekładam do garnka. Następnie kapustę zalewam niewielką ilością wody (tak żeby nie była cała przykryta) dodaję ziele angielskie i listki laurowe. Garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości około 30 – 35 minut. Ugotowaną kapustę dokładnie odsączam na durszlaku z wody i wyjmuję ziele angielskie oraz listki laurowe.
Odciśniętą kapustę kiszoną kroję na mniejsze kawałki na desce i przekładam do garnka. Następnie kapustę zalewam niewielką ilością wody (tak żeby nie była cała przykryta) dodaję ziele angielskie i listki laurowe. Garnek stawiam na gazie i gotuję do miękkości około 30 – 35 minut. Ugotowaną kapustę dokładnie odsączam na durszlaku z wody i wyjmuję ziele angielskie oraz listki laurowe.
Smażenie:
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Teraz na patelni na rozgrzanym oleju
smażę cebulę przez około 5 minut, tak żeby się zeszkliła.
Następnie do cebuli dodaję pokrojone grzyby, kapustę, doprawiam
solą, pieprzem i całość jeszcze smażę około 5 minut. Farsz
jest gotowy.
Przygotowanie ciasta na pierogi:
Najpierw przygotuję rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka .
Jeżeli w kuchni jest chłodno to
miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30
stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia
.
Po 15 minutach:
Do
gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki ciasta: mąkę, sól,
jajko + żółtko, mleko i całość mieszam łyżką gdy wstępnie
się połączą dodaję olej i mieszam jeszcze przez chwilę aby olej
wchłoną się w ciasto.
Następnie ciasto wykładam na blat
lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4 minut aż stanie się
gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni – ciasta nie należy
podczas wyrabiania zbyt mocno naciskać ponieważ będzie się kleiło
do dłoni i do blatu, ciasto wyrabiamy delikatnie, można również
podsypać blat troszkę większą ilością mąki. Ciasto możemy
również wyrobić maszyną.
Wyrobione ciasto wkładam do miski
lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia tak aby podwoiło swoją objętość na
około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę
możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni
(wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia .
Po około 40 minutach – końcowe
przygotowanie pierogów:Wyrośnięte ciasto wykładam na blat
lekko podsypany mąką i przerabiam kilka razy, następnie nakrywam
ściereczką i pozostawiam na około 15 minut aby odpoczęło i
podrosło – dzięki temu łatwiej będzie je rozwałkować.
Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów i wykrawam krążki o średnicy około 9 centymetrów.
Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów i wykrawam krążki o średnicy około 9 centymetrów.
Skrawki ciasta zagniatam i nakrywam
ściereczką – później je rozwałkuję.
Krążek ciasta delikatnie rozciągam w dłoniach i nakładam około jednej łyżki farszu, ciasto sklejam tak jak się skleja pierogi. Ulepione pierogi układam na blacie lekko podsypanym mąką.
Po wylepieniu pierogów rozwałkowuję pozostałe ciasto i wylepiam do końca pierogi.
Krążek ciasta delikatnie rozciągam w dłoniach i nakładam około jednej łyżki farszu, ciasto sklejam tak jak się skleja pierogi. Ulepione pierogi układam na blacie lekko podsypanym mąką.
Po wylepieniu pierogów rozwałkowuję pozostałe ciasto i wylepiam do końca pierogi.
Pieczenie pierogów:
Najpierw piekę pierogi które pierwsze były zlepione i zdążyły podrosnąć na blacie.
Pierogi układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przed ułożeniem robię falbankę widelcem (dokładnie widać to na filmiku).
Następnie pierogi maluję rozmąconym jajkiem i posypuję czarnuszką lub kminkiem.
Najpierw piekę pierogi które pierwsze były zlepione i zdążyły podrosnąć na blacie.
Pierogi układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przed ułożeniem robię falbankę widelcem (dokładnie widać to na filmiku).
Następnie pierogi maluję rozmąconym jajkiem i posypuję czarnuszką lub kminkiem.
Blachę wstawiam do nagrzanego
piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, pierogi piekę około
20 – 25 minut na złoty kolor. Długość pieczenia zależy od
piekarnika.
Piekarnik mam włączony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Piekarnik mam włączony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
Pierogi pieczone z kapustą i grzybami są
gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i
smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Pozdrawiam Babcia Ewa
Bardzo lubię takie pierogi :)
OdpowiedzUsuńMożna je także smażyć na patelni. Mają wtey trochę inny smak.
UsuńJakie zgrabniutkie :)
OdpowiedzUsuńte pierogi są przepyszne, moja mama je robi i zawsze błyskawicznie znikają są smaczne na zimno i na ciepło
OdpowiedzUsuńnawet na zimno są lepsze bo nie parzą :)
UsuńHo,hooo! Dziesięć dni ślizgałam się na nartach, a tu tyle się nagotowało i napiekło!
OdpowiedzUsuńPierożki Twoje, to wspaniała alternatywa dla uszek w barszczu.
Bardzo dużo pracy wkładasz ,by przybliżyć przepis, piękne zdjecia i filmy, gratuluję i podziwiam, a także pozdrawiam
dziękuje za miłe słowa :)
Usuńmam nadzieje że śniegu nie brakowało :)
Wspaniały przepis pierożki wyglądają smakowicie muszę spróbować:))))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!!!!
Witam, własnie wykonałam peirogi wg wyżej wymienionego prz4episu.Są super. Natomiast chciałabym wiedzieć jak nalepiej je przechowywać? :>
OdpowiedzUsuńWłożyć do pojemnika i wstawić do lodówki lub włożyć do pojemnika nakryć ściereczką żeby nie obsychały ponieważ jest to ciasto drożdżowe .
UsuńBardzo mnie cieszy że smakują a przepis się przydał , pozdrawiam serdecznie
suuper!
OdpowiedzUsuńpychota z barszczykiem czerwonym... dziekuje za przepis... pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
oj pychota zrobię na święta ,trzymać kciuki by wyszły :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki i jestem przekonana że pierogi wyjdą i wszystkim będą smakować.
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i wesołych świąt ♥ ♥ ♥
Bardzo mnie ucieszył Pani przepis . Babcia , Babci bardzo dziekuje.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i miło mi że przepis się podoba
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam, czy pierożki można zamiast piec w piekarniku usmażyć na głębokim oleju?
OdpowiedzUsuńTak można usmażyć.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Czy można te pierożki zamrozić,ale surowe?Pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńJedynie mroziłam upieczone surowych nie próbowałam mrozić.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Czy można zamrozić surowe? Czy lepiej po upieczeniu a potem tylko podgrzac?
OdpowiedzUsuńWedług mnie najlepiej jest upiec a następnie zamrozić i odgrzać na przykład w piekarniku.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Ile mniej więcej pierogów wychodzi z tego przepisu? Chcę zrobić dla rodzinki i nie wiem czy nie lepiej z podwójne porcji składników... wyglądają smakowicie;)
OdpowiedzUsuńOkoło 40 sztuk, w zależności jak duże zrobimy. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, wesołych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku ♥ ♥ ♥
Usuń