Nowe Przepisy

czwartek, 19 grudnia 2013

Strucla Makowa - Makowiec

strucla makowa makowiec zawijany

Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na struclę makową , jest prosta w wykonaniu a bardzo dobra :) Piekłam strucle makową na dwa sposoby jedną zawijaną w papier do pieczenia dzięki czemu wychodzi bardziej kształtna i nie pęka po bokach oraz jedną kładzioną jedynie na blasze ta niestety mi pękła bardziej niż zazwyczaj . Dlatego polecam pieczenie strucli zawijanej w papier do pieczenia wtedy wychodzi ładniejsza :)

Do przygotowania strucli makowej będziemy potrzebować:
na ciasto :
340 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
160 ml letniego mleka
2 żółtka
30 g roztopionego i przestudzonego masła
60 g cukru pudru
20 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropli aromatu waniliowego
szczypta soli

na masę makową:
260 g maku już zmielonego - link do przygotowania poniżej 
15 g masła roztopionego
2 łyżki miodu
2 białka
30 g orzechów włoskich posiekanych
30 g rodzynek
2 łyżki cukru pudru
otarta skórka z 1/2 cytryny
kilka kropli aromatu migdałowego


Link do filmu z przygotowania :  Strucla Makowa - Makowiec



Przygotowanie ciasta na makowiec:
Najpierw przygotuję rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około jednej łyżeczki cukru ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka, jedną dużą łyżkę mąki.
Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut - rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.


Po 15 minutach:
Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto: mąkę, sól, żółtka, mleko, cukier waniliowy i całość mieszam łyżką gdy wstępnie się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło i mieszam jeszcze przez chwilę aby masło wchłonęło się w ciasto.
Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4 minut aż stanie się gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni – ciasta nie należy podczas wyrabiania zbyt mocno naciskać ponieważ będzie się kleiło do dłoni i do blatu, ciasto wyrabiamy delikatnie, można również podsypać blat troszkę większą ilością mąki. Ciasto możemy również wyrobić maszyną.


Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak aby podwoiło swoją objętość na około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia .


Przygotowanie masy makowej:
W tym czasie gdy wyrasta ciasto przygotuję masę makową. W misce ubijam na sztywną pianę białka, następnie do ubitej piany dodaję wszystkie składniki na masę makową i dokładnie mieszam łyżką – masa makowa jest gotowa.


Końcowe przygotowanie strucli makowej:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką i dzielę na dwie w miarę równe części. Z każdego kawałka ciasta formuję kulkę, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut aby ciasto odpoczęło.
Po 10 minut ciasto rozwałkowuję na prostokąt o grubości około 4 milimetrów i wielkości około 24 cm na 28 cm.
Na rozwałkowane ciasto nakładam połowę masy makowej i równo rozsmarowuję, dookoła pozostawiam około 1,5 cm wolnego ciasta bez masy.


Tak przygotowane ciasto zwijam ściśle jak roladę a końcówki ciasta zawijam do środka (dokładnie pokazałam to na filmie). Blat podsypuję mąką i odkładam makowca brzegiem do dołu i rozwałkowuję drugi kawałek ciasta.

Teraz makowce zawinę w papier do pieczenia, dzięki czemu po upieczeniu są bardziej kształtne i jeżeli nawet pękną to nie aż tak bardzo jak by były pieczone bez papieru.
Papier do pieczenia ( o długości około 40 cm) smaruję olejem, na brzeg kładę makowca i zawijam w papier tak aby makowca owinąć dwa razy. Między papierem a makowcem pozostawiam luz około 1 centymetra.


Tak zawinięte makowce układam na blasze do pieczenia, łączeniem ciasta do dołu i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia.

Pieczenie makowca – strucli:
Blachę z makowcami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 30 minut na lekko brązowy kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Po upieczeniu makowce odwijam z papieru i odkładam do wystudzenia.


Dekorowanie makowców:
Wystudzone makowce możemy udekorować, cukrem pudrem, lukrem, polewą, dodatkowo posypać posiekanymi orzechami lub kandyzowanymi skórkami pomarańczy lub innymi.
Ja udekoruję makowce lukrem który przygotuję z 1 łyżki wody (zimnej) 1 łyżki soku z cytryny i kilku łyżek cukru pudru.


Składniki przekładam do miski i dokładnie mieszam, ilość cukru zależy jak gęsty lukier chcemy uzyskać. Tak przygotowanym lukrem maluję górę makowca i dostawiam do zastygnięcia lukru.
Makowce są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa   

49 komentarzy :

  1. Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego strucla właśnie uwielbiam i czekam na niego cały rok! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale Uwielbiam makowce... Bez nich nie ma Świąt ani Gwiazdki ani Wielkanocy. Pojutrze zabieram się do nich

    OdpowiedzUsuń
  4. przed zawinięciem zalecam malowanie powierzchni białkiem z jajek
    gdy nastąpi pewnego rodzaju impregnacja rozpościerać masę

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie piekę strucle, jestem ciekawa jak wyjdzie:-D

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy mak z puszki może być i ile wtedy na podany przepis trzeba go użyć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć masy makowej z puszki ja wolę zrobić sama . na ta porcję ciasta będzie potrzeba około 300 g gotowej masy makowej .

      Usuń
  7. To już trzeci raz kiedy korzystam z przepisu i za każdy razem sukces . Ja daję 500 g maku z własnego mielenia bo go uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Droga babciu
    Po raz pierwszy będę piec makowce. Chciałabym się zapytać o to ile użyć maku zmielonego ( kupiłam mak zmielony w takim białym opakowaniu) do tego przepisu na 2 strucle. Kupiłam 2 opakowania po 200g, użyć 1 czy 2 opakowań?
    Z góry dziękuję za odpowiedź i życzę Zdrowych i wesołych Świąt!
    M.P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli jest to taki rodzaj maku mielonego do którego się dodaje gorące mleko lub się gotuje ten zmielony mak w mleku to wystarczy 1 opakowanie 200 g na tą porcję ciasta z tego przepisu. Życzę udanego wypieku i mam nadzieję że strucla będzie smakowała.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i wesołych świąt Bożego Narodzenia

      Usuń
    2. A jeszcze dopowiem że zawsze można użyć więcej maku jeżeli go bardzo lubimy:)

      Usuń
    3. Droga Babciu
      Dziękuje serdecznie za przepis, makowce wyszły przepyszne. Użyłam 1 opakowania maku zmielonego, a wyszło super. Cienko ciasta, grubo maku :), ale oczywiście popękały mimo zawijania w papier. Pewnie za luźno "zapakowałam" je w papier. Zamiast olejku migdałowego użyłam likier amaretto, polecam serdecznie (słyszałam, że olejek często się "odbija", po amaretto nie było taki sytuacji).
      Przepis wpisuje do mojego zeszytu ze sprawdzonymi i ulubionymi przepisami i będę jeszcze wielokrotnie używać.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę Szczęśliwego Nowego Roku.
      M.P.

      Usuń
    4. Ojej szkoda że strucla popękała, najprawdopodobniej papier był zbyt luźno zwinięty i ciasto za bardzo urosło i przez to popękało, muszę nagrać nowy filmik bardziej dokładny i wyraźniejszy:)
      Z amaretto fajny pomysł bo nie każdy toleruje olejek migdałowy i się odbija.
      Pozdrawiam serdecznie i również życzę Szczęśliwego Nowego Roku

      Usuń
    5. Babciu, jest juz nowy filmik zeby mi juz nie popękała, bo pewnie zle zawinęłam

      Usuń
  9. Ostatnio zrobilam strucle z Pani przepisu. Bylo to moje pierwsze w zyciu ciasto drożdżowe.Wyszla przepyszna zniknła jeszcze tego samego dnia. Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że strucla smakowała i wyszła (bardzo mi miło)
      Pozdrawiam serdecznie i również życzę Wesołych Świąt

      Usuń
  10. Witam, od jakiegoś czasu próbuje robić wiele rzeczy samodzielnie a nie kupować gotowe.dodam jeszcze że raczej nie jestem fanką siedzenia w kuchni.ostatnio wpadły mi w oczy Pani przepisy które bardzo mnie zainteresowały,są bardzo obrazowo napisane nawet taki antytalent do gotowania nie ma problemu z ich zrozumieniem.robiłam już z Pani przepisu surówki z białej i czerwonej kapusty,poprostu pycha.teraz próbuje swoich sił właśnie w tym makowcu,właśnie się piecze a na wigilię też rybka po grecku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miły komentarz. Trzymałam kciuki aby wszystko się udało i smakowało i mam nadzieję że tak było:).
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  11. makowiec super, ale dlaczego mimo tego że był zawinięty dwa razy w pergamin to i tak pękł wzdłuż?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może był zbyt luźno zwinięty, jak jest dużo miejsca to ciasto bardziej urośnie i pęknie ale mam nadzieję że pomimo pęknięcia strucla smakowała.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  12. przepis rewelacja,strucle wyszly znakomite

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że strucla wyszła i smakowała.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  13. Idealny przepis, strucle wyszły za pierwszym razem i od Wigilii piekę już po raz trzeci i znikają w oka mgnieniu:)
    Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miły komentarz i jest mi niezmiernie miło że przepis się przydał a strucle smakują
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  14. Witam serdecznie Babciu Ewo ! Długo czekałam na taki pomysł "zawijania strucli w papier" , już sprawdziłam - działa a jesli pęknie to nie tak bardzo jak bez papieru i przynajmniej mak nie wysycha podczas pieczenia.
    A ja podzielę się moim pomysłem na mak, który potrzebuje więcej czasu niż cała strucla a właśnie przed świętami tego CZASU nam bardzo brakuje! Ja przygotowuje mak kilka tygodni wcześniej i zamrażam - z reguły bez dodatków, ale po ostatnich świętach został mi mak gotowy czyli z orzechami,miodem-poprostu gotowy do strucli więc go zamroziłam(w woreczkach do zamrażania). Dwa tygodnie temu trafiłam na ten pomysł z zawijaniem w papier i przypomniałam sobie o maku w zamrażalce. Po odmrożeniu dodałam tylko białko i makowiec wyszedł ZNAKOMITY (jeden troszkę pękł) Prezpis oczywiście dostał u mnie ★★★★★, został wydrukowany,włozony w koszulkę i wpięty do teczki.

    OdpowiedzUsuń
  15. Dzisiaj robiłam. Niestety pomimo zawiniecia obie mi pękły 😂ale myślę że i tak będą pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda że pękł ale będzie równie smaczny jak nie pęknięty :)
      Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo prezentów od Mikołaja ♥ ♥ ♥

      Usuń
  16. Ja również robiłam i mi.pękły...Jak widać sam papier to nie wszystko...To było moje piąte podejście i ciagle to samo. Zwijam dwukrotnie,zostawiam na centymetr wolnego miejsca...I tak peka ze makowiec po przekrojeniu sie rozpada...:-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie również nieraz delikatnie pęknie podczas pieczenia ale nie aż tak jakbym nie użyła papieru. Makowiec dzięki zawinięciu w papier jest bardziej kształtny i ładniejszy po przekrojeniu niż jakbym nie użyła papieru. A odnośnie pękania podczas krojenia, to wydaje mi się że ciasto było za luźno zwinięte (wtedy robią się takie jakby warstwy i powstają luzy między warstwami).
      No ale skoro Pani piekła go tyle razy to ciasto musi być smaczne :)
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥

      Usuń
  17. Mam gotowa mase makowa... i zastanawiam sie czy mam ja potraktowac tak jak zmielony mak? Dac bialko i bakalie itd? Prosze o pomoc. Niestety nie mam jak zmielic maku (brak maszynki).

    OdpowiedzUsuń
  18. Bakalie bym dodała, cukru i miodu nie bo takie masy są bardzo słodkie. Odnośnie białka to zależy czy jest bardzo sucha, jeżeli tak to też bym dodała. Życzę udanego wypieku.
    Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i wesołych świąt ♥ ♥ ♥

    OdpowiedzUsuń
  19. Dzisiaj właśnie testuję przepis, jest bardzo dokładnie opisany. Jak wyjdzie wypiek napiszę. Julka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W komentarzu poniżej czytałam że strucla się udała, także bardzo się cieszę.

      Usuń
  20. Przepis fantastyczny, zrobiłam i jest pyszna 😋 👍 Julka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że strucla się udała i smakowała, dziękuję za miły komentarz.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  21. A mi udał się wyśmienicie ☺☺☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy i serdecznie pozdrawiam ♥ ♥ ♥

      Usuń
  22. Makowce udały się, po prostu przepis rewelacja, zapisuję go do swoich ulubionych przepisów. Pozdrawiam i życzę wszystkiego naj...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz, cieszę się niezmiernie że przepis się przydał a makowce smakowały
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  23. Pięknie zawinięta, chciałabym tak...
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie : http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  24. Proszę o pomoc.Za kazdym razem powstaje mi dziura między makiem a górną warstwą ciasta...czemu?:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że może Pani zbyt luźno zwija ciasto i dlatego później po upieczeniu odstaje od masy. Proszę lekko dociskać ciasto podczas zwijania.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  25. Dlaczego powstaje mi dziura w struci-górna warstwa ciasta odstaje od maku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według mnie, ciasto mogło być za luźno zwinięte lub papier.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  26. Witam. Widze, ze wielu osobom strucla pekla, mam na to sposob. Jestem cukiernikiem i narobilam sie tego setki tysiecy. Polecam nakluc wykalaczka w kilka miejscach i zostawic ok 1,5cm luzu.

    OdpowiedzUsuń
  27. Super przepis, pięknie się udał mój strucel :D bardzo dziękuję 😀😁😀 ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, wesołych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku ♥ ♥ ♥

      Usuń
  28. Makowce wyszły mi bardzo ładne, nie popękane. Tylko jak dla mnie ciut za suche. Polukrowałam je i ozdobiłam skórką pomarańczową. Dziękuje za przepis i życzę Wesołych Świąt. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.