Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na struclę
makową , jest prosta w wykonaniu a bardzo dobra :) Piekłam strucle
makową na dwa sposoby jedną zawijaną w papier do pieczenia dzięki
czemu wychodzi bardziej kształtna i nie pęka po bokach oraz jedną
kładzioną jedynie na blasze ta niestety mi pękła bardziej niż
zazwyczaj . Dlatego polecam pieczenie strucli zawijanej w papier do
pieczenia wtedy wychodzi ładniejsza :)
Do przygotowania strucli makowej będziemy potrzebować:
na ciasto :
340 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub
550)
160 ml letniego mleka
2 żółtka
30 g roztopionego i przestudzonego
masła
60 g cukru pudru
20 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru waniliowego lub
kilka kropli aromatu waniliowego
szczypta soli
na masę makową:
260 g maku już zmielonego - link do przygotowania poniżej
15 g masła roztopionego
2 łyżki miodu
2 białka
30 g orzechów włoskich posiekanych
30 g rodzynek
2 łyżki cukru pudru
otarta skórka z 1/2 cytryny
kilka kropli aromatu migdałowego
Link do filmu z przygotowania : Strucla Makowa - Makowiec
Przygotowanie ciasta na makowiec:
Najpierw przygotuję rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około jednej łyżeczki cukru ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka, jedną dużą łyżkę mąki.
Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut - rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.
Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około jednej łyżeczki cukru ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka, jedną dużą łyżkę mąki.
Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut - rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia.
Po 15 minutach:
Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto: mąkę, sól, żółtka, mleko, cukier waniliowy i całość mieszam łyżką gdy wstępnie się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło i mieszam jeszcze przez chwilę aby masło wchłonęło się w ciasto.
Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto: mąkę, sól, żółtka, mleko, cukier waniliowy i całość mieszam łyżką gdy wstępnie się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło i mieszam jeszcze przez chwilę aby masło wchłonęło się w ciasto.
Następnie ciasto wykładam na blat
lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4 minut aż stanie się
gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni – ciasta nie należy
podczas wyrabiania zbyt mocno naciskać ponieważ będzie się kleiło
do dłoni i do blatu, ciasto wyrabiamy delikatnie, można również
podsypać blat troszkę większą ilością mąki. Ciasto możemy
również wyrobić maszyną.
Wyrobione ciasto wkładam do miski
lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia tak aby podwoiło swoją objętość na
około 40 minut.
Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę
możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni
(wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia .
Przygotowanie masy makowej:
W tym czasie gdy wyrasta ciasto
przygotuję masę makową. W misce ubijam na sztywną pianę białka,
następnie do ubitej piany dodaję wszystkie składniki na masę
makową i dokładnie mieszam łyżką – masa makowa jest gotowa.
Końcowe przygotowanie strucli makowej:
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat
podsypany mąką i dzielę na dwie w miarę równe części. Z
każdego kawałka ciasta formuję kulkę, nakrywam ściereczką i
pozostawiam na około 10 minut aby ciasto odpoczęło.
Po 10 minut ciasto rozwałkowuję na
prostokąt o grubości około 4 milimetrów i wielkości około 24 cm
na 28 cm.
Na rozwałkowane ciasto nakładam
połowę masy makowej i równo rozsmarowuję, dookoła pozostawiam
około 1,5 cm wolnego ciasta bez masy.
Tak przygotowane ciasto zwijam ściśle
jak roladę a końcówki ciasta zawijam do środka (dokładnie
pokazałam to na filmie). Blat podsypuję mąką i odkładam makowca
brzegiem do dołu i rozwałkowuję drugi kawałek ciasta.
Teraz makowce zawinę w papier do
pieczenia, dzięki czemu po upieczeniu są bardziej kształtne i
jeżeli nawet pękną to nie aż tak bardzo jak by były pieczone bez
papieru.
Papier do pieczenia ( o długości
około 40 cm) smaruję olejem, na brzeg kładę makowca i zawijam w
papier tak aby makowca owinąć dwa razy. Między papierem a makowcem
pozostawiam luz około 1 centymetra.
Tak zawinięte makowce układam na
blasze do pieczenia, łączeniem ciasta do dołu i odstawiam na około
15 minut do wyrośnięcia.
Pieczenie makowca – strucli:
Blachę z makowcami wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę
około 30 minut na lekko brązowy kolor. Piekarnik mam ustawiony na
grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Po upieczeniu makowce odwijam z papieru
i odkładam do wystudzenia.
Dekorowanie makowców:
Wystudzone makowce możemy udekorować,
cukrem pudrem, lukrem, polewą, dodatkowo posypać posiekanymi
orzechami lub kandyzowanymi skórkami pomarańczy lub innymi.
Ja udekoruję makowce lukrem który
przygotuję z 1 łyżki wody (zimnej) 1 łyżki soku z cytryny i
kilku łyżek cukru pudru.
Składniki przekładam do miski i
dokładnie mieszam, ilość cukru zależy jak gęsty lukier chcemy
uzyskać. Tak przygotowanym lukrem maluję górę makowca i
dostawiam do zastygnięcia lukru.
Makowce są gotowe, życzę udanego
wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńTakiego strucla właśnie uwielbiam i czekam na niego cały rok! :D
OdpowiedzUsuńAle Uwielbiam makowce... Bez nich nie ma Świąt ani Gwiazdki ani Wielkanocy. Pojutrze zabieram się do nich
OdpowiedzUsuńprzed zawinięciem zalecam malowanie powierzchni białkiem z jajek
OdpowiedzUsuńgdy nastąpi pewnego rodzaju impregnacja rozpościerać masę
Właśnie piekę strucle, jestem ciekawa jak wyjdzie:-D
OdpowiedzUsuńA czy mak z puszki może być i ile wtedy na podany przepis trzeba go użyć
OdpowiedzUsuńMożna użyć masy makowej z puszki ja wolę zrobić sama . na ta porcję ciasta będzie potrzeba około 300 g gotowej masy makowej .
UsuńFantastyczna !!!
OdpowiedzUsuńTo już trzeci raz kiedy korzystam z przepisu i za każdy razem sukces . Ja daję 500 g maku z własnego mielenia bo go uwielbiam.
OdpowiedzUsuńDroga babciu
OdpowiedzUsuńPo raz pierwszy będę piec makowce. Chciałabym się zapytać o to ile użyć maku zmielonego ( kupiłam mak zmielony w takim białym opakowaniu) do tego przepisu na 2 strucle. Kupiłam 2 opakowania po 200g, użyć 1 czy 2 opakowań?
Z góry dziękuję za odpowiedź i życzę Zdrowych i wesołych Świąt!
M.P.
Jeżeli jest to taki rodzaj maku mielonego do którego się dodaje gorące mleko lub się gotuje ten zmielony mak w mleku to wystarczy 1 opakowanie 200 g na tą porcję ciasta z tego przepisu. Życzę udanego wypieku i mam nadzieję że strucla będzie smakowała.
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i wesołych świąt Bożego Narodzenia
A jeszcze dopowiem że zawsze można użyć więcej maku jeżeli go bardzo lubimy:)
UsuńDroga Babciu
UsuńDziękuje serdecznie za przepis, makowce wyszły przepyszne. Użyłam 1 opakowania maku zmielonego, a wyszło super. Cienko ciasta, grubo maku :), ale oczywiście popękały mimo zawijania w papier. Pewnie za luźno "zapakowałam" je w papier. Zamiast olejku migdałowego użyłam likier amaretto, polecam serdecznie (słyszałam, że olejek często się "odbija", po amaretto nie było taki sytuacji).
Przepis wpisuje do mojego zeszytu ze sprawdzonymi i ulubionymi przepisami i będę jeszcze wielokrotnie używać.
Pozdrawiam serdecznie i życzę Szczęśliwego Nowego Roku.
M.P.
Ojej szkoda że strucla popękała, najprawdopodobniej papier był zbyt luźno zwinięty i ciasto za bardzo urosło i przez to popękało, muszę nagrać nowy filmik bardziej dokładny i wyraźniejszy:)
UsuńZ amaretto fajny pomysł bo nie każdy toleruje olejek migdałowy i się odbija.
Pozdrawiam serdecznie i również życzę Szczęśliwego Nowego Roku
Babciu, jest juz nowy filmik zeby mi juz nie popękała, bo pewnie zle zawinęłam
UsuńOstatnio zrobilam strucle z Pani przepisu. Bylo to moje pierwsze w zyciu ciasto drożdżowe.Wyszla przepyszna zniknła jeszcze tego samego dnia. Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że strucla smakowała i wyszła (bardzo mi miło)
UsuńPozdrawiam serdecznie i również życzę Wesołych Świąt
Witam, od jakiegoś czasu próbuje robić wiele rzeczy samodzielnie a nie kupować gotowe.dodam jeszcze że raczej nie jestem fanką siedzenia w kuchni.ostatnio wpadły mi w oczy Pani przepisy które bardzo mnie zainteresowały,są bardzo obrazowo napisane nawet taki antytalent do gotowania nie ma problemu z ich zrozumieniem.robiłam już z Pani przepisu surówki z białej i czerwonej kapusty,poprostu pycha.teraz próbuje swoich sił właśnie w tym makowcu,właśnie się piecze a na wigilię też rybka po grecku.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miły komentarz. Trzymałam kciuki aby wszystko się udało i smakowało i mam nadzieję że tak było:).
UsuńPozdrawiam serdecznie
makowiec super, ale dlaczego mimo tego że był zawinięty dwa razy w pergamin to i tak pękł wzdłuż?
OdpowiedzUsuńMoże był zbyt luźno zwinięty, jak jest dużo miejsca to ciasto bardziej urośnie i pęknie ale mam nadzieję że pomimo pęknięcia strucla smakowała.
UsuńPozdrawiam serdecznie
przepis rewelacja,strucle wyszly znakomite
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że strucla wyszła i smakowała.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Idealny przepis, strucle wyszły za pierwszym razem i od Wigilii piekę już po raz trzeci i znikają w oka mgnieniu:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie
Bardzo dziękuję za miły komentarz i jest mi niezmiernie miło że przepis się przydał a strucle smakują
UsuńPozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie Babciu Ewo ! Długo czekałam na taki pomysł "zawijania strucli w papier" , już sprawdziłam - działa a jesli pęknie to nie tak bardzo jak bez papieru i przynajmniej mak nie wysycha podczas pieczenia.
OdpowiedzUsuńA ja podzielę się moim pomysłem na mak, który potrzebuje więcej czasu niż cała strucla a właśnie przed świętami tego CZASU nam bardzo brakuje! Ja przygotowuje mak kilka tygodni wcześniej i zamrażam - z reguły bez dodatków, ale po ostatnich świętach został mi mak gotowy czyli z orzechami,miodem-poprostu gotowy do strucli więc go zamroziłam(w woreczkach do zamrażania). Dwa tygodnie temu trafiłam na ten pomysł z zawijaniem w papier i przypomniałam sobie o maku w zamrażalce. Po odmrożeniu dodałam tylko białko i makowiec wyszedł ZNAKOMITY (jeden troszkę pękł) Prezpis oczywiście dostał u mnie ★★★★★, został wydrukowany,włozony w koszulkę i wpięty do teczki.
Dzisiaj robiłam. Niestety pomimo zawiniecia obie mi pękły 😂ale myślę że i tak będą pyszne
OdpowiedzUsuńSzkoda że pękł ale będzie równie smaczny jak nie pęknięty :)
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę dużo prezentów od Mikołaja ♥ ♥ ♥
Ja również robiłam i mi.pękły...Jak widać sam papier to nie wszystko...To było moje piąte podejście i ciagle to samo. Zwijam dwukrotnie,zostawiam na centymetr wolnego miejsca...I tak peka ze makowiec po przekrojeniu sie rozpada...:-(
OdpowiedzUsuńMnie również nieraz delikatnie pęknie podczas pieczenia ale nie aż tak jakbym nie użyła papieru. Makowiec dzięki zawinięciu w papier jest bardziej kształtny i ładniejszy po przekrojeniu niż jakbym nie użyła papieru. A odnośnie pękania podczas krojenia, to wydaje mi się że ciasto było za luźno zwinięte (wtedy robią się takie jakby warstwy i powstają luzy między warstwami).
UsuńNo ale skoro Pani piekła go tyle razy to ciasto musi być smaczne :)
Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥
Mam gotowa mase makowa... i zastanawiam sie czy mam ja potraktowac tak jak zmielony mak? Dac bialko i bakalie itd? Prosze o pomoc. Niestety nie mam jak zmielic maku (brak maszynki).
OdpowiedzUsuńBakalie bym dodała, cukru i miodu nie bo takie masy są bardzo słodkie. Odnośnie białka to zależy czy jest bardzo sucha, jeżeli tak to też bym dodała. Życzę udanego wypieku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, spokojnych i wesołych świąt ♥ ♥ ♥
Dzisiaj właśnie testuję przepis, jest bardzo dokładnie opisany. Jak wyjdzie wypiek napiszę. Julka
OdpowiedzUsuńW komentarzu poniżej czytałam że strucla się udała, także bardzo się cieszę.
UsuńPrzepis fantastyczny, zrobiłam i jest pyszna 😋 👍 Julka
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że strucla się udała i smakowała, dziękuję za miły komentarz.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
A mi udał się wyśmienicie ☺☺☺
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy i serdecznie pozdrawiam ♥ ♥ ♥
UsuńMakowce udały się, po prostu przepis rewelacja, zapisuję go do swoich ulubionych przepisów. Pozdrawiam i życzę wszystkiego naj...
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz, cieszę się niezmiernie że przepis się przydał a makowce smakowały
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Pięknie zawinięta, chciałabym tak...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie : http://gotujzkarolka.blogspot.com/
Proszę o pomoc.Za kazdym razem powstaje mi dziura między makiem a górną warstwą ciasta...czemu?:(
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że może Pani zbyt luźno zwija ciasto i dlatego później po upieczeniu odstaje od masy. Proszę lekko dociskać ciasto podczas zwijania.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Dlaczego powstaje mi dziura w struci-górna warstwa ciasta odstaje od maku?
OdpowiedzUsuńWedług mnie, ciasto mogło być za luźno zwinięte lub papier.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Witam. Widze, ze wielu osobom strucla pekla, mam na to sposob. Jestem cukiernikiem i narobilam sie tego setki tysiecy. Polecam nakluc wykalaczka w kilka miejscach i zostawic ok 1,5cm luzu.
OdpowiedzUsuńSuper przepis, pięknie się udał mój strucel :D bardzo dziękuję 😀😁😀 ♥
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych, wesołych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku ♥ ♥ ♥
UsuńMakowce wyszły mi bardzo ładne, nie popękane. Tylko jak dla mnie ciut za suche. Polukrowałam je i ozdobiłam skórką pomarańczową. Dziękuje za przepis i życzę Wesołych Świąt. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzień Dobry. Mam następujące pytanie: Czy zamiast maku można użyć np. dżemu czy prażonych jabłek? chodzi mi o struclę z makiem na który Pani podaje przepis. Proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję
OdpowiedzUsuńTak, można zamienić masę makową na coś innego. Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku 💖
UsuńMi z przepisów Babci Ewy wszystko bardzo smakuje a jestem gospodynią od około 50 lat
OdpowiedzUsuńJest mi bardzo miło i dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie, i życzę zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia 💖
Usuń