Nowe Przepisy

środa, 4 grudnia 2013

Ciasto Miodowe z Masą Serową



Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na przepyszne ciasto miodowe z gotowaną masa serową . Jest trochę pracochłonne ale za to pyszne :)


Będziemy potrzebować :

na ciasto:
600 g mąki pszennej ( poznańskiej )
140 g cukru pudru
4 jajka
80 g masła
1 i 1/2 łyżeczki sody
4 łyżki miodu

na masę serową :
1 kg sera białego półtłustego ( ja taki użyłam )
140 g cukru pudru
2 jajka
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
150 g masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
cukier puder do posypania gotowego ciasta

foremki jakiej użyłam 18 cm x 22 cm

Link do filmu z przygotowaniem :  Ciasto Miodowe z Masą Serową

Przygotowanie :

Zaczynam od przygotowania ciasta :

  1. W rondelku roztapiam masło i jeżeli mam miód skrystalizowany a nie płynny to też dodaję go do masła - ( ja miałam płynny więc tylko roztopiłam masło )
  2. rondelek z roztopionym masłem odstawiam do wystudzenia
  3. Do miski wsypuję : mąkę , sodę , cukier puder , miód , wystudzone masło , jajka i wszystko razem mieszam
  4. gdy składniki się połączą to ciasto wykładam na blat podsypany mąką i przez chwilę wyrabiam tak żeby powstała jednolita masa

Pieczenie ciasta :

  1. ciasto dzielę na 3 równe części
  2. każdą z części rozwałkowuję na wielkość foremki i pojedynczo piekę
  3. foremkę mam wyłożoną papierem do pieczenia
  4. przed wstawieniem ciasta do piekarnika nakłuwam je nożem dzięki czemu nie pofałduje się podczas pieczenia
  5. Blaszkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 20 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu
  6. po upieczeniu odstawiam placki do wystudzenia

Przygotowanie masy serowej :

  1. Ser mielę w maszynce do mielenia mięsa

  1. Masło roztapiam w większym garnku w którym przygotuję masę serową
  2. do roztopionego masła dodaję zmielony ser
  3. cukier puder , budyń , cukier waniliowy , jajka i wszystko dokładnie mieszam
  4. garnek z masą stawiam na gazie i gotuję cały czas mieszając
  5. masę serową gotuję 10 minut – przypominam należy dokładnie mieszać bo może się przypalić
  6. po ugotowaniu masa powinna być gładka
  7. garnek z masą odstawiam do wystudzenia

Końcowe przygotowanie ciasta :

  1. upieczone placki mam już zimne masa serowa też jest już zimna mogę przystąpić do przekładania placków masą :)
  2. na spód kładę jeden placek nakładam na niego połowę masy serowej i równo rozprowadzam
  3. na masę kładę drugi placek
  4. na drugi placek nakładam drugą połowę masy serowej i też równo ją rozprowadzam
  5. i na górę kładę trzeci placek wybieram tą równiejszą stronę placka na górę wtedy ładniej będzie wyglądać i delikatnie dociskam
  6. po złożeniu placka kładę na nim deseczkę ( można położyć coś innego ale równego) i delikatnie obciążam : talerzykiem , dwiema filiżankami czym chcemy tylko żeby nie było to za ciężkie
  7. tak przygotowane ciasto miodowe z masą serową wstawiam do lodówki na kilka godzin do schłodzenia

Po kilku godzinach wyjmuję ciasto z lodówki i oprószam cukrem pudrem .
Ciasto miodowe z masą serową jest gotowe życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa 














12 komentarzy :

  1. wspaniałe ciacho:) musze takie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie równiutkie! Uwielbiam takie przekładańce ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zazwyczaj takie placki przekładam masą z manny. Warto wypróbować i ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuszące i piękne ciasto. Pracy przy nim nie mało, ale za to ile smaku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Miodowe ciacho, pycha! Od razu kojarzy mi się ze Świętami :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale wytłumaczone, wielkie dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wypróbowane, potwierdzam bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że ciasto smakowało i się udało
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥

      Usuń
  8. Czy ser z wiaderka tez bedzie odpowiedni? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można użyć sera z wiaderka
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.