Witam serdecznie
Propozycja na proste w wykonaniu ciasto
drożdżowe z masą makową. Ciasto drożdżowe jest bardzo
puszyste, delikatne i smaczne :).
Do przygotowania ciasta drożdżowego będziemy potrzebowali:
na ciasto :
500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
250 ml letniego mleka
3 żółtka
1 białko
100 g cukru kryształu
100 g roztopionego i przestudzonego
masła
25 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki otartej skórki z
cytryny
1 łyżeczkę cukru waniliowego
szczypta soli
na masę makową :
500 g sparzonego i zmielonego maku
100 g cukru pudru
50 g roztopionego i przestudzonego
masła
3 białka
3 łyżki miodu prawdziwego płynnego
100 g rodzynek
około 70 g orzechów włoski ,
posiekanych
około 30 g płatków migdałowych
1/2 łyżeczki otartej skórki z
cytryny
kilka kropli aromatu migdałowego
(można użyć gotowej masy makowe
kupionej w sklepie)
na kruszonkę :
100 g mąki pszennej
60 cukru kryształu
60 g masła
użyłam foremki o wymiarach :
szerokość 24 cm x długość 28 cm
Link do filmu z przygotowania : Ciasta drożdżowego z masą makową
Przygotowanie :
Jak przygotować mak znajdziecie
państwo pod tym linkiem , w tym wpisie nie będę opisywała jak go
sparzyć i zmielić .
Najpierw przygotuję ciasto :
Ciasto można przygotować za pomocą
robota, miksera lub ręcznie w każdym przypadku kolejność
przygotowania ciasta jest taka sama.
- Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około 1 łyżeczki cukru (przyśpieszy fermentację), łyżkę mąki, około 50 ml mleka i wszystko razem mieszam.
- Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach:
- Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki: mąkę, cukier, mleko, sól, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, żółtka, białko i wszystko razem mieszam łyżką aby składniki się połączyły.
- Do połączonych składników dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal ciasto mieszam łyżką w misce do momentu aż tłuszcz cały wchłonie się w ciasto. Może to chwilę potrwać około 4 minut w zależności jak szybko będziemy mieszać. Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne.
- Ciasto po wyrobieniu będzie klejące (luźne) ale gładkie.
- Teraz miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 40 minut do wyrośnięcia aby podwoiło swoją objętość.
Gdy ciasto mam wyrośnięte
przygotowuję masę makową.
- Do miski daję wcześniej sparzony i zmielony mak, rodzynki, posiekane orzechy włoskie, płatki migdałowe, roztopione i przestudzone masło, miód, cukier puder, skórkę z cytryny, kilka kropli aromatu migdałowego i dokładnie mieszam.
- Następnie białka ubijam na sztywną pianę i ubite dodaję do wymieszanej masy makowej i wszystko razem dokładnie mieszam – masa makowa jest gotowa.
Końcowe przygotowanie ciasta
drożdżowego z masą makową:
- Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia przekładam ciasto i wyrównuję dłonią.
- Na wyrównane ciasto nakładam równomiernie masę makową.
- Blaszkę z ciastem odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotuję kruszonkę: Na blat wysypuję mąkę, cukier, masło i pocieram składniki dłońmi tak aby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.
- Po 15 minutach górę ciasta posypuję kruszonką i piekę.
Pieczenie ciasta:
- Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 50 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
- Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone możemy wbić patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy (nie jest oklejony ciastem) to znaczy że ciasto jest upieczone.
Ciasto drożdżowe z masą makową jest
gotowe. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Mmm, wygląda znakomicie :) A o ile łatwiejsze od strucli!
OdpowiedzUsuńpodwoilabym mase makowa a ciasto do wiekszej formy
OdpowiedzUsuń