Nowe Przepisy

środa, 3 grudnia 2014

Ciasto Drożdżowe z Masą Makową


Witam serdecznie
Propozycja na proste w wykonaniu ciasto drożdżowe z masą makową . Ciasto drożdżowe jest bardzo puszyste , delikatne i smaczne :) .


Będziemy potrzebować :

na ciasto :
500 g mąki pszennej ( poznańskiej )
250 ml letniego mleka
3 żółtka
1 białko
100 g cukru kryształu
100g roztopionego i przestudzonego masła
25 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
1 łyżeczkę cukru waniliowego
szczypta soli

na masę makową :
500 g sparzonego i zmielonego maku
100 g cukru pudru
50 g roztopionego i przestudzonego masła
3 białka
3 łyżki miodu prawdziwego płynnego
100 g rodzynek
około 70 g orzechów włoski , posiekanych
około 30 g płatków migdałowych
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
kilka kropli aromatu migdałowego
( można użyć gotowej masy makowe kupionej w sklepie )

na kruszonkę :
100 g mąki pszennej
60 cukru kryształu
60 g masła

użyłam foremki o wymiarach : szerokość 24 cm x długość 28 cm

Link do filmu z przygotowania : Ciasta drożdżowego z masą makową 



Przygotowanie :
Jak przygotować mak znajdziecie państwo pod tym linkiem , w tym wpisie nie będę opisywała jak go sparzyć i zmielić .

Najpierw przygotuję ciasto :
Ciasto można przygotować za pomocą robota , miksera lub ręcznie w każdym przypadku kolejność przygotowania ciasta jest taka sama .
  1. Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 1 łyżeczki cukru (przyśpieszy fermentację ) , łyżkę mąki około 50 ml mleka i wszystko razem mieszam .
  2. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut , żeby drożdże zaczęły pracować .
Po 15 minutach :
  1. Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę , cukier , mleko , sól , cukier waniliowy , skórkę z cytryny , żółtka , białko i wszystko razem mieszam łyżką aby składniki się połączyły .
  2. Do połączonych składników dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal ciasto mieszam łyżką w misce do momentu aż tłuszcz cały wchłonie się w ciasto. Może to chwilę potrwać około 4 minut w zależności jak szybko będziemy mieszać . Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne .
  3. Ciasto po wyrobieniu będzie klejące (luźne ) ale gładkie .
  4. Teraz miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 40 minut do wyrośnięcia aby podwoiło swoją objętość .
Przygotowanie masy makowej :
Gdy ciasto mam wyrośnięte przygotowuję masę makową .
  1. Do miski daję wcześniej sparzony i zmielony mak , rodzynki , posiekane orzechy włoskie , płatki migdałowe , roztopione i przestudzone masło , miód , cukier puder , skórkę z cytryny , kilka kropli aromatu migdałowego .
  2. Całość razem dokładnie mieszam .
  3. Następnie białka ubijam na sztywną pianę i ubite dodaję do wymieszanej masy makowej i wszystko razem dokładnie mieszam – masa makowa jest gotowa .
Końcowe przygotowanie ciasta drożdżowego z masą makową :
  1. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia przekładam ciasto drożdżowe . W blaszce palcami wyrównuję ciasto aby nie kleiło się do palców , palce smaruję olejem .
  2. Na wyrównane ciasto nakładam równomiernie masę makową i ją wyrównuję .
  3. Blaszkę z ciastem odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia .
  4. W tym czasie przygotuję kruszonkę : Na blat wysypuję mąkę , cukier , masło i pocieram składniki między dłońmi tak aby powstały grudki – kruszonka jest gotowa .
  5. Po 15 minutach górę ciasta posypuję kruszonką i piekę
Pieczenie ciasta :
  1. Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 50 minut . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
  2. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone możemy wbić patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy (nie jest oklejony ciastem ) to znaczy że ciasto jest upieczone .
Ciasto drożdżowe z masą makową jest gotowe . Życzę udanych wypieków i smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa  







2 komentarze :

  1. Mmm, wygląda znakomicie :) A o ile łatwiejsze od strucli!

    OdpowiedzUsuń
  2. podwoilabym mase makowa a ciasto do wiekszej formy

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.