Nowe Przepisy

środa, 30 listopada 2016

Propozycje na dania i wypieki na Święta Bożego Narodzenia

Witam serdecznie
Zrobiłam spis wszystkich przepisów które znajdują się na obu moich blogach i nadają się do przygotowania na zbliżające się święta Bożego Narodzenia.
Będę sukcesywnie dodawała tutaj kolejne przepisy lub odświeżała stare (nagrywała nowe filmiki), także zachęcam do zaglądania do tego wpisu co jakiś czas aby sprawdzić czy nie dodałam czegoś nowego a może akurat przepis który dodam, przypadnie państwu do gustu i zostanie przygotowany na święta.
Po kliknięciu na zdjęcie, zostaniesz przeniesiony/na do przepisu.


Wypieki :

       
    Gwiazda z Ciasta Drożdżowego                      Makowiec na Biszkopcie   

       
                 Strucla Makowa                          Choinki z Ciastek Czekoladowych 

       
 Ciasto Czekoladowo-Pomarańczowe                           Marcepanek

      
                Ciasto Red Velvet                                Ciastka Kruche Choinki 

        
                      Pierniczki                                     Miodownik z Masą Serową 

        
        Sernik na Kruchym Spodzie                            Piernik Przekładany 

       
            Drożdżowe z Makiem                              Słodkie Drzewko Ozdobne 

       
        Choinki z Masy Cukrowej                       Choinka z Ciasta Drożdżowego

Barszcz i Uszka :

       
       Wigilijny Barszcz Czerwony                     Wigilijny Barszcz Czerwony na                                                                                       Kiszonym Barszczu
        
                Uszka z Grzybami                                     Kiszenie Barszczu 

Paszteciki, Kapuśniaki i Pierogi :

       
  Paszteciki z Ciasta  Półkruchego               Paszteciki z Ciasta Drożdżowego

       
       Pierogi Pieczone z Kapustą                                  Kapuśniaczki
                  i Pieczarkami

     
Pierogi Pieczone z Kiszoną Kapustą                   Pierogi z Kapustą Kiszoną
                    i Grzybami                                                    i Grzybami

Ryby i Sałatki Śledziowe :

       
                 Ryba po Grecku                                 Pyszna Ryba z Pieczarkami                                                                                                     i Papryką 

              Śledzie po Cygańsku

        
    Śledzie w Sosie Pomidorowym                           Śledzie z Rodzynkami 
            Śledzie po Kaszubsku 

      
Sałatka Śledziowa z Czerwoną Fasolą          Śledzie w Śmietanie z Jabłkiem


       
     Śledzie w Sosie Czosnkowym                 Śledzie z Suszonymi Pomidorami 


 
Mięso i Drób :

        
      Pieczony Schab z Suszonymi                             Pieczona Karkówka 
                   Pomidorami                                               + Sos do Mięsa 

       
        Schab Pieczony z Żurawiną                       Kaczka Pieczona z Farszem 


       Kurczak Pieczony z Farszem 

2 komentarze :

  1. Droga Pani Babciu! Pani zawsze ratuje sytuację w mojej skromnej maleńkiej kuchni, uratowała Pani moje przetwory i pomogła zrobić makaron. Zabrałam się za kiszenie buraczków na barszcz (skoro już robię zakwas na żurek na Wielkanoc, to czemu by nie na barszcz?) i przypomniał mi się piernik - taki, co się robiło zaczyn i odstawiało się na 2-3 dni, o ile dobrze pamiętam. Był dość ubity i jasny, ale jedyny w swoim rodzaju. Czy ma Pani gdzieś może w swojej skarbnicy przepis na coś takiego? Ogromnie mi na tym zależy, a do kogo napisać, jak nie do Pani :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po pierwsze to dziękuję za miłe słowa i jest mi bardzo miło że przepisy które umieszczam na blogu Pani się przydają.
      Odnośnie piernika to niestety ale nie znam takiego przepisu, jedyny przepis jaki znam na piernik gdzie odstawia się ciasto przed pieczeniem to piernik staropolski ale tam ciasto odstawia się na około 2 tygodnie.
      Także przykro mi ale nie mogę pomóc.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i wesołych świat ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.