Nowe Przepisy

wtorek, 9 września 2014

Sałatka na Zimę z Kapusty, Ogórków i Zielonych Pomidorów

Sałatka na Zimę z Kapusty
Witam serdecznie
Propozycja na pyszną sałatkę do słoików na zimę z białej kapusty , ogórków i zielonych pomidorów .

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 5 – 1 litrowych słoików

1 kg białej kapusty
1 kg ogórków
1 kg marchwi
1 kg zielonych pomidorów
1 kg cebuli
2 łyżki stołowe soli do przetworów
250 ml oleju
250 ml octu 10%
250 g cukru
10 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego

Proszę się nie sugerować ilościami na zdjęciach ponieważ przygotowałam sałatkę z większej porcji.


Przygotowanie :
Słoiki i wieczka mam wyparzone i osuszone.

Najpierw przygotuję warzywa :
  1. Obraną cebulę przekrawam na pół i kroję w cienkie pół plasterki,  pokrojoną przelewam wrzątkiem na durszlaku.
  2. Kapustę obieram z wierzchnich liści i drobno szatkuję .
  3. Ogórki obieram ze skórki (najlepiej wybrać trochę większe ogórki a nie malutkie) i kroję w plasterki.
  4. Teraz do dużej miski daję kapustę , odsączoną cebulę , ogórki i jedną łyżkę soli do przetworów (drugą użyję do zielonych pomidorów) całość dokładnie mieszam i odstawiam na 4 godziny.
Zielone pomidory przygotuję w osobnej misce:
  1. Umyte pomidory przekrawam na pół usuwam zgrubienia od łodyżki i kroję w pół plasterki. Pokrojone daję do miski i zasypuję pozostałą łyżką soli, dokładnie mieszam i również odstawiam na 4 godziny.
Po 4 godzinach :
  1. Pomidory przekładam na durszlak i odsączam ze zgromadzonego soku.
  2. Teraz przygotuję marchew, marchewkę oczyszczam, płuczę i ścieram na tarce o grubych oczkach. Marchewkę dodaję do kapusty, ogórków i cebuli (nie odsączałam ich ze zgromadzonego soku) i dodaję odsączone pomidory.
Przygotowanie zalewy :
  1. Do miski daję olej, cukier, ocet, pieprz, ziele angielskie i całość dokładnie mieszam (cukier do końca się nie rozpuści)
  2. Tak przygotowaną zalewę dodaję do miski z pozostałymi składnikami i całość dokładnie mieszam (łyżką lub ręką)
  3. Wymieszaną sałatkę odstawiam na około 3 godziny.

Nakładanie do słoików i pasteryzacja :
  1. Do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików nakładam sałatkę, lekko ją ugniatając, sałatkę nakładam tak żeby pozostało około 1 centymetra luzu od góry.
  2. Po nałożeniu całej sałatki do słoików pozostałą zalewę rozlewam po równo do każdego słoika, tak żeby sałatka była przykryta (zalewy zrobi się tyle że trochę zostanie).

  3. Brzeg słoika dokładnie wycieram ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką ) żeby był zupełnie suchy i mocno zakręcam wieczko , teraz będę słoiczki pasteryzowała.
    Pasteryzacja:

  4. Dno garnka wykładam ściereczką , wstawiam słoiczki i oddzielam je między sobą ściereczkami tak żeby nie stykały się podczas pasteryzowania.
  5. Zalewam je letnią wodą do 3/4 wysokości słoików , garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania się wody w garnku będę pasteryzować je przez około 30 minut na małym ogniu tak żeby woda delikatnie się ruszała a nie mocno gotowała (długość pasteryzacji zależy od wielkości słoików mniejsze pasteryzuję około 20 minut )
  6. Następnie wyjmuję słoiczki , ustawiam je do góry dnem , przykrywam ściereczką i pozostawiam na około 30 – 40 minut lub do ostygnięcia .
Sałatka na zimę z kapusty , ogórków i zielonych pomidorów jest gotowa można schować do spiżarki ( piwnicy ) . Życzę udanych przetworów i smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa 







13 komentarzy :

  1. Chciałabym zrobić tę sałatkę, ale zamiast zielonych pomidorów chciałabym dać paprykę. Czy zwiększyć ilość soli dodawanej do warzyw? Paprykę soliłabym razem z innymi warzywami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Papryka powinna pasować do pozostałych składników, ciekawy pomysł żeby zastąpić pomidory papryką będę musiała też zrobić taką sałatkę :).
      Odnośnie soli to dała bym na całość około 1 1/2 łyżki soli, ponieważ pomidory są odsączane a część soli zostaje odlana z sokiem z pomidorów.

      Usuń
  2. Sałatka zrobiona :). Użyłam ciut więcej ogórków i papryki. Wyszło sześć pełniutkich słoików 0,9 l i nawet odrobina została na spróbowanie ;). Zapowiada się bardzo smacznie. O dziwo, zalewy nic a nic nie zostało.

    OdpowiedzUsuń
  3. Babciu Ewo! Jesteś SUPER BABCIĄ, masz świetne, smaczne i nieskomplikowane przepisy.
    Pozdrowionka:)
    T.D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miłe słowa.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Szukałam przepisu na tę sałatkę -i trafiłam tutaj :) Taką sałatkę robiła moja mama - nie przypominam sobie tylko żeby dodawała olej, ale zrobię z olejem. Przepis podany przejrzyście i dokładnie - bardzo dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że trafiła Pani na mojego bloga, mam nadzieję że sałatka będzie smakować, dziękuję za miły komentarz.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  5. Czy zamiast zielonych pomidorów mogę użyć dojrzałych czerwonych? Pozdrawiam serdecznie 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze że nigdy nie robiłam tej sałatki z czerwonymi pomidorami, także trudno mi powiedzieć czy pasują i jak będzie sałatka smakować ale mogę polecić inna sałatkę z czerwonymi pomidorami
      Przepis
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  6. białą kapuste mam zamrożoną ,czy to nie będzie przeszkadzać?

    OdpowiedzUsuń
  7. Zielone czyli nie dojrzałe tak? Myślałam, że chodzi o taką odmianę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodziło o pomidory niedojrzałe, nie czerwone, bo całkiem możliwe że są jakieś odmiany zielone, skoro są na przykład czarne.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.