Nowe Przepisy

poniedziałek, 23 września 2013

Sałatka z Zielonych Pomidorów z Ogórkami na Zimę

Witam Serdecznie
Zrobiłam jeszcze jedną sałatkę na zimę z zielonych pomidorów z dodatkiem ogórka i papryki. Może komuś się spodoba przepis i przygotuje podobną.

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 6 słoików 900 ml

2 kg ogórków
2 kg zielonych pomidorów
1 kg cebuli
1 kg papryki
4 łyżki soli

na zalewę:
1 litr wody
250 ml octu 10%
3/4 szklanki cukru (około 190 g)
około 10 ziaren ziela angielskiego
około 10 ziaren pieprzu czarnego


4 listki laurowe

Link do filmu z przygotowania: Sałatki z Zielonych Pomidorów z Ogórkami na Zimę


Przygotowanie :

Słoiki i wieczka mam wyparzone

Najpierw przygotuję pomidory , ogórki i cebulę . Trzeba to zrobić 12 godzin przed nakładaniem sałatki do słoików .
  1. Zielone pomidory dokładnie myję
  2. Pomidory kroję w 2-3 milimetrowe plasterki od czubka do szypułki wtedy ładniej prezentują się na talerzu ( plasterki tworzą przekrój pomidora )
  3. ja jeszcze za pomocą małego nożyka przed krojeniem wycinam tą część od łodyżki ona i tak jest twarda i potem nie muszę wycinać jej z plasterka (mam nadzieję że w miarę zrozumiale to opisałam :)
  4. pokrojone pomidory przekładam do miski lub garnka i oprószam solą ( najlepiej oprószać warstwowo , część pomidorów sól , pomidory , sól )
  5. Ogórki dokładnie myję obieram ze skórki
  6. i kroję w plasterki , do osobnej miski lub garnka wkładam pokrojone ogórki oprószam warstwowo solą ogórki sól ogórki sól …
  7. Cebulę obieram i kroję w cienkie plasterki , również przekładam do osobnej miski i oprószam warstwowo solą.
Tak przygotowane warzywa odstawiam na około 12 godzin .
  1. Po 12 godzinach przekładam pokrojone warzywa na durszlak lub sito i odcedzam z nagromadzonego soku, można również odcisnąć dłonią. Warzywa po odciśnięciu przekładam do jednej miski.
  2. Teraz pokroję paprykę , paprykę dokładnie myję , przekrawam wzdłuż i oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek
  3. następnie kroję w cienkie paseczki i dodaję do warzyw w misce i delikatnie mieszam sałatkę.
Warzywa wszystkie mam przygotowane teraz nastawię zalewę .
  1. Do dużego garnka wlewam wodę , ocet , cukier , przyprawy i garnek z zalewą stawiam na gaz ( należy użyć dość dużego garnka ponieważ do gotującej zalewy dodamy wszystkie pokrojone warzywa i musi się wszystko razem zmieścić )
  2. Do gotującej zalewy dodaję warzywa i wszystko razem gotuję około 20 minut ( delikatnie mieszając )
Gotową Sałatkę z zielonych pomidorów z ogórkami przekładam do słoików .
  1. do wyparzonych słoików nakładam sałatkę razem z zalewą (używam do tego chochelki )
  2. zalewy powinno być tyle w słoiku aby przykrywała sałatkę
  3. Przed zakręceniem słoika dokładnie wycieram brzeg słoika ręcznikiem papierowym lub ściereczką tak żeby był zupełnie suchy i zakręcam mocno wieczko
Teraz będę pasteryzowała słoiki :
  1. Garnek wykładam ściereczką żeby słoiki nie dotykały bezpośrednio dna garnka wkładam słoiki i oddzielam każdy słoik ściereczką żeby się nie stykał.
  2. Zalewam słoiki letnią wodą do ¾ ich wysokości , garnek stawiam na gaz i od momentu zagotowania pasteryzuję przez 20 minut
  3. Następnie słoiki wyjmuję z garnka ustawiam do góry dnem , nakrywam ściereczką i odstawiam do wystygnięcia
Sałatka z zielonych pomidorów z ogórkami i papryką na zimę jest już gotowa można odstawić do spiżarki życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa   









4 komentarze :

  1. Ja robilam ją,ale zamiast ogórków dawałam pieczarki, bardzo dobra!!!!!!!!jutro zabieram się za zrobienie kolejnej porcji, teściowej i szwagierce bardzo smakowała!!!!!!!!!Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. zielony ogórek w tej sałatce zabija całą witaminę C zawartą w pomidorach i papryce. szkoda.... lepiej dodać kiszonego ogórka, który jest nieszkodliwy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witamona c w tej salatce rozklada się podczas gotowania a nie z powodu dodatku ogórków

      Usuń
  3. A ja dodaję jeszcze poszatkowaną kapustę i też jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.