Nowe Przepisy

środa, 3 sierpnia 2016

Leczo z Cukinią na Zimę do Słoików

Leczo z Cukinią na Zimę
Witam serdecznie
Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić pyszne danie, wystarczy zawartość słoika przełożyć do garnka, dodać odrobinę wody, podsmażoną kiełbasę (jeżeli lubimy), doprawić, zagotować i podawać.


Do przygotowania lecza na zimę będziemy potrzebować :

Z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 L lecza
1 kg cukinii
1 kg papryki (można użyć kolorowej)
1 kg pomidorów
2 cebule (około 250 g)
2 ząbki czosnku
przyprawy:
1 papryczka chili lub papryka ostra, pieprz cayenne
1 listek laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki słodkiej
do smaku
sól (użyłam około 1,5 łyżeczki)
pieprz
olej do smażenia około 70 ml
garnek o pojemności około 4 – 5 L


Link do filmu z przygotowania : Leczo z cukinią na zimę do słoików



Przygotowanie:
Najpierw pokroję wszystkie składniki na leczo:

Obraną cebulę kroję w cienkie półplasterki, obrany czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w cieknie paseczki o długości około 2-3 centymetrów i dodaję do cebuli. Papryczkę chili oczyszczam z nasion, drobniutko kroję i dodaję do pozostałych składników.
Umytą cukinię przekrawam wzdłuż na pół, każdą połówkę jeszcze raz na pół i kroję na mniejsze kawałki o szerokości około 1 centymetra i daję do osobnej miski.



Umyte pomidory zalewam wrzącą wodą (pomidory możemy zalać wodą w misce, garnku lub zlewie) i zostawiam na około 2 minuty. Następnie odlewam wodę i obieram ze skórki.
Obrane pomidory przekrawam na pół i wycinam zgrubienie od łodyżki, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cukinii.




Składniki mam już pokrojone teraz będę je dusiła:
W garnku rozgrzewam olej i dodaję cebulę, czosnek, paprykę, papryczkę chili, mieszam i duszę około 15 minut od czasu do czasu mieszając.



Po 15 minutach dodaję przyprawy, listek laurowy łamię na mniejsze kawałki, doprawiam solą i dodaję cukinię, pomidory, mieszam i całość duszę jeszcze około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec duszenia sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem – leczo jest gotowe do nakładania.




Nakładanie lecza do słoików:
Do wcześniej wyparzonych słoików nakładam leczo razem z sosem do pełna, pozostawiając około 1 centymetra wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie wycieram ręcznikiem papierowym lub ściereczką i zakręcam mocno wieczko (wcześniej wyparzone) – tak przygotowane słoiki będę pasteryzować.



Pasteryzacja :
Dno garnka wyścielam ściereczką, wstawiam słoiki i oddzielam je między sobą drugą ściereczką aby się nie stykały (oddzielanie słoików ściereczką jest nie konieczne) . Słoiki zalewam ciepłą wodą do ¾ ich wysokości, garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania pasteryzuję na małym ogniu przez około 15 minut.



Następnie słoiki wyjmuję z garnka ustawiam do góry dnem , nakrywam ściereczką i odstawiam do wystygnięcia.



Leczo z cukinią na zimę jest gotowe, można odstawić słoiki do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 




28 komentarzy :

  1. Super pomysł ;) zrobię z moją babcią na zimę na pewno. Cukinii w tym roku jest dużo.W filmie wszystko pięknie wytłumaczone. Dziękuję ;) pozdrawiam Panią Babcie :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi ze przepis się podoba i że się przyda.
      Pozdrawiam serdecznie Panią oraz Babcię ♥ ♥ ♥

      Usuń
  2. Super przepis ! Na pewno też zrobię trochę słoiczków. Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam leczo jest bardzo smaczne
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  3. Dziękuję za przepis już kilka słoiczków zrobionych na próbę i leczo wyszło rewelacyjne, teraz tylko dokupię składników i zrobię większą ilość na zimę. Dziękuję za świetny przepis na leczo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że przepis się przydał a leczo smakuje
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
    2. Marchewka z groszkiem też nie jest słodzona i nie ma dodatku octu, jedynie małą ilość soli, a moja mama miała zawsze słoiczki w marchewką i fasolką szparagową przez cały rok w piwnicy

      Usuń
  4. Mam pytanie , czy takie leczo nie popsuje się , z uwagi na brak octu czy cukru,gdyż wiadomo że te właśnie produkty konserwują? Jak to wygląda w praktyce jak długo może w piwnicy być przechowywane to leczo?Chcialabym zrobić parę słoików ale mam wątpliwości jak wyżej.
    Iwona





























    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zepsuje się jeżeli słoiki złapią - nie będzie odskakiwać po naciśnięciu wieczko ani nie będą cieknąć - to mogą stać kilka a nawet kilkanaście miesięcy (do następnego sezonu). No i oczywiście trzeba użyć produktów które są dobrej jakości (nie pod psute itp..) ale to jest oczywiste :)
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  5. Dziekuje za odp.,dzisiaj zrobilam,wyszlo pysznie,kolorowo w sloikach/4szt./u mnie kilka mcy nie bedzie stalo,ale otworze jak bedzie po sezonie,bo warzywa byly z mojej dzialki i na razie jemy je na biezaco.Bardzo dziekuje za filmowo przedstawiony,precyzyjny przepis.
    Pozdrawiam serdecznie
    Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i cieszę się że przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  6. Witam serdecznie wlasnie sloiki sie pasteryzuja dziekuje za wspaniale przepisy i nie skomplikowane, rano zrobilam dzem z moreli a teraz koncze leczo. Nigdy w zyciu nie robilam przetworow a dzieki tej stronie i pieknie wytlumaczonym w filmikach przepisom w mojej spizarce zagoscil juz sos pomidorowy, dzem z moreli i teraz leczo. I to nie wszystko, mam juz liste co zrobic dalej oczywiscie z "Babci" przepisow. Dziekuje serdecznie. Podrowienia z poludnia Frnacji. Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że przepisy przypadły Pani do gustu i przygotowała i przygotuje przetwory według moich przepisów.
      Pozdrawiam serdecznie z Polski ♥ ♥ ♥

      Usuń
  7. Wyszło przepysznie :) dodałam 2 przeciery pomidorowe domowej roboty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy, że leczo smakuje.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  8. świetny przepis dziękuję!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dziękuję za przepisy 😊 jest to mój pierwszy raz z przetworami. Z przyjemnością moge powiedziec ze dzis robię leczo a w szafce sa juz: Salatka szwedzka, salatka z kapusta, pomidorami, marchwią, czereona kapusta z jabłkiem, salatka z ryżem oaz dżemy:śliwkowy i brzoskwiniowy 😊😊 będzie pysznie 😋 pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojojoj ale przetworów, bardzo mi miło że wybrała Pani moje przepisy, mam nadzieję że wszystkie będą smakować:)
      Pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥

      Usuń
    2. Zapomniałam jeszcze dodać- gruszki w syropie ;)

      Usuń
  10. Witam,
    przepis pierwsza klasa, z tym że ja trochę dodałam ciut od siebie, czyli trochę marchwi, korzeń pietruszki i pieczarki pokrojone w kostkę. Wyszło super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że przepis na leczo się przydał i smakował
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  11. Zrobione:) Leczo zjadłam również na świeżo, zamiast obiadu - jest przepyszne!! Bardzo dziękuję za podzielenie się przepisem. Pozdrawiam serdecznie!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i cieszę się że leczo smakuje.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  12. Czy cukinię smażymy razem z pomidorami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ..... doprawiam solą i dodaję cukinię, pomidory, mieszam i całość duszę jeszcze około 20 minut od czasu do czasu mieszając.

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.