Witam serdecznie
Chciałabym się podzielić
przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak
przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić pyszne danie,
wystarczy zawartość słoika przełożyć do garnka, dodać odrobinę
wody, podsmażoną kiełbasę (jeżeli lubimy), doprawić, zagotować
i podawać.
Do przygotowania lecza na
zimę będziemy potrzebować :
Z podanych proporcji
wyjdzie około 3,5 L lecza
1 kg cukinii
1 kg papryki (można użyć
kolorowej)
1 kg pomidorów
2 cebule (około 250 g)
2 ząbki czosnku
przyprawy:
1 papryczka chili lub
papryka ostra, pieprz cayenne
1 listek laurowy
4 ziarenka ziela
angielskiego
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka ziół
prowansalskich
1 łyżeczka papryki
słodkiej
do smaku
sól (użyłam około 1,5
łyżeczki)
pieprz
olej do smażenia około
70 ml
Link do filmu z
przygotowania : Leczo z cukinią na zimę do słoików
Przygotowanie:
Najpierw pokroję
wszystkie składniki na leczo:
Obraną cebulę kroję w
cienkie półplasterki, obrany czosnek drobniutko kroję i dodaję do
cebuli. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w
cieknie paseczki o długości około 2-3 centymetrów i dodaję do
cebuli. Papryczkę chili oczyszczam z nasion, drobniutko kroję i
dodaję do pozostałych składników.
Umytą cukinię przekrawam
wzdłuż na pół, każdą połówkę jeszcze raz na pół i kroję
na mniejsze kawałki o szerokości około 1 centymetra i daję do
osobnej miski.
Umyte pomidory zalewam wrzącą wodą (pomidory
możemy zalać wodą w misce, garnku lub zlewie) i zostawiam na
około 2 minuty. Następnie odlewam wodę i obieram ze skórki.
Obrane pomidory przekrawam na pół i wycinam zgrubienie od łodyżki, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cukinii.
Składniki mam już pokrojone teraz będę je dusiła:
W garnku rozgrzewam olej i dodaję cebulę, czosnek, paprykę, papryczkę chili, mieszam i duszę około 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec duszenia sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem – leczo jest gotowe do nakładania.
Do wcześniej wyparzonych słoików nakładam leczo razem z sosem do pełna, pozostawiając około 1 centymetra wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie wycieram ręcznikiem papierowym lub ściereczką i zakręcam mocno wieczko (wcześniej wyparzone) – tak przygotowane słoiki będę pasteryzować.
Dno garnka wyścielam ściereczką, wstawiam słoiki i oddzielam je między sobą drugą ściereczką aby się nie stykały (oddzielanie słoików ściereczką jest nie konieczne) . Słoiki zalewam ciepłą wodą do ¾ ich wysokości, garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania pasteryzuję na małym ogniu przez około 15 minut.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Na zimę idealne ;-)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Super pomysł ;) zrobię z moją babcią na zimę na pewno. Cukinii w tym roku jest dużo.W filmie wszystko pięknie wytłumaczone. Dziękuję ;) pozdrawiam Panią Babcie :*
OdpowiedzUsuńMiło mi ze przepis się podoba i że się przyda.
UsuńPozdrawiam serdecznie Panią oraz Babcię ♥ ♥ ♥
Super przepis ! Na pewno też zrobię trochę słoiczków. Pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńPolecam leczo jest bardzo smaczne
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Dziękuję za przepis już kilka słoiczków zrobionych na próbę i leczo wyszło rewelacyjne, teraz tylko dokupię składników i zrobię większą ilość na zimę. Dziękuję za świetny przepis na leczo
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło że przepis się przydał a leczo smakuje
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Marchewka z groszkiem też nie jest słodzona i nie ma dodatku octu, jedynie małą ilość soli, a moja mama miała zawsze słoiczki w marchewką i fasolką szparagową przez cały rok w piwnicy
UsuńMam pytanie , czy takie leczo nie popsuje się , z uwagi na brak octu czy cukru,gdyż wiadomo że te właśnie produkty konserwują? Jak to wygląda w praktyce jak długo może w piwnicy być przechowywane to leczo?Chcialabym zrobić parę słoików ale mam wątpliwości jak wyżej.
OdpowiedzUsuńIwona
Nie zepsuje się jeżeli słoiki złapią - nie będzie odskakiwać po naciśnięciu wieczko ani nie będą cieknąć - to mogą stać kilka a nawet kilkanaście miesięcy (do następnego sezonu). No i oczywiście trzeba użyć produktów które są dobrej jakości (nie pod psute itp..) ale to jest oczywiste :)
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Dziekuje za odp.,dzisiaj zrobilam,wyszlo pysznie,kolorowo w sloikach/4szt./u mnie kilka mcy nie bedzie stalo,ale otworze jak bedzie po sezonie,bo warzywa byly z mojej dzialki i na razie jemy je na biezaco.Bardzo dziekuje za filmowo przedstawiony,precyzyjny przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Iwona
Bardzo proszę i cieszę się że przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam serdecznie wlasnie sloiki sie pasteryzuja dziekuje za wspaniale przepisy i nie skomplikowane, rano zrobilam dzem z moreli a teraz koncze leczo. Nigdy w zyciu nie robilam przetworow a dzieki tej stronie i pieknie wytlumaczonym w filmikach przepisom w mojej spizarce zagoscil juz sos pomidorowy, dzem z moreli i teraz leczo. I to nie wszystko, mam juz liste co zrobic dalej oczywiscie z "Babci" przepisow. Dziekuje serdecznie. Podrowienia z poludnia Frnacji. Ania
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło że przepisy przypadły Pani do gustu i przygotowała i przygotuje przetwory według moich przepisów.
UsuńPozdrawiam serdecznie z Polski ♥ ♥ ♥
Wyszło przepysznie :) dodałam 2 przeciery pomidorowe domowej roboty.
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy, że leczo smakuje.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
świetny przepis dziękuję!!!
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i pozdrawiam serdecznie ♥
UsuńBardzo dziękuję za przepisy 😊 jest to mój pierwszy raz z przetworami. Z przyjemnością moge powiedziec ze dzis robię leczo a w szafce sa juz: Salatka szwedzka, salatka z kapusta, pomidorami, marchwią, czereona kapusta z jabłkiem, salatka z ryżem oaz dżemy:śliwkowy i brzoskwiniowy 😊😊 będzie pysznie 😋 pozdrawiam 😊
OdpowiedzUsuńOjojoj ale przetworów, bardzo mi miło że wybrała Pani moje przepisy, mam nadzieję że wszystkie będą smakować:)
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥
Zapomniałam jeszcze dodać- gruszki w syropie ;)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńprzepis pierwsza klasa, z tym że ja trochę dodałam ciut od siebie, czyli trochę marchwi, korzeń pietruszki i pieczarki pokrojone w kostkę. Wyszło super.
Miło mi że przepis na leczo się przydał i smakował
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Zrobione:) Leczo zjadłam również na świeżo, zamiast obiadu - jest przepyszne!! Bardzo dziękuję za podzielenie się przepisem. Pozdrawiam serdecznie!!
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i cieszę się że leczo smakuje.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Czy cukinię smażymy razem z pomidorami?
OdpowiedzUsuń..... doprawiam solą i dodaję cukinię, pomidory, mieszam i całość duszę jeszcze około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
UsuńTo najlepszy przepis na zimę jaki kiedykolwiek zrobiłam. Rodzina ubóstwia. Słoik z tym leczo, to mój ratunek na szybki obiad - 20 min i gotowe. Bez konserwantów, cukinia i pomidorki z własnej uprawy :-) 20 słoików ledwo starczyło nam na zimę. Można podawać z mięsem, kiełbasą, makaronem, ryżem, kaszą, soczewicą, pieczarkami, ziemniakami, co kto lubi, nigdy się nie nudzi, ale jak pachnie i smakuje. W tym roku zrobię 2 x więcej. Dodaję więcej czosnku i przypraw i nie wyparzam pomidorów.
OdpowiedzUsuńDziękuję Pani za ten przepis!
Bardzo proszę i cieszę się, że przepis się przydał i że leczo smakuje. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za tak miły komentarz ♥ ♥ ♥
UsuńSuper przepis dziękuje i proszę o więcej przepisów
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis się podoba i serdecznie pozdrawiam ♥
UsuńKorzystam z Babci przepisów już chyba od dwóch lat i nigdy mnie nie zawiodły. Bardzo dziękuję!
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i bardzo się cieszę, że przepisy się przydają.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
Zrobiłam,potwierdzam leczo jest przepyszne;;-D;- Dziękuję za super przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i miło mi, że przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Leczo z pani przepisu juz prawie gotowe☺ na zime na szybki obiad będzie akurat.dziekuje
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i miło mi, że przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
Tak Pani Babcia ładnie wszystko tłumaczy "kawa na ławę" że nie może się nie udać. Przepis tak łatwy nawet dla tych którzy robią leczo pierwszy raz. Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka.
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię drugą turę lecza. Jest Wspaniałe!! Papryka z ryżem też świetna-bardzo prosty skład przepisów ale smak rewelacyjny. Polecam gorąco! Papryka w słoikach też ekstra. Dziękuję za przepisy i bloga-wspaniała sprawa dla młodych gospodyń a i babcia się zachwycała😊
OdpowiedzUsuńPani leczo ratuje mi życie zimą, kiedy wracam późno z pracy otwieram słoik i już mam obiadek. Dzięki za super przepisy ! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKrystyna
Bardzo proszę i cieszę się, że przepisy się przydają a leczo smakuje.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥
Jutro wyprubuje
OdpowiedzUsuńCzy dodajemy kiełbasę?
OdpowiedzUsuńDo jakiej pojemności słoików najlepiej wkładać leczo?
OdpowiedzUsuńO,7 to chyba minimum.
UsuńPo nałożeniu gorącego leczo do sloikow odwrocilam je do góry dnem i słoiki chwycily. Czy należy je jeszcze pasteryzować?
OdpowiedzUsuńZakładam, że chce je zostawić na zimę.