Nowe Przepisy

środa, 28 sierpnia 2013

Sałatka z Zielonych Pomidorów na Zimę


Witam Serdecznie
Jest okres robienia przetworów na zimę i nie wyobrażam sobie tego żeby nie zrobić kilku słoików sałatki z zielonych pomidorów u mnie w domu ją uwielbiają jest może kwaśna ale na pewno bardzo smaczna :)


Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 4 słoików 900 ml

2,5 kg zielonych pomidorów
800 g cebuli
60 g soli

na zalewę:
1 litr wody
250 ml octu 10%
250 g cukru
2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego lub grubo mielonego
2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki gorczycy

8 listków laurowych  

Link do filmu z przygotowania: Zielone pomidory na zimę
https://www.youtube.com/watch?v=T_-KKb1VUWM



Przygotowanie :

Słoiki i wieczka mam wyparzone .

Najpierw przygotowuję pomidory trzeba to zrobić 12 godzin wcześniej przed nakładaniem sałatki do słoików
  1. Zielone pomidory dokładnie myję i będę kroiła w plasterki
  2. Pomidory kroję w 2-3 milimetrowe plasterki od czubka do szypułki wtedy ładniej prezentują się na talerzu ( plasterki tworzą przekrój pomidora )
  3. ja jeszcze za pomocą małego nożyka przed krojeniem wycinam tą część od łodyżki ona i tak jest twarda i potem nie muszę wycinać jej z plasterka (mam nadzieję że w miarę zrozumiale to opisałam :)
  4. pokrojone pomidory przekładam do miski lub garnka i oprószam solą ( najlepiej oprószać warstwowo , część pomidorów sól , pomidory , sól )
  5. Tak przygotowane pomidory odstawiam na około 12 godzin

Po około 12 godzinach przystępuję do kończenia sałatki:
  1. Pomidory wykładam na durszlak i odsączam z nagromadzonego soku
  2. Cebulę obieram i kroję w cienkie plasterki ( można również pokroić w pół plasterki )
  3. pokrojoną cebulę przekładam na sito i przelewam wrzącą wodą, osączam
Przygotowanie zalewy :
  1. Do garnka wlewam wodę , ocet dodaję cukier i wszystkie przyprawy
  2. Następnie garnek stawiam na gaz i zagotowuję zalewę ( gorącą zalewą będę zalewała sałatkę z zielonych pomidorów w słoikach )
  1. Przygotowane zielone pomidory i cebulę można wymieszać razem przed nakładanie lub nakładać warstwowo do słoików
  2. Sałatkę podczas układania w słoikach  delikatnie ugniatam. 
  3. Pełne słoiki zalewam gorącą zalewą , używam do tego chochelki i staram się żeby w każdym słoiku były przyprawy z zalewy ( liść laurowy , ziele angielskie , pieprz i gorczyca )
Tak przygotowane słoiki z sałatką z zielonych pomidorów zakręcam i będę pasteryzować .
  1. Garnek wykładam ściereczką żeby słoiki nie dotykały bezpośrednio dna garnka wkładam słoiki i oddzielam każdy słoik ściereczką żeby się nie stykał.
  2. Zalewam słoiki letnią wodą do ¾ ich wysokości , garnek stawiam na gaz i od momentu zagotowania, zmniejszam płomień i  pasteryzuje przez 20 minut
  3. Następnie słoiki wyjmuję z garnka ustawiam do góry dnem , nakrywam ściereczką i odstawiam do wystygnięcia
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę jest gotowa słoiki można odstawić do spiżarki życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa





42 komentarze :

  1. Bardzo dziękuję za przepis.
    Pozostało mi na krzakach pare kilo zielonych pomidorów.
    Wiem co z nich zrobie jeśli nie staną się czerwone.
    Mam tylko pytanie.
    Czy sok z posolonych i odstawionych pomidorów wylewam na kompost czy można go wykorzystać do przygotowania zalewy?
    Smakosz.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sok z pomidorów wylewam , zalewę przygotowuję z czystej wody :)

      Nigdy też nie używałam tego soku do zrobienia zalewy także nie powiem jak smakują pomidory z tak przygotowanej zalewy ale te które zrobiłam na pewno są bardzo dobre :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za szybką odpowiedż.
      Zaraz zabieram się do roboty.
      Chcę wypróbowąc choć jeden słoiczek zrobię.
      Ciekawi mnie tylko jeszcze kiedy będę mógł słoiczek otworzyć?
      Chciałbym oczywiście jak najszybciej nałożyć sałatkę na tależ i tym samym wrócić na chwilke do dzieciństwa.
      Kiedy radzi mi pani otworzyć słoiczek by możliwie szybko "odmłodnieć"?
      Pozdrawiam.
      Smakosz.

      Usuń
    3. Proponowała bym odczekać przynajmniej trzy dni z otworzeniem słoiczka :)
      pozdrawiam i życzę smacznego

      Usuń
  2. Babuniu kochana! Jestem absolutnym debiutanten więc ściśle przestrzegam Twoich regół. Ale po pasteryzacji coś mi się widzi za mało zalewy w słoiczkach! I co?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli brakuje nie wiele zalewy tak około 1 centymetra od góry to nie powinno być problemu ale jeżeli sałatka jest sucha do połowy to chyba trzeba odkręcić dolać zalewę i jeszcze raz za pasteryzować

      Usuń
  3. Dziękuję Babuniu; zmieściłem się w normie. A czy Babunia jeszcze coś może polecić? Przecież ja wiem, że to wszystko w sklepie kupić mogę, ale najwidoczniej na stare lata sentymenty rodzinnego domu powracają.
    Serdecznie pozdrawiam i zdrowia życzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze jest przyjemniej otworzyć słoik z sałatką lub innym domowym przetworem samemu zrobionemu niż kupionym w sklepie , wtedy jest o wiele smaczniejszy i wiadomo co się je :)

      Dziękuje również za miłe słowa i również życzę zdrowia

      a co polecić wszystkie sałatki na blogu są dobre :)) ja na przykład lubię sałatki na zimę z burakami ale to kwestia gustu
      w przyszłym tygodniu będę umieszczała przepisy na sałatki z czerwonej kapusty i białej

      Usuń
  4. Przepis oczywiście świetny, ale dziękuje też za bardzo zrozumiały i poprawny język polski w opisach. ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. ja robie salatke z zielonych pomidorow wiodomo wszystko wyplukane kroje pomidory ogorki cebule marchewke kapuste papryke nawet daje cukinie mieszam to wszystko sole na drugi dziej robic mozna zalewe ocet pierz ziele lisc lalrowy cukier gorczyce mozna dac oleju[jak ktos uwaza do zastanowienia] to zagotowuje biore salatke do garka letko odcedzona dolewam zalewe doprawiam sola cukrem octem do smaku gotuje to wszystko okolo 10 min LUB DLUZEJ jak uwazam mieszajac i kosztujac do smaku takie gorace wkladam do slojkow zakrecam odwracam do gory slojk tak sie studzi odwracam i MAN PYSZNA SALATKE SMACZNEGO

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje za propozycję na pyszną sałatkę na zimę , Ja będę robiła jutro podobną tylko że bez cukinii i kapusty mam już nawet składniki na nią kupione tylko jeszcze muszę zebrać chęci :))

      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Witam droga Babciu :-D własnie jestem w trzakcie robienia salatki z pomidorów, mam nadzieję że bedzie pyszna. Kiedy można się spodziewać przepisów na wspomniane wyżej kapusty???? Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obiecuję że jutro na pewno będą zrobione i podam przepis :))

      Usuń
    2. w takim razie czekam :-)

      Usuń
    3. Jedną już zrobiłam :) przepraszam że tak długo to trwało , może się spodoba mi i rodzince smakuje ale to kwestia gustu
      http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/09/saatka-z-biaej-kapusty-z-warzywami-na.html

      Usuń
  7. Sałatkę zrobiła moja córka,jest przepyszna.Dziękujemy za prostu doskonały przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Babciu Ewo sałatka z zielonych pomidorów jest pyszna!!! Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  9. Sok po odstaniu posolonych i pokrojonych pomidorów zielonych po odstaniu wylewamy,
    jeżeli go użyjemy to będzie gorzka sałatka.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za przepis! bardzo ucieszyłam męża, który martwił się, że pomidory z jego oczka w głowie - postawionej wiosną folii, zmarnują się. Smakuje nam! Krystyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że sałatka smakuje , proszę pozdrowić męża :)

      Usuń
  11. Ok, zrobilam dzisiaj a ze mialam bardzo duzo pomidorow wiec zrobilam bardzo duzo zalewy no i mam jej teraz duzo za duzo czy mozna ja przechowac i odgrzac aby uzyc jeszcze raz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie że można odstawić na kilka dni w chłodne miejsce w garnku lub zlać do słoików nic zalewie się nie stanie

      Usuń
  12. mi z 4 kg pomidorów wyszlo 10 słoiczków tj po śledziach Lisner

    OdpowiedzUsuń
  13. Pierwszy raz w zyciu robie taka salatke i ... jeszcze nigdy jej nie jadlam. Czy zielone pomidory surowe smakuja gorzko? Moje tak:-( i jakos nie potrafie sobie "końciwego" smaku salatki wyobrazić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak są gorzkie i dlatego zasypuję je solą i odstawiam a następnie odlewam z nich sok żeby pozbyć się goryczy . Sałatka jest kwaśna i bardzo dobra idealnie nadaje się do obiadu .

      Usuń
  14. Babciu Ewo właśnie mój mąż pokroił pomidory, zasypał solą i teraz zastanawiamy się czy te 12 godzin mają stać w lodówce ???
    Będę wdzięczna za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba wstawiać do lodówki, mogą stać w kuchni na przykład na blacie w temperaturze pokojowej.

      Usuń
  15. Przepis taki jak mojej ś.p. Mamy z lat młodzieńczych.Pierwszy raz robię bo i pierwszy raz pomidory samosiejki nie dojrzały na krzaku.Podglądając notatki w/w, zasada i procedura jest taka sama, może tylko mniej octu 10% ,ale to sprawa gustu i smaku. Pozdrawiam, życząc smacznego !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że będą smakować jak za młodych lat, odnośnie zalewy to lubię kwaśniejsze zielone pomidory .
      Pozdrawiam serdecznie i również życzę smacznego.

      Usuń
  16. Dobry wieczór

    sałatka jak dla mnie jest przepyszna, dziękuję za przepis

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, miło mi że przepis się przydał a sałatka z zielonych pomidorów smakuje.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  17. Babciu! Jutro mam dostac pomidory i taka tesknota za przetworem z dziecinstwa mnie wziela ze po raz pierwszy zabiore sie za zrobienie tej salatki. Tylko mam problem mieszkam we Francji a tutaj ocet tylko 8 procentowy..nada sie czy nie o to jest pytanie? Prosze o pomoc. Z podziekowaniem za wszystkie przepisy Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nada się :) tylko dałabym zamiast 250 ml octu to 300 ml octu żeby zalewa niebyła zbyt łagodna.
      Życzę udanych przetworów i dziękuję za miłe słowa
      Ślę serdecznie pozdrowienia z Polski ♥

      Usuń
    2. Dziekuje za odpowiedz...no coz moje zielone pomidory okazaly sie bardzo czerwone malinowe wiec zrobilam sos pomidorowy na zime z Babcinego przepisu, 15 sloikow juz zapasteryzowanych chlodzi sie do jutra. Ale i tak sie nie poddam i zrobie ta salatke z zielonych pomidorow w tym roku!!! Pozdrowienia z upalnej Prowansji. Ania

      Usuń
  18. Mam pytanie, czy te zielone pomidory to muszą być jednego gatunku czy moga być mieszane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być mieszane
      życzę udanych przetworów i pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  19. Bardzo dobry przepis, bo już w tamtym roku z niego korzystałem i wyszła super sałatka. Chciałem jednak zapytać, czy musi być pasteryzacja, czy wystarczyło by gorąca sałatkę nałożyć do słoików i odwrócić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zaryzykowałabym bez pasteryzacji, ponieważ sałatka może się zepsuć.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  20. Super przepis Babciu Ewo. Pomidorki sa pyszota. Polecam wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że przepis się przydał a sałatka smakuje i dziękuję również za miły komentarz
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  21. Czy mozna odstawic pomidory z sola na mniej niz 12 godzin?

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.