sobota, 30 sierpnia 2014
czwartek, 28 sierpnia 2014
Bakłażan Faszerowany Warzywami
Witam serdecznie
Propozycja na pyszny bakłażan
faszerowany warzywami. Jest prosty w przygotowaniu idealnie nadaje
się na drugie danie lub jako kolacja. Najlepiej smakuje na ciepło
po przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis.
Będziemy potrzebować:
2 nie za duże bakłażany
3 średnie pomidory
1/2 strąka czerwonej papryki
1 cebula
3 ząbki czosnku
60 g sera żółtego
2 jajka
2 łyżeczki płatków migdałowych
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka tymianku
duża szczypta cukru
do smaku sól , pieprz
olej do smażenia
naczynie żaroodporne
Link do filmu z przygotowania: Bakłażan faszerowany warzywami
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję bakłażan:
- Z dokładnie umytych i osuszonych bakłażanów odcinam zieloną końcówkę, przekrawam wzdłuż na pół i obficie solę, tak przygotowane odstawiam na 30 minut .
- Po 30 minutach dokładnie płuczę pod bieżącą wodą i osuszam papierowymi ręcznikami lub ściereczką.
- Z osuszonych bakłażanów wydrążam część miąższu za pomocą noża i łyżki (nacinam nożem a łyżką wybieram).
- Wydrążony miąższ kroję w drobną kostkę i dodaję do pokrojonej papryki (punkt 8).
Posolone bakłażany mam odstawione na
30 minut w międzyczasie przygotuję pozostałe składniki:
- Pomidory obieram ze skórki (aby łatwiej schodziła skóra wcześniej je sparzyłam wrzącą wodą).
- Obrane przekrawam na pół wycinam białe zgrubienia od łodyżek i kroję w kostkę.
- Umytą i oczyszczoną z nasion paprykę kroję w drobną kostkę.
- Czosnek kroję w drobniutką kostkę i dodaję do papryki.
- Cebulę kroję w drobną kostkę.
- Ser żółty ścieram na tarce o średnich oczkach.
Przygotowanie farszu:
- Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju, dodaję cebulę i podsmażam około 5 minut tak żeby się zeszkliła.
- Następnie do cebuli na patelni dodaję paprykę, czosnek, miąższ z bakłażanów, dokładnie mieszam i całość duszę około 5 minut.
- Warzywa z patelni przekładam do miseczki, dodaję pomidory, sok z cytryny, płatki migdałowe, bazylię, tymianek, cukier, sól (dwie duże szczypty), pieprz (2 duże szczypty) i całość dokładnie mieszam.
- W drugiej miseczce mieszam jajka, do rozmieszanych jajek dodaję żółty ser i dokładnie mieszam.
- Ser z jajkami dodaję do miseczki z warzywami i całość dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem - farsz jest gotowy.
Końcowe przygotowanie faszerowanych
bakłażanów:
- Dno naczynia żaroodpornego smaruję olejem.
- Do wydrążonych połówek bakłażana nakładam farsz z górką i układam w naczyniu żaroodpornym.
- Naczynie z bakłażanami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 35 minut (naczynia nie przykrywam)– piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Faszerowane bakłażany są gotowe,
najlepiej smakują na ciepło od razu po przygotowaniu. Życzę
smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
wtorek, 26 sierpnia 2014
Zupa Pomidorowa ze Świeżych Pomidorów
Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i prostą w
przygotowaniu zupę pomidorową ze świeżych pomidorów . Nie jest
aż tak czerwona jak z koncentratem pomidorowym ale jest przepyszna
i aromatyczna :) . Dodatkowo propozycja na wykorzystanie udek z
przygotowania wywaru do zupy i zrobienia pysznego drugiego dania .
poniedziałek, 25 sierpnia 2014
Placki Ziemniaczane z Jabłkami
Witam serdecznie
Propozycja na troszkę inne placki
ziemniaczane niż tradycyjne bo z dodatkiem jabłek i selera. Są
proste w przygotowaniu i smaczne.
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 20
placków
1 kg ziemniaków
2 jabłka winne (około 300g)
kawałek korzenia selera (około 100g )
1 cebula
2 jajka
około 4 łyżek mąki pszennej (ilość
mąki zależy od wodnistości ziemniaków)
pęczek szczypiorku
2 łyżeczki suszonego majeranku
sól , pieprz
olej do smażenia
na sos:
2 łyżeczki chrzanu tartego
6 łyżek śmietany kwaśnej
Link do filmu z przepisem: Placki ziemniaczane z jabłkami
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieram i płuczę. Jabłka obieram ze skórki (ja dodatkowo przekroiłam jabłka na pół i usunęłam gniazda nasienne ponieważ do starcia użyję maszynki elektrycznej). Korzeń selera i cebulę również obieram.
- Umyty i osuszony szczypiorek drobno siekam.
- Tak przygotowane ziemniaki, seler, jabłka, cebulę ścieram na tarce o drobnych oczkach lub ścieram w maszyn ce do mielenia mięsa z odpowiednią końcówką do tarcia.
- Do startych składników na placki dodaję posiekany szczypiorek, jajka, doprawiam solą, pieprzem, dodaję majeranek i na początek około 3 łyżek mąki i wszystko razem dokładnie mieszam.
- Sprawdzam smak i doprawiam sola, pieprzem i jeżeli trzeba dodaję resztę mąki tym razem do masy dodałam w sumie 4 łyżki mąki i jeszcze raz dokładnie mieszam.
- Masa na placki ziemniaczane jest gotowa można smażyć .
- Na patelni z rozgrzanym olejem smażę nie za duże placuszki ziemniaczane na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone możemy ułożyć na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Gdy smażę placki przygotuję sos – do śmietany dodaję chrzan i dokładnie mieszam, sos jest gotowy.
Placki ziemniaczane z jabłkami są
gotowe podaję je razem z sosem chrzanowym. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
piątek, 22 sierpnia 2014
wtorek, 19 sierpnia 2014
Filet z Piersi Kurczaka z Ananasem
Witam
serdecznie
Propozycja
na smaczne i zdrowe danie z piersi kurczaka i świeżego ananasa.
Danie dla osób lubiących poeksperymentować w kuchni z nowymi
smakami. Można je podać z makaronem, ryżem lub ziemniakami.
Będziemy
potrzebować :
1
świeży ananas
1
duża podwójna pierś (około 600 g)
1
garść rodzynek
4
łyżki oleju
1
łyżeczka curry
2
łyżeczki mąki ziemniaczanej
250
ml wody ( 1 szklanka )
do smaku: sól, pieprz cayenne lub papryka ostra
dodatkowo
:
500
g makaronu lub ryżu
Link do filmu z przygotowania: Piersi kurczaka z ananasem
Przygotowanie
:
Najpierw
przygotuję filet z piersi kurczaka:
- Pierś myję i osuszam ściereczką lub ręcznikiem papierowym, następnie oczyszczam z białych błonek i jeżeli ma chrząstkę to ją usuwam.
- Oczyszczoną pierś kroję w nie za dużą kostkę.
- Pokrojoną przekładam do miski, dodaję olej, curry i dużą szczyptę pieprzu cayenne (można dodać paprykę ostrą), dokładnie mieszam i odstawiam na czas przygotowania ananasa.
Teraz
obiorę i pokroję ananasa:
- Ananasa należy obrać ze skórki – Ja robię to tak, że odcinam końcówki następnie stawiam ananasa w pionie i obciosuję dookoła skórę. Czarne plamki na ananasie wycinam małym nożem.
- Następnie ananasa przekrawam wzdłuż na pół (można na ćwiartki) i wycinam rdzeń który jest wzdłuż ananasa .
- Tak przygotowanego kroję w nie za dużą kostkę - ananas jest przygotowany.
Końcowe przygotowanie piersi kurczaka z ananasem:
- Na patelnię przekładam kurczaka razem z olejem i podsmażam przez około 10 minut .
- Do podsmażonego kurczaka dodaję ananas, rodzynki dokładnie mieszam i duszę pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
- W międzyczasie do wody dodaję mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszam.
- Po 20 minutach duszenia dodaję wodę z mąką dokładnie mieszam i całość duszę jeszcze przez około 10 minut bez przykrycia.
- Na koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem cayenne – Ja nie używałam soli . Zakręcam gaz danie jest gotowe .
Pierś
kurczaka z ananasem jest gotowa podam ją z makaronem kokardki.
Życzę smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
poniedziałek, 18 sierpnia 2014
czwartek, 14 sierpnia 2014
środa, 13 sierpnia 2014
wtorek, 12 sierpnia 2014
Placki z Kaszy Jaglanej
Witam serdecznie
Propozycja na bardzo dobre placuszki z kaszy jaglanej. Są proste do przygotowania, można je podać na śniadanie z dżemem, jogurtem naturalnym lub do innych dań ponieważ nie są słodkie.
Propozycja na bardzo dobre placuszki z kaszy jaglanej. Są proste do przygotowania, można je podać na śniadanie z dżemem, jogurtem naturalnym lub do innych dań ponieważ nie są słodkie.
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 12
placuszków
200 g kaszy jaglanej
4 łyżki mąki pszennej
1 duże jajko
dodatkowo do podania z placuszkami :
dżem, jogurt lub to co lubimy.
Link do filmu z przepisem: Placki z kaszy jaglanej
Przygotowanie :
- Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu kaszę wysypuję do miski i odstawiam do wystudzenia.
- Następnie do zimnej kaszy dodaję jajko, mąkę i wszystko razem dokładnie mieszam na początku łyżką a następnie wyrabiam na jednolitą masę dłonią (tak jak masę na kotlety mielone).
Z tak przygotowanej masy formuję
placuszki:
- Przed formowaniem placuszków dłonie zwilżam w zimnej wodzie aby masa nie kleiła się do dłoni.
- Do dłoni nabieram około 1 łyżki masy i formuję placuszek – delikatnie ugniatam na kształt placuszka.
- Tak uformowane placuszki z kaszy jaglanej smażę na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z obydwu stron.
Placuszki z kaszy jaglanej są gotowe.
Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
poniedziałek, 11 sierpnia 2014
piątek, 8 sierpnia 2014
czwartek, 7 sierpnia 2014
środa, 6 sierpnia 2014
wtorek, 5 sierpnia 2014
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)