Nowe Przepisy

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Buraczki z Jabłkami i Śmietaną do Obiadu


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne i proste w przygotowaniu buraczki z jabłkiem do obiadu . Idealnie nadają się do podania zamiast surówki lub sałatki do obiadu .

Będziemy potrzebować :

800 g buraków
1 duże jabłko (około 300g)
5 płaskich łyżek śmietany
1 łyżkę soku z cytryny
1 łyżkę mąki pszennej
1 łyżkę masła
do smaku sól , cukier

4 łyżki wody do rozmieszania mąki

Link do filmu z przygotowaniem : Buraczków z jabłkami i śmietaną 



Przygotowanie :

Najpierw ugotuję buraki :
  1. Buraki płuczę pod bieżącą wodą , wkładam do garnka zalewam zimną wodą i gotuję około 90 minut do miękkości . Następnie odcedzam przelewam zimną wodą i odstawiam do wystudzenia .
  2. Wystudzone buraki obieram ze skórki .
Przygotowanie buraczków z jabłkami :
  1. Jabłka obieram ze skórki i trę na tarce o grubych oczkach .
  2. Obrane buraki trę na tarce o grubych oczkach .
  3. Do garnka daję łyżkę masła i roztapiam , do roztopionego masła dodaję buraki , jabłka i dokładnie mieszam , całość duszę około 5 minut .
  4. W międzyczasie do mąki dodaję wodę i mieszam tak żeby nie było grudek , do rozmieszanej mąki z wodą dodaję śmietanę i całość dokładnie mieszam .
  5. Po 5 minutach duszenia buraków z jabłkiem dodaję rozmieszaną śmietanę z mąką , sok z cytryny doprawiam solą ( dwie duże szczypty ) i cukrem (również dwie duże szczypty ) całość dokładnie mieszam i sprawdzam smak jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam .
  6. Garnek pozostawiam na gazie jeszcze przez 5 minut od czasu do czasu mieszając .
Buraczki z jabłkami i śmietaną są gotowe można podawać na ciepło jaki na zimno . Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa




2 komentarze :

  1. Ojejku, jakie pyszne buraczki Babciu. Uwielbiam warzywa z jabłkami.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale najłatwiej buraczki obiera się ciepłe wtedy skórka bardzo dobrze schodzi już pod palcami często nawet noża nie trzeba używać.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.