Witam serdecznie
Propozycja na pyszne i proste w
przygotowaniu buraczki z jabłkiem do obiadu . Idealnie nadają się
do podania zamiast surówki lub sałatki do obiadu .
Będziemy potrzebować :
800 g buraków
1 duże jabłko (około 300g)
5 płaskich łyżek śmietany
1 łyżkę soku z cytryny
1 łyżkę mąki pszennej
1 łyżkę masła
do smaku sól , cukier
4 łyżki wody do rozmieszania mąki
Link do filmu z przygotowaniem : Buraczków z jabłkami i śmietaną
Przygotowanie :
Najpierw ugotuję buraki :
- Buraki płuczę pod bieżącą wodą , wkładam do garnka zalewam zimną wodą i gotuję około 90 minut do miękkości . Następnie odcedzam przelewam zimną wodą i odstawiam do wystudzenia .
- Wystudzone buraki obieram ze skórki .
Przygotowanie buraczków z jabłkami :
- Jabłka obieram ze skórki i trę na tarce o grubych oczkach .
- Obrane buraki trę na tarce o grubych oczkach .
- Do garnka daję łyżkę masła i roztapiam , do roztopionego masła dodaję buraki , jabłka i dokładnie mieszam , całość duszę około 5 minut .
- W międzyczasie do mąki dodaję wodę i mieszam tak żeby nie było grudek , do rozmieszanej mąki z wodą dodaję śmietanę i całość dokładnie mieszam .
- Po 5 minutach duszenia buraków z jabłkiem dodaję rozmieszaną śmietanę z mąką , sok z cytryny doprawiam solą ( dwie duże szczypty ) i cukrem (również dwie duże szczypty ) całość dokładnie mieszam i sprawdzam smak jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam .
- Garnek pozostawiam na gazie jeszcze przez 5 minut od czasu do czasu mieszając .
Buraczki z jabłkami i śmietaną są
gotowe można podawać na ciepło jaki na zimno . Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Ojejku, jakie pyszne buraczki Babciu. Uwielbiam warzywa z jabłkami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Ale najłatwiej buraczki obiera się ciepłe wtedy skórka bardzo dobrze schodzi już pod palcami często nawet noża nie trzeba używać.
OdpowiedzUsuń