Witam serdecznie
Propozycja na bardzo dobre placuszki z kaszy jaglanej. Są proste do przygotowania, można je podać na śniadanie z dżemem, jogurtem naturalnym lub do innych dań ponieważ nie są słodkie.
Propozycja na bardzo dobre placuszki z kaszy jaglanej. Są proste do przygotowania, można je podać na śniadanie z dżemem, jogurtem naturalnym lub do innych dań ponieważ nie są słodkie.
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 12
placuszków
200 g kaszy jaglanej
4 łyżki mąki pszennej
1 duże jajko
dodatkowo do podania z placuszkami :
dżem, jogurt lub to co lubimy.
Link do filmu z przepisem: Placki z kaszy jaglanej
Przygotowanie :
- Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu kaszę wysypuję do miski i odstawiam do wystudzenia.
- Następnie do zimnej kaszy dodaję jajko, mąkę i wszystko razem dokładnie mieszam na początku łyżką a następnie wyrabiam na jednolitą masę dłonią (tak jak masę na kotlety mielone).
Z tak przygotowanej masy formuję
placuszki:
- Przed formowaniem placuszków dłonie zwilżam w zimnej wodzie aby masa nie kleiła się do dłoni.
- Do dłoni nabieram około 1 łyżki masy i formuję placuszek – delikatnie ugniatam na kształt placuszka.
- Tak uformowane placuszki z kaszy jaglanej smażę na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z obydwu stron.
Placuszki z kaszy jaglanej są gotowe.
Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
uwielbiam wariacje na temat kaszy jaglanej. cudne placuszki! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i miło mi że przepis na placki z kaszy jaglanej się podoba:)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Kolejny świetny przepis!
OdpowiedzUsuńMiło mi że przepis na placuszki z kaszy jaglanej się podoba:)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Wczoraj robiłam na podwieczorek wyszły super :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że placuszki jaglane smakowały a przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie