Witam serdecznie
Propozycja na pyszną domową pizze z
salami i pieczarkami . Przygotowanie pizzy zajmuje około 90 minut
razem ze zrobieniem własnego ciasta .
Będziemy potrzebować :
100 g salami
200 g sera żółtego
150 g pieczarek
1/2 strąka czerwonej papryki
około 20 zielonych oliwek
2 papryczki marynowane chili
na sos :
200 g przecieru pomidorowego (około
3/4 szklanki)
1 1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki papryki ostrej
duża szczypta czosnku granulowanego
szczypta soli
porcja ciasta z przepisu: Ciasto na Pizze
Z podanych proporcji przygotowałam
pizze o wymiarach 30 cm x 34 cm
Link do filmu z przygotowania : Domowej pizzy z salami
Przygotowanie :
Przygotowania ciasta nie będę
opisywała w tym wpisie ,link do przygotowania ciasta podałam wyżej .
- Z 200 gramów żółtego sera na tarce o grubych oczkach ścieram około 150 gramów , pozostałe 50 gramów kroję w nie za grube słupki – użyję je do zawinięcia w brzeg pizzy .
- Umytą i osuszoną paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w cienkie paseczki o długości około 3 cm .
- Salami kroję w paseczki .
- Umyte i osuszone pieczarki kroję w cienkie pół plasterki .
- Oliwki kroję w plasterki .
- Papryczki chili drobno siekam – razem z nasionami .
- Przygotowanie sosu : Do miseczki z przecierem pomidorowym dodaję wszystkie przyprawy i dokładnie mieszam – sos jest gotowy .
Formowanie spodu z ciasta własnej
roboty :
- Gotowe ciasto wykładam na blat posmarowanym olejem i przerabiam kilka razy .
- Następnie ciasto formuję na kształt pizzy ( w moim przypadku na prostokąt o wielkości blachy z piekarnika )
- Ciasto możemy formować rozciągając je palcami ( jest bardzo elastyczne ) lub wałkując wałkiem – wałek najlepiej posmarować olejem żeby nie kleił się do ciasta .
- Rozwałkowane ciasto przenoszę na blachę posmarowaną olejem i je jeszcze rozciągam dłońmi do wielkości blachy – aby łatwiej było przenieść ciasto na blachę nawijam je na wałek i przenoszę .
Końcowe przygotowanie pizzy :
- Wokół brzegu ciasta układam wzdłuż słupki żółtego sera i je zawijam w ciasto – tak żeby ser nie wypłyną podczas pieczenia .
- Teraz na ciasto nakładam sos i równo go rozprowadzam .
- Na sos układam pieczarki , paprykę , salami , oliwki , papryczkę chili i górę posypuję żółtym serem .
- Tak przygotowaną pizze wstawiam do nagrzanego piekarnik do 180 stopni na środkową półkę .
- Pizze piekę około 25 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu .
Pizza z salami i pieczarkami jest
gotowa . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa
ale pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPizza wygląda mega apetycznie;) Wykorzystam przepis :D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, polecam spróbować tego samego przepisu, ale zamiast "świeżych" użyć pieczarek w zalewie naturalnej http://www.labimex.pl/pieczarki-naturalne-krojone-315.html pieczarki których kapelusze się już otwarły mają zupełnie inny smak niż te zamknięte
OdpowiedzUsuń