Nowe Przepisy

wtorek, 5 sierpnia 2014

Domowa Pizza z Salami i Pieczarkami


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną domową pizze z salami i pieczarkami . Przygotowanie pizzy zajmuje około 90 minut razem ze zrobieniem własnego ciasta .

Będziemy potrzebować :

100 g salami
200 g sera żółtego
150 g pieczarek
1/2 strąka czerwonej papryki
około 20 zielonych oliwek
2 papryczki marynowane chili

na sos :
200 g przecieru pomidorowego (około 3/4 szklanki)
1 1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki papryki ostrej
duża szczypta czosnku granulowanego
szczypta soli

porcja ciasta z przepisu: Ciasto na Pizze 


Z podanych proporcji przygotowałam pizze o wymiarach 30 cm x 34 cm

Link do filmu z przygotowania : Domowej pizzy z salami 



Przygotowanie :

Przygotowania ciasta nie będę opisywała w tym wpisie ,link do przygotowania ciasta podałam wyżej .
  1. Z 200 gramów żółtego sera na tarce o grubych oczkach ścieram około 150 gramów , pozostałe 50 gramów kroję w nie za grube słupki – użyję je do zawinięcia w brzeg pizzy .
  2. Umytą i osuszoną paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w cienkie paseczki o długości około 3 cm .
  3. Salami kroję w paseczki .
  4. Umyte i osuszone pieczarki kroję w cienkie pół plasterki .
  5. Oliwki kroję w plasterki .
  6. Papryczki chili drobno siekam – razem z nasionami .
  7. Przygotowanie sosu : Do miseczki z przecierem pomidorowym dodaję wszystkie przyprawy i dokładnie mieszam – sos jest gotowy .
Formowanie spodu z ciasta własnej roboty :
  1. Gotowe ciasto wykładam na blat posmarowanym olejem i przerabiam kilka razy .
  2. Następnie ciasto formuję na kształt pizzy ( w moim przypadku na prostokąt o wielkości blachy z piekarnika )
  3. Ciasto możemy formować rozciągając je palcami ( jest bardzo elastyczne ) lub wałkując wałkiem – wałek najlepiej posmarować olejem żeby nie kleił się do ciasta .
  4. Rozwałkowane ciasto przenoszę na blachę posmarowaną olejem i je jeszcze rozciągam dłońmi do wielkości blachy – aby łatwiej było przenieść ciasto na blachę nawijam je na wałek i przenoszę .
Końcowe przygotowanie pizzy :
  1. Wokół brzegu ciasta układam wzdłuż słupki żółtego sera i je zawijam w ciasto – tak żeby ser nie wypłyną podczas pieczenia .
  2. Teraz na ciasto nakładam sos i równo go rozprowadzam .
  3. Na sos układam pieczarki , paprykę , salami , oliwki , papryczkę chili i górę posypuję żółtym serem .
  4. Tak przygotowaną pizze wstawiam do nagrzanego piekarnik do 180 stopni na środkową półkę .
  5. Pizze piekę około 25 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu .
Pizza z salami i pieczarkami jest gotowa . Życzę smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa  





3 komentarze :

  1. Pizza wygląda mega apetycznie;) Wykorzystam przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie, polecam spróbować tego samego przepisu, ale zamiast "świeżych" użyć pieczarek w zalewie naturalnej http://www.labimex.pl/pieczarki-naturalne-krojone-315.html pieczarki których kapelusze się już otwarły mają zupełnie inny smak niż te zamknięte

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.