Witam
serdecznie
Propozycja
na przygotowanie pysznego i aromatycznego domowego ketchupu –
pikantnego .
Będziemy
potrzebować :
z
podanych proporcji wyjdzie około 600 ml ketchupu
1,5
kg pomidorów
1
strąk czerwonej papryki
1
cebula czerwona
1
łodyga selera naciowego
1/2
pęczka koperku
2
ząbki czosnku
1
garść świeżych liści bazylii
100
ml wody
do
przyprawienia :
4
łyżki octu winnego jabłkowego
70
g cukru brązowego
1/2
łyżki papryki ostrej
1
łyżka kolendry mielonej
szczypta
mielonych goździków
1/2
łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2
łyżeczki mielonego cynamonu
sól
, pieprz
blender
, sitko .
Jeżeli chcemy uzyskać ketchup
łagodniejszy to używamy mniejszej ilości papryki ostrej .
Link do filmu z przygotowania : Domowego ketchupu
Przygotowanie
:
Słoiki
i wieczka wyparzam.
Najpierw
przygotuję warzywa na ketchup które rozdrobnię blenderem :
- Pomidory obieram ze skórki ( aby łatwiej schodziła skóra wcześniej je sparzyłam wrzącą wodą ) , przekrawam na pół wycinam zgrubienia od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki .
- Umytą i osuszoną paprykę przekrawam na pół usuwam gniazda nasienne i białe błonki i kroję na mniejsze kawałki .
- Wypłukany koperek kroję na mniejsze kawałki .
- Wypłukane liście bazylii również kroję na mniejsze kawałki .
- Cebulę kroję na mniejsze kawałki .
- Obrane ząbki czosnku przekrawam na pół .
- Umyty seler naciowy kroję na mniejsze kawałki .
- Tak przygotowane warzywa rozdrabniam blenderem na miazgę .
Wstępne
gotowanie i przecieranie ketchupu :
- Rozdrobnione warzywa daję do garnka dodaję wodę i mieszam , garnek stawiam na gazie .
- Od momentu zagotowania miazgę warzywną gotuję 20 minut .
- Następnie po 20 minutach gotowania pulpę przecieram przez sitko – Sitko kładę na drugim garnku nakładam po chochelce pulpy i za pomocą drewnianej łyżki delikatnie przecieram .
- Resztki z sitka wyrzucam – na sitku pozostają nasionka pomidorów , skórka z papryki i resztki z warzyw które się nie rozgotowały .
Końcowe
przygotowanie domowego ketchupu :
- Do przetartej masy w garnku ( jest dość rzadka ) dodaję cukier , ocet , wszystkie przyprawy , delikatnie solę ( dwie duże szczypty i pieprzę ( pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem ) .
- Dokładnie mieszam i garnek stawiam na gazie .
- Ketchup od momentu zagotowania gotuję około 90 minut na małym ogniu , pod koniec gotowania tak po około 60 minutach należy częściej mieszać ponieważ ketchup gęstnieje i strzela :) . Gotowy ketchup powinien mieć konsystencję gęstej śmietany .
- Na koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem .
- Ketchup jest gotowy będę go nakładała do słoiczków .
Nakładanie i pasteryzacja :
- Gorący ketchup nakładam do wcześniej wyparzonych słoiczków , wycieram dokładnie brzeg słoiczka żeby był zupełnie suchy i zakręcam z całych sił wieczko.
- Zakręcone słoiki pasteryzuję .
- Dno garnka wykładam ściereczką , wstawiam słoiczki i oddzielam je między sobą ściereczkami tak żeby nie stykały się podczas pasteryzowania.
- Zalewam je ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików , garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania się wody w garnku będę pasteryzować je przez około 10 minut na małym ogniu tak żeby woda delikatnie się ruszała a nie mocno gotowała (długość pasteryzacji zależy od wielkości słoików czym większe tym dłużej pasteryzuję nawet do 30 minut )
- następnie wyjmuję słoiczki , ustawiam je do góry dnem , przykrywam ściereczką i pozostawiam na około 30 – 40 minut lub do ostygnięcia .
Domowy ketchup jest gotowy . Życzę
udanych przetworów i smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa
co prawda trochę zabawy z tym jest ale efekt wieńczy dzieło. A założę się, że w tym wypadku efekt jest fantastyczny
OdpowiedzUsuń