Nowe Przepisy

środa, 13 sierpnia 2014

Domowy Ketchup - Pikantny


Witam serdecznie
Propozycja na przygotowanie pysznego i aromatycznego domowego ketchupu – pikantnego .

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 600 ml ketchupu

1,5 kg pomidorów
1 strąk czerwonej papryki
1 cebula czerwona
1 łodyga selera naciowego
1/2 pęczka koperku
2 ząbki czosnku
1 garść świeżych liści bazylii
100 ml wody

do przyprawienia :
4 łyżki octu winnego jabłkowego
70 g cukru brązowego
1/2 łyżki papryki ostrej
1 łyżka kolendry mielonej
szczypta mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
sól , pieprz

blender , sitko .

Jeżeli chcemy uzyskać ketchup łagodniejszy to używamy mniejszej ilości papryki ostrej .

Link do filmu z przygotowania : Domowego ketchupu



Przygotowanie :

Słoiki i wieczka wyparzam.

Najpierw przygotuję warzywa na ketchup które rozdrobnię blenderem :
  1. Pomidory obieram ze skórki ( aby łatwiej schodziła skóra wcześniej je sparzyłam wrzącą wodą ) , przekrawam na pół wycinam zgrubienia od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki .
  2. Umytą i osuszoną paprykę przekrawam na pół usuwam gniazda nasienne i białe błonki i kroję na mniejsze kawałki .
  3. Wypłukany koperek kroję na mniejsze kawałki .
  4. Wypłukane liście bazylii również kroję na mniejsze kawałki .
  5. Cebulę kroję na mniejsze kawałki .
  6. Obrane ząbki czosnku przekrawam na pół .
  7. Umyty seler naciowy kroję na mniejsze kawałki .
  8. Tak przygotowane warzywa rozdrabniam blenderem na miazgę .
Wstępne gotowanie i przecieranie ketchupu :
  1. Rozdrobnione warzywa daję do garnka dodaję wodę i mieszam , garnek stawiam na gazie .
  2. Od momentu zagotowania miazgę warzywną gotuję 20 minut .
  3. Następnie po 20 minutach gotowania pulpę przecieram przez sitko – Sitko kładę na drugim garnku nakładam po chochelce pulpy i za pomocą drewnianej łyżki delikatnie przecieram .
  4. Resztki z sitka wyrzucam – na sitku pozostają nasionka pomidorów , skórka z papryki i resztki z warzyw które się nie rozgotowały .
Końcowe przygotowanie domowego ketchupu :
  1. Do przetartej masy w garnku ( jest dość rzadka ) dodaję cukier , ocet , wszystkie przyprawy , delikatnie solę ( dwie duże szczypty i pieprzę ( pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem ) .
  2. Dokładnie mieszam i garnek stawiam na gazie .
  3. Ketchup od momentu zagotowania gotuję około 90 minut na małym ogniu , pod koniec gotowania tak po około 60 minutach należy częściej mieszać ponieważ ketchup gęstnieje i strzela :) . Gotowy ketchup powinien mieć konsystencję gęstej śmietany .
  4. Na koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem .
  5. Ketchup jest gotowy będę go nakładała do słoiczków .

Nakładanie i pasteryzacja :
  1. Gorący ketchup nakładam do wcześniej wyparzonych słoiczków , wycieram dokładnie brzeg słoiczka żeby był zupełnie suchy i zakręcam z całych sił wieczko.
  2. Zakręcone słoiki pasteryzuję .
  3. Dno garnka wykładam ściereczką , wstawiam słoiczki i oddzielam je między sobą ściereczkami tak żeby nie stykały się podczas pasteryzowania.
  4. Zalewam je ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików , garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania się wody w garnku będę pasteryzować je przez około 10 minut na małym ogniu tak żeby woda delikatnie się ruszała a nie mocno gotowała (długość pasteryzacji zależy od wielkości słoików czym większe tym dłużej pasteryzuję nawet do 30 minut )
  5. następnie wyjmuję słoiczki , ustawiam je do góry dnem , przykrywam ściereczką i pozostawiam na około 30 – 40 minut lub do ostygnięcia .

Domowy ketchup jest gotowy . Życzę udanych przetworów i smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa









1 komentarz :

  1. co prawda trochę zabawy z tym jest ale efekt wieńczy dzieło. A założę się, że w tym wypadku efekt jest fantastyczny

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.