Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali:
główkę zielonej sałaty
2 papryki – czerwone, żółte lub pomarańczowe
średniej wielkości ogórek sałatkowy
1 cebulę czerwoną
około 300 gramów pomidorków koktajlowych
około 20 oliwek – mogą być nadziewane
pęczek natki pietruszki
około 250 gramów sera sałatkowego lub sera feta
na sos:
2 małe ząbki czosnku
około 5 łyżek oliwy
około 3 łyżek soku z cytryny
szczypta cukru
sól, pieprz
około 5 łyżek oliwy
około 3 łyżek soku z cytryny
szczypta cukru
sól, pieprz
Link do filmiku z przepisem na: Sałatka na grilla
Przygotowanie:
Sałatę dzielę na listki, dokładnie płuczę i osuszam, następnie rwę na mniejsze kawałki. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w cienkie kilkucentymetrowe paseczki.
Sałatę dzielę na listki, dokładnie płuczę i osuszam, następnie rwę na mniejsze kawałki. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w cienkie kilkucentymetrowe paseczki.
Ogórek obieram i kroję w cienkie półplasterki. Pomidorki przekrawam na pół, natkę pietruszki drobno kroję.
Ser sałatkowy kroję w drobną kostkę lub kruszę. Wszystkie składniki przekładam do miski.
Teraz przygotuję sos, czosnek drobniutko kroję i przekładam do miseczki, dodaję oliwę, sok z cytryny, doprawiam solą, pieprzem, cukrem i dokładnie mieszam.
Ser sałatkowy kroję w drobną kostkę lub kruszę. Wszystkie składniki przekładam do miski.
Teraz przygotuję sos, czosnek drobniutko kroję i przekładam do miseczki, dodaję oliwę, sok z cytryny, doprawiam solą, pieprzem, cukrem i dokładnie mieszam.
Sosem polewam sałatkę, mieszam – sałatka jest gotowa.
Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz