Witam serdecznie, dzisiaj
chciałabym się podzielić przepisem na pyszne babki na kefirze. Tak
upieczone babki są wyjątkowo wilgotne, puszyste i smaczne. Piekłam
je wielokrotnie i za każdym się udawały, więc polecam wypróbować
przepis.
Na babkę kakaową
będziemy potrzebowali:
użyłam foremki z
kominkiem o średnicy 22 cm
200 g mąki pszennej (typ
450, 500 lub 550)
100 g mąki ziemniaczanej
4 jajka (rozmiar L)
200 g cukru (kryształ)
200 ml kefiru (220 g)
125 ml oleju (użyłam
rzepakowego) – około 116 g
2 łyżki kakao ciemnego
(20 g)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
waniliowego lub wanilinowego
Na babkę łaciatą
będziemy potrzebowali:
użyłam foremki z
kominkiem o średnicy 22 cm
220 g mąki pszennej (typ
450, 500 lub 550)
100 g mąki ziemniaczanej
4 jajka (rozmiar L)
200 g cukru (kryształ)
200 ml kefiru (220 g)
125 ml oleju (użyłam
rzepakowego) – około 116 g
1 łyżka kakao ciemnego
(10 g)
2 łyżki mleka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
waniliowego lub wanilinowego
Link do filmiku z
przepisem na: Babka kakaowa
Przygotowanie:
Do mąki pszennej dodaję
mąką ziemniaczaną, sól, proszek do pieczenia, sodę, cukier
waniliowy i delikatnie mieszam.
Do miski wybijam jajka,
dodaję cukier i przez chwilę miksuję na puszystą masę, tak aby
zbielała.
Następnie dodaję kefir,
przez chwilę miksuję i dodaję olej i jeszcze przez chwilę
miksuję.
Następnie dodaję
stopniowo mąkę i na wolnych obrotach miksera miksuję do
połączenia się składników.
Na koniec do ciasta
przesiewam kakao i miksuję do połączenia się składników.
Tak przygotowane ciasto
przekładam do foremki wysmarowanej margaryną lub masłem.
Pieczenie:
Ciasto wstawiam do
nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę
około 45 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia babki może
się różnić od piekarnika.
Piekarnik mam ustawiony na
grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Babkę po upieczeniu od
razu wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia – babka jest
gotowa.
Wystudzoną babkę możemy
udekorować cukrem pudrem lub polewą.
Babka kolorowa:
Ciasto na babkę kolorową
przygotowuję w ten sam sposób jak kakaową. Jedyna różnica jest
taka, że zostawiam w misce kilka łyżek ciasta i dodaję do niego
kakao i mleko. Następnie wylewam na jasne ciasto i mieszam
delikatnie patyczkiem od szaszłyka.
Babkę piekę tak samo jak
kakaową.
Babki są gotowe, życzę
udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz