Witam serdecznie
Propozycja na pyszną szarlotkę na
biszkopcie z kremem . Przygotowanie szarlotki wymaga troszkę pracy
ale ciacho jest pyszne i rekompensuje włożony trud :) .
Będziemy potrzebować :
na ciasto :
150 g mąki pszennej
130 g cukru pudru
5 jaj - rozdzielone żółtka od
białek
5 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
na warstwę jabłek :
2 kg jabłek winnych ( najlepiej
Polskich:)
2 galaretki pomarańczowe
2 łyżki cukru kryształu
2 łyżki cukru kryształu
około 4 łyżek wody
na krem :
500 ml śmietany 30%
400 g serka homogenizowanego
naturalnego
100 g cukru pudru
2 łyżki nutelli do dekoracji
użyłam foremki o wymiarach 24cm x 24
cm
Link do filmu z przygotowaniem : Szarlotki na biszkopcie
Przygotowanie :
Opis przygotowania szarlotki zacznę od
uprażenia jabłek ale możemy najpierw przygotować ciasto i
odstawić do wystudzenia a w międzyczasie prażyć jabłka.
Prażenie jabłek :
- Jabłka obieram ze skórki (skórkę zamiast wyrzucać możemy ususzyć w piekarniku a potem dodać do herbatki ).
- Obrane przekrawam na pół usuwam gniazda nasienne i kroję w nie za dużą kostkę .
- Pokrojone jabłka wrzucam do garnka dodaję cukier , wodę i garnek stawia na gazie.
- Jabłka prażę na małym ogniu około 40 minut , od czasu do czasu mieszając żeby się nie przypaliły (jak wyglądają uprażone jabłka można zobaczyć dokładnie na filmie ) .
- Do gorących uprażonych jabłek dodaję galaretkę i całość dokładnie mieszam . Tak przygotowaną masę odstawiam do momentu tężenia – w moim przypadku odstawiłam na około 3 godziny ale możemy masę wyłożyć na tackę i po ostygnięciu wstawić do lodówki wtedy szybciej zacznie tężeć galaretka .
- Następnie masę wyłożę na wystudzone ciasto .
Przygotowanie ciasta pod szarlotkę :
Ciasto możemy przygotować robotem ,
mikserem lub w makutrze w każdym przypadku kolejność przygotowania
jest taka sama. Ja przygotuję w makutrze.
- Do makutry daję żółtka , cukier puder i ucieram na jednolitą puszystą masę ( ucieram aż żółtka zbieleją )
- Następnie stopniowo dodaję olej cały czas ucierając.
- Po wchłonięciu się oleju dodaję cukier waniliowy , proszek do pieczenia , mąkę i całość ucieram przez chwilę tak żeby składniki się połączyły .
- Teraz makutrę z ciastem odstawiam na chwilę żeby ubić białka na sztywną pianę .
- Ubite białka dodaję do ciasta i dokładnie mieszam tak żeby piana połączyła się z ciastem .
- Teraz ciasto przekładam do foremki wcześniej wysmarowanej dokładnie tłuszczem i wyrównuję łopatką górę .
- Foremkę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 25 minut na złoty kolor , w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu .
- W pierwszych 20 minutach pieczenia ciasta, nie należy otwierać piekarnika żeby ciasto nie opadło . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone możemy wbić wykałaczkę i jak jest sucha po wyjęciu to znaczy że ciasto jest upieczone .
- Po upieczeniu ciasta nie wyjmuję go od razu z piekarnika tylko wyłączam grzanie , uchylam lekko piekarnik i pozostawiam na około 5 minut do ostygnięcia . Dzięki temu ciasto tak bardzo się nie skurczy :) Następnie wyjmuję i odstawiam do wystudzenia .
Kolejny etap przygotowania szarlotki :
- Ciasto mam już zimne ( nie wyjmowałam go z foremki bo mam ją rozpinaną i wyjmę ciasto dopiero po nałożeniu masy jabłkowej ale jeżeli pieczemy w tradycyjnej foremce to najlepiej wyjąć ciasto z foremki i dopiero wtedy nałożyć tężejącą masę jabłkową )
- Na ciasto nakładam zimną i tężejącą masę jabłkową i ją wyrównuję , ciasto na chwilę odstawiam do lodówki a w tym czasie przygotuję krem .
- Do miski wlewam śmietanę ubijam ją mikserem na szybkich obrotach około 2 minut następnie dodaję stopniowo cukier puder cały czas miksując .
- Do ubitej śmietany dodaję serek homogenizowany i całość delikatnie mieszam żeby składniki ze sobą się połączyły – krem jest gotowy .
Końcowe przygotowanie szarlotki na biszkopcie :
- Ciasto wyjmuję z lodówki ( odpinam foremkę ) na masę jabłkową nakładam krem i równo go rozprowadzam po masie .
- Górę szarlotki dekoruję nutellą , piszę nią po kremie za pomocą łyżeczki – aby łatwiej było pisać, słoik nutelli włożyłam na chwilę do nagrzanego piekarnika i ją podgrzałam dzięki temu stała się płynna , można podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w ciepłej kąpieli wodnej .
- Tak przygotowaną szarlotkę przed podaniem wstawiam do schłodzenia do lodówki na około 1 godzinę .
Szarlotka na biszkopcie jest gotowa , można podawać
.Życzę udanych wypieków i smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa
Piękna szarlotka i tak jak lubię dużo jabłek. :)
OdpowiedzUsuńoooooooooooooooo Babciu jakie cudo :) wspaniałe ciacho :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, taki wysokie :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie:Czy można użyć śmietany 36 proc?
OdpowiedzUsuńTak, może być 36%
Usuń