Nowe Przepisy

czwartek, 28 sierpnia 2014

Bakłażan Faszerowany Warzywami

Bakłażan faszerowany
Witam serdecznie
Propozycja na pyszny bakłażan faszerowany warzywami. Jest prosty w przygotowaniu idealnie nadaje się na drugie danie lub jako kolacja. Najlepiej smakuje na ciepło po przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis.

Będziemy potrzebować:

2 nie za duże bakłażany
3 średnie pomidory
1/2 strąka czerwonej papryki
1 cebula
3 ząbki czosnku
60 g sera żółtego
2 jajka
2 łyżeczki płatków migdałowych
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka tymianku
duża szczypta cukru
do smaku sól , pieprz
olej do smażenia

naczynie żaroodporne


Link do filmu z przygotowania: Bakłażan faszerowany warzywami 


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję bakłażan:
  1. Z dokładnie umytych i osuszonych bakłażanów odcinam zieloną końcówkę, przekrawam wzdłuż na pół i obficie solę, tak przygotowane odstawiam na 30 minut .
  2. Po 30 minutach dokładnie płuczę pod bieżącą wodą i osuszam papierowymi ręcznikami lub ściereczką.
  3. Z osuszonych bakłażanów wydrążam część miąższu za pomocą noża i łyżki (nacinam nożem a łyżką wybieram).
  1. Wydrążony miąższ kroję w drobną kostkę i dodaję do pokrojonej papryki (punkt 8).
Posolone bakłażany mam odstawione na 30 minut w międzyczasie przygotuję pozostałe składniki:
  1. Pomidory obieram ze skórki (aby łatwiej schodziła skóra wcześniej je sparzyłam wrzącą wodą).
  2. Obrane przekrawam na pół wycinam białe zgrubienia od łodyżek i kroję w kostkę.
  3. Umytą i oczyszczoną z nasion paprykę kroję w drobną kostkę.
  4. Czosnek kroję w drobniutką kostkę i dodaję do papryki.
  5. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  6. Ser żółty ścieram na tarce o średnich oczkach.


Przygotowanie farszu:
  1. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju, dodaję cebulę i podsmażam około 5 minut tak żeby się zeszkliła.
  2. Następnie do cebuli na patelni dodaję paprykę, czosnek, miąższ z bakłażanów, dokładnie mieszam i całość duszę około 5 minut.

  3. Warzywa z patelni przekładam do miseczki, dodaję pomidory, sok z cytryny, płatki migdałowe, bazylię, tymianek, cukier, sól (dwie duże szczypty), pieprz (2 duże szczypty) i całość dokładnie mieszam.

  4. W drugiej miseczce mieszam jajka, do rozmieszanych jajek dodaję żółty ser i dokładnie mieszam.
  5. Ser z jajkami dodaję do miseczki z warzywami i całość dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem - farsz jest gotowy.
Końcowe przygotowanie faszerowanych bakłażanów:
  1. Dno naczynia żaroodpornego smaruję olejem.
  2. Do wydrążonych połówek bakłażana nakładam farsz z górką i układam w naczyniu żaroodpornym.
  1. Naczynie z bakłażanami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 35 minut (naczynia nie przykrywam)– piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Faszerowane bakłażany są gotowe, najlepiej smakują na ciepło od razu po przygotowaniu. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

3 komentarze :

  1. Bakłażan to niezwykłe warzywo , uwielbiam wszystko czym go napakowalaś. Jak zwykle pieknie pokazany przepis.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają te bakłażany. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam bakłażana a w takiej postaci wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.