Nowe Przepisy

czwartek, 28 sierpnia 2014

Bakłażan Faszerowany Warzywami


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny bakłażan faszerowany warzywami . Jest prosty w przygotowaniu idealnie nadaje się na drugie danie lub jako kolacja . Najlepiej smakuje na ciepło po przygotowaniu .

Będziemy potrzebować :

2 nie za duże bakłażany
3 średnie pomidory
1/2 strąka czerwonej papryki
1 cebula
3 ząbki czosnku
60 g sera żółtego
2 jajka
2 łyżeczki płatków migdałowych
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka tymianku
duża szczypta cukru
do smaku sól , pieprz
olej do smażenia

naczynie żaroodporne

Link do filmu z przygotowania : Bakłażan faszerowany warzywami 



Przygotowanie :

Najpierw przygotuję bakłażany :
  1. Z dokładnie umytych i osuszonych bakłażanów odcinam zieloną końcówkę.
  2. Przekrawam wzdłuż na pół i obficie solę , tak przygotowane odstawiam na 30 minut .
  3. Po 30 minutach dokładnie płuczę pod bieżącą wodą i osuszam papierowymi ręcznikami ( lub ściereczką )
  4. Z osuszonych bakłażanów wydrążam część miąższu za pomocą noża i łyżki (nacinam nożem a łyżką wybieram:) .
  5. Wydrążony miąższ kroję w drobną kostkę i dodaję do pokrojonej papryki (punkt 8).
Posolone bakłażany mam odstawione na 30 minut w międzyczasie przygotuję pozostałe składniki :
  1. Pomidory obieram ze skórki ( aby łatwiej schodziła skóra wcześniej je sparzyłam wrzącą wodą ).
  2. Obrane przekrawam na pół wycinam białe zgrubienia od łodyżek i kroję w kostkę .
  3. Umytą i oczyszczoną z nasion paprykę kroję w drobną kostkę .
  4. Czosnek kroję w drobniutką kostkę i dodaję do papryki .
  5. Cebulę kroję w drobną kostkę .
  6. Ser żółty ścieram na tarce o średnich oczkach .

Przygotowanie farszu :
  1. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju , dodaję cebulę i podsmażam około 5 minut tak żeby się zeszkliła
  2. Następnie do cebuli na patelni dodaję paprykę , czosnek , miąższ z bakłażanów , dokładnie mieszam i całość duszę około 5 minut .
  3. Warzywa z patelni przekładam do miseczki , dodaję pomidory , sok z cytryny , płatki migdałowe , bazylię , tymianek , cukier , sól ( dwie duże szczypty ) pieprz ( 2 duże szczypty ) i całość dokładnie mieszam .
  4. W drugiej miseczce mieszam jajka , do rozmieszanych jajek dodaję żółty ser i dokładnie mieszam .
  5. Ser z jajkami dodaję do miseczki z warzywami i całość dokładnie mieszam , sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem - farsz jest gotowy .

Końcowe przygotowanie faszerowanych bakłażanów :
  1. Dno naczynia żaroodpornego smaruję olejem .
  2. Do wydrążonych połówek bakłażana nakładam farsz z górką i układam w naczyniu żaroodpornym .
  3. Naczynie z bakłażanami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 35 minut (naczynia nie przykrywam)– piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Faszerowane bakłażany są gotowe , najlepiej smakują na ciepło od razu po przygotowaniu . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa










3 komentarze :

  1. Bakłażan to niezwykłe warzywo , uwielbiam wszystko czym go napakowalaś. Jak zwykle pieknie pokazany przepis.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają te bakłażany. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam bakłażana a w takiej postaci wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.