Witam serdecznie
Propozycja na sałatkę na zimę z
fasolki szparagowej i papryki .
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie 3 słoiki
litrowe sałatki
1 kg fasolki szparagowej żółtej lub
zielonej
1 duży strąk czerwonej papryki
1 duży strąk zielonej papryki
1 duży strąk żółtej papryki
4 ziarenka ziela angielskiego na 1
litrowy słoik
1 listek laurowy na 1 litrowy słoik
na zalewę :
2 litry wody
2 łyżki soli do przetworów (40g)
2 łyżeczki cukru (14g)
2 łyżeczki kwasku cytrynowego (14g)
Link do filmu z przygotowaniem :Fasolka szparagowa z papryką na zimę
Przygotowanie:
Słoki
i wieczka wcześniej wyparzyłam i osuszyłam .
Najpierw
przygotuję fasolkę szparagową :
- Fasolkę płuczę na durszlaku pod bieżącą wodą .
- Następnie fasolkę szparagową oczyszczam , odcinam końcówki i jeżeli ma włókna wzdłuż zrośnięcia to je zdejmuję i kroję na mniejsze kawałki 4-5 centymetrowe (dłuższą na 3 a krótszą na 2 części )
- Tak przygotowaną fasolkę podgotuję , wrzucam do gotującej się wody lekko posolonej i posłodzonej ( w garnku miałam około 2 litrów wody do której dodałam około 1 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru ) i od ponownego zagotowania się wody gotuję przez 3 minuty .
- Następnie odcedzam i odstawiam do przestudzenia .
Przygotowanie
papryki i zalewy :
- Umytą paprykę przekrawam na pół , oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek .
- Kroję ją w paseczki o długości około 3 – 4 cm .
- Do garnka wlewam wodę dodaję , sól , cukier , kwasek cytrynowy i mieszam .
- Garnek stawiam na gazie i zagotowuję – zalewa jest gotowa .
Układanie
fasolki i papryki w słoikach i pasteryzacja :
- Do wcześniej wyparzonych słoików daję cztery ziarnka ziela angielskiego i jeden listek laurowy( na litrowy słoik ) . Następnie układam na przemian fasolkę z papryką – garść fasolki szparagowej , garść papryki , słoikiem potrząsam i delikatnie ugniatam .
- Sałatkę układam tak żeby zostawić około 1 cm wolnego miejsca od wieczka .
- Fasolkę z papryką w słoikach zalewam zalewą tak żeby sałatka była cała przykryta
- Brzeg słoika dokładnie wycieram papierowym ręcznikiem lub ściereczką żeby był zupełnie suchy i czysty . Zakręcam wieczko z całych sił i słoiki pasteryzuję .
- Garnek wykładam ściereczkami, ściereczki układam tak żeby słoiki się nie stykały podczas pasteryzowania.
- Wstawiam słoiki i zalewam je ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików od momentu zagotowania się wody w garnku będę pasteryzować je przez około 30 minut na małym ogniu tak żeby woda delikatnie się ruszała a nie mocno gotowała .
- następnie wyjmuję słoiczki , ustawiam je do góry dnem , przykrywam ściereczką i pozostawiam na około 30 – 40 minut lub do ostygnięcia .
Fasolka
szparagowa z papryką na zimę jest gotowa można odstawić do
spiżarki ( piwnicy ) . Życzę udanych przetworów i smacznego .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Super,dziękuję i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńJak mniejsze słoiki ile pasteryzowac?
OdpowiedzUsuńokoło 20 - 25 minut
UsuńDziękuję za szybka odpowiedź
OdpowiedzUsuńCo z taką sałatka można przygotować
OdpowiedzUsuńPodać do obiadu jako sałatkę.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥