Witam serdecznie, tym razem propozycja na bardzo prostą w przygotowaniu pieczeń rzymską z jajkiem, taka pieczeń idealnie nadaje się do podania podczas zbliżających się świąt Wielkiejnocy, ale i nie tylko. Polecam wypróbować przepis, pieczeń jest bardzo smaczna.
Do przygotowania pieczeni będziemy potrzebowali:
1 kg mięsa mielonego takie jakie lubimy – ja użyłam 500 gramów szynki i 500 gramów karkówki
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
1/2 dużej czerstwej bułki lub jedna czerstwa kajzerka
1 surowe jajko
do smaku dodałam:
około 1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczkę majeranku
pieprz i paprykę ostrą
do smażenia olej + masło
oraz 4 jajka ugotowane na twardo, do włożenia do środka pieczeni
użyłam foremkę o wymiarach długość 21 cm, wysokość 7 cm, szerokość 11 cm
Link do filmiku z przepisem na: Pieczeń rzymska z jajkiem
Przygotowanie:
Czerstwą bułkę zalewam w miseczce zimną wodą i odstawiam do namoczenia.
Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję i daję do osobnej miseczki.
Natkę pietruszki drobno siekam.
Na rozgrzanym maśle z olejem, podsmażam cebulę przez kilka minut tak żeby się zeszkliła, następnie dodaję czosnek i jeszcze przez chwile smażę – cebula jest gotowa.
Do miski przekładam mięso, dodaję odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, natkę pietruszki, doprawiam przyprawami, dodaję surowe jajko i całość bardzo dokładnie mieszam.
Tak przygotowane mięso przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na dno kładę około 1/3 mięsa i dokładnie ugniatam.
Następnie na mięso układam ugotowane jajka i pozostałe mięso. Górę wyrównuję dłonią, namoczoną w zimnej wodzie.
Pieczenie:
Foremkę z pieczenią wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 70 minut, tak żeby góra ładnie się zrumieniła. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez termoobiegu.
Po upieczeniu pieczeń wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.
Pieczeń rzymska z jajkiem jest gotowa, życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz