Nowe Przepisy

wtorek, 23 marca 2021

Pieczeń rzymska z jajkiem na Wielkanoc

Witam serdecznie, tym razem propozycja na bardzo prostą w przygotowaniu pieczeń rzymską z jajkiem, taka pieczeń idealnie nadaje się do podania podczas zbliżających się świąt Wielkiejnocy, ale i nie tylko. Polecam wypróbować przepis, pieczeń jest bardzo smaczna.

Do przygotowania pieczeni będziemy potrzebowali:

1 kg mięsa mielonego takie jakie lubimy – ja użyłam 500 gramów szynki i 500 gramów karkówki

1 średnia cebula

3 ząbki czosnku

pęczek natki pietruszki

1/2 dużej czerstwej bułki lub jedna czerstwa kajzerka

1 surowe jajko

do smaku dodałam:

około 1 1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczkę majeranku

pieprz i paprykę ostrą

do smażenia olej + masło

oraz 4 jajka ugotowane na twardo, do włożenia do środka pieczeni

użyłam foremkę o wymiarach długość 21 cm, wysokość 7 cm, szerokość 11 cm


Link do filmiku z przepisem na: Pieczeń rzymska z jajkiem


Przygotowanie:

Czerstwą bułkę zalewam w miseczce zimną wodą i odstawiam do namoczenia.

Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję i daję do osobnej miseczki.

Natkę pietruszki drobno siekam.

Na rozgrzanym maśle z olejem, podsmażam cebulę przez kilka minut tak żeby się zeszkliła, następnie dodaję czosnek i jeszcze przez chwile smażę – cebula jest gotowa.

Do miski przekładam mięso, dodaję odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, natkę pietruszki, doprawiam przyprawami, dodaję surowe jajko i całość bardzo dokładnie mieszam.

Tak przygotowane mięso przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na dno kładę około 1/3 mięsa i dokładnie ugniatam.

Następnie na mięso układam ugotowane jajka i pozostałe mięso. Górę wyrównuję dłonią, namoczoną w zimnej wodzie.

Pieczenie:

Foremkę z pieczenią wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 70 minut, tak żeby góra ładnie się zrumieniła. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez termoobiegu.

Po upieczeniu pieczeń wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.

Pieczeń rzymska z jajkiem jest gotowa, życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa


Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.