Nowe Przepisy

czwartek, 14 sierpnia 2014

Bezglutenowe placuszki z Kaszy Jaglanej


Witam serdecznie
Druga propozycja na bardzo dobre placuszki z kaszy jaglanej tym razem bezglutenowe .Są proste do przygotowania można je podać na śniadanie z dżemem , jogurtem naturalnym lub do innych dań ponieważ nie są słodkie .

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 12 placuszków

200 g kaszy jaglanej
5 łyżek mąki kukurydzianej ( 60g )
2 jajka

dodatkowo do podania z placuszkami :
dżem , jogurt , brązowy cukier lub to co lubimy :)


Link do filmu z przygotowaniem : Bezglutenowych placuszków 



Przygotowanie :
  1. Najpierw ugotuję kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu , po ugotowaniu kaszę odstawiam do wystudzenia .
  2. Do miski z wystudzoną kaszą jaglaną dodaję jajka , mąkę i wszystko razem dokładnie mieszam na początku łyżką a następnie wyrabiam na jednolitą masę dłonią ( tak jak masę na kotlety mielone ).

Z tak przygotowanej masy formuję placuszki :
  1. Przed formowaniem placuszków dłonie zwilżam w zimnej wodzie aby masa nie kleiła się do dłoni ( wodę mam wlaną do miseczki ).
  2. Do dłoni nabieram około 1 łyżki masy i formuję placuszek – delikatnie ugniatam na kształt placuszka .
  3. Tak uformowane placuszki z kaszy jaglanej smażę na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z obydwu stron .
Placuszki z kaszy jaglanej są gotowe , najbardziej mi smakują podane z jogurtem naturalnym z brązowym cukrem . Życzę smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa 





1 komentarz :

  1. brzmi fajnie :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.