Witam
serdecznie
Druga
propozycja na bardzo dobre placuszki z kaszy jaglanej tym razem
bezglutenowe .Są proste do przygotowania można je podać na
śniadanie z dżemem , jogurtem naturalnym lub do innych dań
ponieważ nie są słodkie .
Będziemy
potrzebować :
z
podanych proporcji wyjdzie około 12 placuszków
200
g kaszy jaglanej
5
łyżek mąki kukurydzianej ( 60g )
2
jajka
dodatkowo
do podania z placuszkami :
dżem
, jogurt , brązowy cukier lub to co lubimy :)
Link do filmu z przygotowaniem : Bezglutenowych placuszków
Przygotowanie
:
- Najpierw ugotuję kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu , po ugotowaniu kaszę odstawiam do wystudzenia .
- Do miski z wystudzoną kaszą jaglaną dodaję jajka , mąkę i wszystko razem dokładnie mieszam na początku łyżką a następnie wyrabiam na jednolitą masę dłonią ( tak jak masę na kotlety mielone ).
Z
tak przygotowanej masy formuję placuszki :
- Przed formowaniem placuszków dłonie zwilżam w zimnej wodzie aby masa nie kleiła się do dłoni ( wodę mam wlaną do miseczki ).
- Do dłoni nabieram około 1 łyżki masy i formuję placuszek – delikatnie ugniatam na kształt placuszka .
- Tak uformowane placuszki z kaszy jaglanej smażę na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z obydwu stron .
Placuszki
z kaszy jaglanej są gotowe , najbardziej mi smakują podane z
jogurtem naturalnym z brązowym cukrem . Życzę smacznego .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
brzmi fajnie :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty