Witam serdecznie
Tym razem chciałabym zaproponować
przepis na syrop z mniszka lekarskiego, zwany również miodem z
mniszka lub mlecza. Tak przygotowany syrop jest bardzo smaczny,
pięknie pachnie i ma właściwości lecznicze, pomaga na kaszel i
bólu gardła. Możemy go pić sam lub dodać do gorącej herbaty, a
jeżeli dłużej pogotujemy syrop to zgęstnieje i możemy nim
posmarować pieczywo. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego syropu
to polecam.
Do przygotowania syropu będziemy
potrzebowali:
Z podanych proporcji
wyjdzie około 1400 ml syropu (miodu)
500 szt. świeżych
kwiatów mniszka lekarskiego (około 500 g)
1 kg cukru
sok wyciśnięty z 2
cytryny
1 l wody
Link do filmiku z
przygotowaniem: Syrop z mniszka lekarskiego
Przygotowanie:
Najpierw trzeba zebrać
mniszek :). Na łące w słoneczny dzień zbieram kwiatki mniszka bez
łodyżek, najlepiej mniszek zbierać na łące która jest daleko od
drogi, domów i pól uprawnych.
Po przyjściu do domu
kwiatki mniszka wysypuję na balkonie, na papier lub stary ręcznik i
pozostawiam na około 2 godziny. Robię to po to aby z kwiatków,
wyszły wszystkie żyjątka, mrówki i owady.
Następnie przebrane
kwiatki, przekładam do garnka, zalewam wodą, garnek stawiam na
gazie i gotuję 15 minut pod przykryciem, na małym ogniu.
Po 15 minutach zdejmuję
garnek z gazu i odstawiam na około 24 godziny w chłodne miejsce
(garnek odstawiam nakryty pokrywką).
Po około 24 godzinach,
przecedzanie i gotowanie syropu:
Sitko wykładam gazą i
przecedzam kwiatki, następnie dokładnie odciskam i odciśnięte
kwiatki wyrzucam.
Do płynu dodaję cukier,
sok z cytryny i mieszam. Garnek stawiam na gazie i na początku
mieszam tak aby cukier się rozpuścił.
Syrop możemy gotować od
1 godziny do 2 godzin, w zależności jak gęsty chcemy uzyskać
syrop, ja gotuję zazwyczaj około 80 minut.
Gorący syrop przelewam do
wcześniej wyparzonych słoiczków, brzeg słoiczka dokładnie
wycieram i mocno zakręcam wieczko. Następnie słoiczki układam do
góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam
do wystudzenia. Jeżeli jakiś słoiczek by nie złapał, to trzeba
go pasteryzować.
Syrop z mniszka
lekarskiego – miód z mniszka, jest gotowy, można schować do
spiżarki i używać w razie potrzeby. Życzę dużo zdrowia.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Cudowna kobieta z babci ❤❤❤ samych wspaniałości ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i za życzenia. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia 💖
UsuńGotować pod przykryciem syrop z cukrem?
OdpowiedzUsuńCzy po dosypanie cukru do wywaru gotować go pod przykryciem?
OdpowiedzUsuń