Witam serdecznie
Propozycja na pyszne danie na obiad z
kalafiorem . Stanowi samodzielne danie które można podać z
pieczywem lub bez :)
Będziemy potrzebować :
1 duży kalafior
2 strąki czerwonej papryki
400 g dobrej kiełbasy
2 cebule
500 g pomidorów
1 szklanka śmietany
około 1 łyżeczki papryki ostrej
około 1 łyżeczki papryki słodkiej
sól
olej do smażenia
Link do filmu z przygotowania : Paprykarz z kalafiorem
Przygotowanie :
Najpierw ugotuję kalafior :
- Kalafior oczyszczam z liści i kroję na mniejsze kawałki ( różyczki ) .
- Następnie wrzucam do gotującej się lekko osolonej i posłodzonej wody i gotuję od momentu wrzucenia około 13 minut .
- Odcedzam i odstawiam żeby przestygł .
Przygotowanie pozostałych składników
:
- Umytą i osuszoną paprykę przekrawam na pół , oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek i kroję w nie za dużą kostkę.
- Cebulę kroję w drobną kostkę .
- Kiełbasę obieram ze skórki , przekrawam wzdłuż na pół i kroję w nie za grube pół plasterki .
- Pomidory obieram ze skórki i kroję w kostkę - aby łatwiej było obrać pomidory ze skórki wcześnie je sparzyłam wrzątkiem .
- Wystudzony kalafior kroję w nie za dużą kostkę .
Końcowe przygotowanie paprykarza z
kalafiorem :
Danie można przygotować na dużej
patelni lub w rondlu .
- Na patelni rozgrzewam olej , dodaję cebulę i smażę 5 minut – tak żeby zeszkliła się cebula .
- Po 5 minutach do cebuli dodaję pomidory , paprykę doprawiam papryką ostrą i słodką , dokładnie mieszam i dusze pod przykryciem 15 minut .
- Po 15 minutach dodaję kiełbasę , kalafior i dokładnie mieszam . Całość duszę pod przykryciem jeszcze 15 minut .
- Teraz zakręcam gaz dodaję śmietanę doprawiam solą i dokładnie mieszam . Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam przyprawami i jeszcze raz mieszam – danie najlepiej smakuje jak jest pikantne .
Paprykarz z kalafiorem jest gotowy
można podawać . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa
Takie jedzenie to ja rozumiem :) Pyszne !!!
OdpowiedzUsuń