Witam serdecznie
Tym razem chciałabym się podzielić
przepis na pyszny sernik z sera z wiaderka. Sernik jest bardzo
smaczny, delikatny, puszysty i prosty w przygotowaniu. Polecam
wypróbować przepis.
Sernik z wiaderka składniki:
Użyłam foremki o wymiarach 24cm x
24cm
na ciasto - spód i góra:
250 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub
550)
2 żółtka (jajka L)
100 g schłodzonego masła lub
margaryny
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany 12% lub 18%
na sernik:
1 kg tłustego twarogu sernikowego z
wiaderka
200 g śmietanki 30%
200 g cukru pudru
6 jajek rozdzielone żółtka od białek
(jajka L)
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowy
kilka kropli aromatu cytrynowego lub
skórka otarta z cytryny
Link do filmu z przepisem na: Sernik z wiaderka
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto:
Na blat wysypuję mąkę, dodaję
cukier puder i dobrze schłodzone masło, składniki łącze ze sobą
pocierając je dłońmi, tak żeby powstały grudki podobne do
kruszonki. Składniki możemy również posiekać nożem lub użyć
miksera.
Następnie do ciasta dodaję śmietanę,
żółtka i przez chwilę zagniatam ciasto tak aby składniki się
połączyły.
Gotowe ciasto wkładam do woreczka lub
zawijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażalnika na około 60
minut.
Pod koniec schładzania ciasta,
przygotowuję masę serową:
Do miski wlewam żółtka, dodaję
około połowy cukru pudru i przez chwilę miksuję, tak żeby żółtka
zbielały.
Następnie dodaję śmietankę, proszek
do pieczenia, budyń, mąkę ziemniaczaną i miksuję.
Gdy składniki dobrze się wymieszają
dodaję stopniowo ser z wiaderka i miksuję do momentu aż masa
stanie się jednolita i bez grudek.
Teraz w drugiej misce ubijam białka na
sztywną pianę, do ubitych białek dodaję resztę cukru pudru i
jeszcze przez chwilę miksuję, tak żeby cukier puder połączył
się z białkiem.
Dobrze schłodzone ciasto ścieram na
tarce o grubych oczkach.
Foremkę przed włożeniem ciasta
wykładam papierem do pieczenia.
Teraz połową startego ciasta wykładam
spód foremki, następnie na ciasto wlewam masę serową i wyrównuję
górę.
Górę sernika posypuję resztą
startego ciasta.
Pieczenie sernika:
Sernik wstawiam do nagrzanego
piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około
60 minut, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania
termoobiegu.
Po wyłączeniu grzania, sernika nie
wyjmuję od razu z piekarnika tylko pozostawiam w zamkniętym
piekarniku na 15 minut, następnie uchylam drzwiczki i jeszcze
trzymam w piekarniku 15 minut. Dzięki tym zabiegom sernik nie
powinien aż tak opaść.
Następnie sernik odstawiam w foremce
do wystudzenia, wystudzony wyjmuję z foremki.
Sernik z wiaderka jest gotowy, można
podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Godzinę temu wyjęłam z pieca. Wygląda pięknie, nie opadł. Degustacja w sobotę. Życzę zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych ! Bożena
OdpowiedzUsuńSuper przepis często robię ten sernik uwielbiam i polecam pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWszystkie Pani przepisy są świetne:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie pozdrawiam 💖😘
Usuń