Nowe Przepisy

poniedziałek, 22 stycznia 2018

Puszysty i delikatny sernik z wiaderka

Sernik z wiaderka
Witam serdecznie
Tym razem chciałabym się podzielić przepis na pyszny sernik z sera z wiaderka. Sernik jest bardzo smaczny, delikatny, puszysty i prosty w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis.

Sernik z wiaderka składniki:

Użyłam foremki o wymiarach 24cm x 24cm

na ciasto - spód i góra:
250 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
2 żółtka (jajka L)
100 g schłodzonego masła lub margaryny
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany 12% lub 18%

na sernik:
1 kg tłustego twarogu sernikowego z wiaderka
200 g śmietanki 30%
200 g cukru pudru
6 jajek rozdzielone żółtka od białek (jajka L)
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowy
kilka kropli aromatu cytrynowego lub skórka otarta z cytryny


Link do filmu z przepisem na: Sernik z wiaderka


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję ciasto:
Na blat wysypuję mąkę, dodaję cukier puder i dobrze schłodzone masło, składniki łącze ze sobą pocierając je dłońmi, tak żeby powstały grudki podobne do kruszonki. Składniki możemy również posiekać nożem lub użyć miksera.

Następnie do ciasta dodaję śmietanę, żółtka i przez chwilę zagniatam ciasto tak aby składniki się połączyły.

Gotowe ciasto wkładam do woreczka lub zawijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażalnika na około 60 minut.


Pod koniec schładzania ciasta, przygotowuję masę serową:
Do miski wlewam żółtka, dodaję około połowy cukru pudru i przez chwilę miksuję, tak żeby żółtka zbielały.
Następnie dodaję śmietankę, proszek do pieczenia, budyń, mąkę ziemniaczaną i miksuję.

Gdy składniki dobrze się wymieszają dodaję stopniowo ser z wiaderka i miksuję do momentu aż masa stanie się jednolita i bez grudek.

Teraz w drugiej misce ubijam białka na sztywną pianę, do ubitych białek dodaję resztę cukru pudru i jeszcze przez chwilę miksuję, tak żeby cukier puder połączył się z białkiem.
Ubite białka dodaję do masy serowej i przez chwilę miksuję do połączenia się składników.



Dobrze schłodzone ciasto ścieram na tarce o grubych oczkach.

Foremkę przed włożeniem ciasta wykładam papierem do pieczenia.


Teraz połową startego ciasta wykładam spód foremki, następnie na ciasto wlewam masę serową i wyrównuję górę.
Górę sernika posypuję resztą startego ciasta.


Pieczenie sernika:
Sernik wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.


Po wyłączeniu grzania, sernika nie wyjmuję od razu z piekarnika tylko pozostawiam w zamkniętym piekarniku na 15 minut, następnie uchylam drzwiczki i jeszcze trzymam w piekarniku 15 minut. Dzięki tym zabiegom sernik nie powinien aż tak opaść.


Następnie sernik odstawiam w foremce do wystudzenia, wystudzony wyjmuję z foremki.

Sernik z wiaderka jest gotowy, można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.