Nowe Przepisy

środa, 30 lipca 2014

Kapuśniak z Rabarbarem


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny kapuśniak z rabarbarem . Sezon rabarbarowy jeszcze się nie skończył więc zachęcam do wypróbowania przepisu :) .

poniedziałek, 28 lipca 2014

Sałatka z Ryżem , Brokułem i Salami


Witam serdecznie
Propozycja na przepyszną sałatkę z ryżem , brokułem i salami . Jest prosta w przygotowaniu i bardzo dobra :)

piątek, 25 lipca 2014

Gulasz z Fasolki Szparagowej


Witam serdecznie
Propozycja na trochę inny gulasz bo z fasolki szparagowej . Jest przepyszny i można go podawać z pieczywem , ryżem lub kaszą gryczaną .

Pikantna Sałatka z Fasolki Szparagowej


Witam serdecznie
Propozycja na lekką i pyszną sałatkę z fasolki szparagowej . Jest dość pikantna więc jeżeli chcemy łagodniejszą to należy użyć mniejszej ilość pieprzu cayenne :)

czwartek, 24 lipca 2014

Sałatka z Kaszy Jaglanej i Kalafiora


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i zdrową sałatkę z kaszą jaglaną i kalafiorem . Jest bardzo syta i może być podana jako samodzielny posiłek .

środa, 23 lipca 2014

Placek z Jagodami i Kruszonką Kakaową


Witam serdecznie
Przepis na prosty i pyszny placek z jagodami posypany kruszonką kakaową .

wtorek, 22 lipca 2014

Sałatka z Makaronem i Fasolką Szparagową


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i bardzo sytą sałatkę z makaronem i fasolką szparagową.

niedziela, 20 lipca 2014

Sałatka z Ryżem i Serem Feta


Witam serdecznie
Propozycja na bardzo smaczną i zdrową sałatkę z ryżem i serem feta . Może stanowić samodzielny posiłek idealnie nadaje się do pracy lub kolację :)

czwartek, 17 lipca 2014

Zupa Owocowa z Wiśni


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i bardzo prostą zupę owocową z wiśni . Będzie na pewno smakowała najmłodszym i nie tylko :)

środa, 16 lipca 2014

Ciasto Drożdżowe z Wiśniami


Witam serdecznie
Przepis na pyszne ciasto drożdżowe z wiśniami , jest proste w wykonaniu , puszyste i bardzo smaczne .

Bób z Sosem Śmietanowym

Witam serdecznie
Propozycja na prosty i smaczny w przygotowaniu bób z sosem śmietanowym .

Będziemy potrzebować :

600 g bobu przed gotowaniem
2 szalotki
90 g śmietany 30%
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki octu winnego jabłkowego
1 łyżka oliwy lub oleju
sól ,pieprz


Link do filmu z przygotowaniem : Bób z sosem śmietanowym 


Przygotowanie:
Najpierw przygotuję bób:
  1. Bób dokładnie płuczę pod bieżącą wodą na durszlaku.
  2. W garnku zagotowuję około 1,5 litra wody. Wodę mam lekko osoloną i posłodzoną , do gotującej się wody wrzucam bób i go gotuję około 20 minut do miękkości.
  3. Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia .
  4. Po wystudzeniu bób obieram ze skórki (skórkę wyrzucam).

Przygotowanie pozostałych składników i sosu:
  1. Cebulkę szalotkę kroję w drobną kostkę.
  2. Natkę pietruszki drobno siekam – użyję ją do posypania bobu na talerzu przed podaniem.
  3. Do miseczki wlewam olej , ocet , dokładnie mieszam następnie dodaję śmietanę i dokładnie mieszam. Na koniec doprawiam solą i pieprzem i jeszcze raz mieszam – sos jest gotowy.

Końcowe przygotowanie bobu:
  1. Do obranego bobu dodaję szalotkę , polewam całość sosem i dokładnie mieszam.
  2. Teraz salaterkę z bobem wstawiam do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.
Sałatka - bób w sosie śmietanowym jest gotowy, podaję ją schłodzoną na talerzu posypuję obficie posiekaną natką pietruszki. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 


niedziela, 13 lipca 2014

Ciasto z Brzoskwiniami i Czekoladą


Witam serdecznie
Przepis na pyszne ciasto z brzoskwiniami z dodatkiem czekolady . Jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne :) . Można je upiec bez dodatku kropelek czekoladowych .

piątek, 11 lipca 2014

Ciasto z Jagodami


Witam serdecznie
Propozycja na proste i pyszne ciasto z jagodami .

czwartek, 10 lipca 2014

Surówka z Kapusty i Papryki


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i zdrową surówkę z kapusty i papryki do obiadu i nie tylko .

Kalafior z Bułką Tartą


Witam serdecznie
Propozycja na prosty w przygotowaniu i smaczny kalafior z bułką tartą .

poniedziałek, 7 lipca 2014

Czarne Jagody w soku własnym na zimę


Witam serdecznie
Propozycja jak zrobić czarne jagody w soku własnym na zimę . Oczywiście jagody można zamrozić i przechowywać w zamrażarce ale jeżeli nie mamy wystarczająco dużej zamrażarki aby pomieścić różnego rodzaju mrożonki . To można jagody zamknąć w słoiczkach i wstawić do spiżarki . Tak przygotowane jagody można użyć do przygotowania deserów , koktajli lub użyć do przygotowania ciast i jagodzianek .

piątek, 4 lipca 2014

Pikantny Sos Rabarbarowy do mięs i ryb


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny sos rabarbarowy do mięs i ryb do naszej spiżarki , który idealnie nadaje się do mięs pieczonych (np. takich jak schab) , gotowanych , drobiu , ryb i wędlin .

środa, 2 lipca 2014

Dżem z Czarnych Jagód

Witam serdecznie
Przepis na pyszny domowy dżem z czarnych jagód do domowej spiżarki.


Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 700 ml dżemu

1 kg czarnych jagód
500 g cukru (można dodać mniej cukru)
sok wyciśnięty z jednej cytryny


Link do filmu z przygotowaniem: Dżemu z czarnych jagód 


Przygotowanie:
Przed gotowaniem dżemu z czarnych jagód, jagody dokładnie płuczę na durszlaku pod bieżącą wodą i odstawiam do osączenia.
  1. W garnku rozdrabniam jagody - możemy do tego użyć blendera lub widelca. 
  2. Do rozdrobnionych jagód dodaję cukier, sok z cytryny i dokładnie mieszam.
  1. Garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania się dżemu, smażę go od 30 do 50 minut. Długość smażenia dżemu, zależy jak gęsty dżem jagodowy chcemy uzyskać, czym dłużej smażymy tym dżem jest gęstszy, ponieważ odparowuje sok.
  2. W czasie gotowania dżem mieszam.
Test tak zwanego zimnego talerzyka:
  1. Aby sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem jagodowy po ostygnięciu, możemy przeprowadzić tak zwany test zimnego talerzyka, na schłodzony w lodówce talerzyk nakładamy troszkę dżemu i po ostygnięciu będzie miał taką konsystencję, jeżeli nam nie odpowiada jest za rzadka to nadal gotujemy dżem .
  2. Ja dżem gotowałam około 40 minut.
Nakładanie dżemu i pasteryzacja :
  1. Gotowy i gorący dżem jagodowy nakładam do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików.
  2. Najpierw nakładam do słoika po łyżce gorącego dżemu żeby zagrzać słoik (robię to dlatego że kiedyś jeden słoik mi pękł i wolę teraz dmuchać na zimne ) i nakładam do pełna.
  1. Gdy słoiczki mam już pełne, wycieram dokładnie górę żeby była sucha i zakręcam z całych sił wieczko, po zakręceniu odkładam do góry dnem słoik na ściereczkę i je przykrywam, słoiki stoją tak około 30 – 40 minut żeby dobrze złapały wieczka ale można pozostawić aż do ostygnięcia.
  2. Jeżeli wieczko nie odskakuje po naciśnięciu to znaczy że złapały, dżem z czarnych jagód można odstawiać do spiżarki.

Pasteryzacja :
  1. Jeżeli wieczka by odskakiwały lub nie jesteśmy pewni czy wieczka złapały trzeba pasteryzować.
  2. Garnek wykładam ściereczkami, ściereczki układam tak żeby słoiki się nie stykały podczas pasteryzowania.

  3. Wstawiam słoiki i zalewam je ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików od momentu zagotowania się wody w garnku będę pasteryzować je przez około 15 minut na małym ogniu tak żeby woda delikatnie się ruszała a nie mocno gotowała (długość pasteryzacji zależy od wielkości słoików czym większe tym dłużej pasteryzuję nawet do 30 minut ).
  4. Pasteryzację możemy również przeprowadzić na sucho w piekarniku.

  5. Następnie wyjmuję słoiczki, ustawiam je do góry dnem , przykrywam ściereczką i pozostawiam na około 30 – 40 minut lub do ostygnięcia.
Dżem z czarnych jagód jest gotowy można odstawić do spiżarki . Dżem można przechowywać co najmniej przez rok. Życzę przygotowania pysznego dżemu.
Pozdrawiam Babcia Ewa 
 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.