Witam
serdecznie
Przepis
na pyszne ciasto drożdżowe z wiśniami , jest proste w wykonaniu ,
puszyste i bardzo smaczne .
Będziemy
potrzebować :
na
ciasto:
400
g mąki pszennej
200
ml letniego mleka
80
g cukru kryształ
80
g roztopionego i przestudzonego masła
25
g drożdży świeżych
2
żółtka
skórka
otarta z małej cytryny
szczypta
soli
oraz
:
około
800 g wiśni z pestkami
na
kruszonkę :
4
łyżki mąki pszennej
2
łyżki cukru kryształ
2
łyżki masła
Użyłam
foremki o wymiarach 24cm x 24 cm
Link do filmu z przygotowania : Ciasta drożdżowego z wiśniami
Przygotowanie:
Wiśnie
dokładnie myję pod bieżącą wodą na durszlaku i odstawiam do
osączenia . Następnie usuwam pestki można drylownicą lub za
pomocą noża usunąć pestki .
Teraz
przygotuję rozczyn :
- Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 1 łyżeczki cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki
- wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut
- rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.
Po
15 minutach :
- Do rozczynu dodaję : żółtka , mąkę , cukier , otartą skórkę z cytryny , pozostałe mleko , sól i wszystko dokładnie mieszam
- gdy składniki ładnie się połączą dodaję rozpuszczone masło i tak długo wyrabiam łyżką aż powstanie jednolita masa ( można do tego użyć robota ja robiłam ręcznie )
- następnie miskę z ciastem przykrywam ściereczką i dostawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 do 40 minut , tak żeby podwoiło swoją objętość .
Jeżeli
w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego
piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić
ciasto do wyrośnięcia .
- Wyrośnięte ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (można blaszkę wysmarować tłuszczem ) i równo rozprowadzam dłonią w blaszce .
- Teraz blaszkę nakrywam ściereczką i dostawiam jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia , w tym czasie przygotuję kruszonkę .
Przygotowanie
kruszonki :
- Na blat wysypuję mąkę , cukier i masło , składniki ze sobą łączę pocierając je dłońmi tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.
Końcowe
przygotowanie ciasta drożdżowego z wiśniami :
- Na wyrośnięte ciasto w blaszce układam wiśnie jedną koło drugiej
- Wiśnie posypuję kruszonką .
Pieczenie
ciasta drożdżowego z wiśniami :
- Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na druga od dołu półkę i piekę około 50 minut . w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu .
- Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia.
Ciasto
drożdżowe z wiśniami jest gotowe życzę udanych wypieków i
smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Takie nafaszerowana owocami, najlepsze !!! Pozdrawiam serdecznie i zabieram kawałek :)
OdpowiedzUsuńZnowu pokazujesz nieograniczone możliwości na ciasto z owocami i perfekcyjne wykonanie.Cóż z tego,że znam te przepisy ? Z przyjemnością skorzystam z podpowiedzi.
OdpowiedzUsuńCiasto drożdżowe i wiśnie kocham.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Czy mogę użyć wiśni z kompotu?
OdpowiedzUsuńTak tylko trzeba dobrze odsączyć .
Usuń