Nowe Przepisy

czwartek, 24 lipca 2014

Sałatka z Kaszy Jaglanej i Kalafiora


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i zdrową sałatkę z kaszą jaglaną i kalafiorem . Jest bardzo syta i może być podana jako samodzielny posiłek .

Będziemy potrzebować :

200 g kaszy jaglanej
500 g kalafiora
500 g pomidorów
150 g szynki
100 g oliwek zielonych
na sos:
100 g pomidorów suszonych
5 łyżek oleju lub oliwy
3 łyżki octu winnego czerwonego
1 łyżkę soku z cytryny
kilka kropli tabasco
1 łyżeczka suszonego oregano
sól , pieprz

Link do filmu z przygotowania : Sałatki z kaszą jaglaną i kalafiorem 



Przygotowanie :
  1. Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu i odstawiam do wystudzenia .
  2. Kalafior oczyszczam z liści , dzielę na mniejsze kawałki i płuczę pod bieżącą wodą . Wrzucam do gotującej się wody lekko osolonej i osłodzonej i gotuję około 13 minut – kalafior powinien nie być rozgotowany tylko chrupiący .
  3. Ugotowany kalafior odcedzam i odstawiam do wystudzenia .
Gdy kalafior i kasza jaglana jest zimna przygotuję sałatkę :
  1. Wystudzoną kasze jaglaną daję do miski .
  2. Wystudzony kalafior kroję na mniejsze kawałki i dodaję do miski z kaszą jaglaną .
  3. Oliwki kroję na plasterki i dodaję do sałatki .
  4. Szynkę kroję w paseczki o szerokości około 1 cm i dodaję do sałatki .
  5. Umyte pomidory przekrawam na pół wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję razem ze skórką w dużą kostkę , dodaję do sałatki .
Przygotowanie sosu :
  1. Odsączone suszone pomidory kroję w drobną kostkę .
  2. Do miseczki wlewam olej , ocet winny , sok z cytry dodaję oregano , pieprz , sól , kilka kropli tabasco i dokładnie mieszam .
  3. Do wymieszanych składników dodaję pokrojone suszone pomidory i jeszcze raz mieszam.
Tak przygotowanym sosem polewam sałatkę i dokładnie mieszam . Sałatkę najlepiej odstawić przed podaniem na około godzinę żeby przeszła smakiem .

Sałatka z kaszy jaglanej i kalafiora jest gotowa można podawać . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa






Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.