Witam serdecznie
Propozycja na pyszną i zdrową sałatkę
z kaszą jaglaną i kalafiorem . Jest bardzo syta i może być podana
jako samodzielny posiłek .
Będziemy potrzebować :
200 g kaszy jaglanej
500 g kalafiora
500 g pomidorów
150 g szynki
100 g oliwek zielonych
na sos:
100 g pomidorów suszonych
5 łyżek oleju lub oliwy
3 łyżki octu winnego czerwonego
1 łyżkę soku z cytryny
kilka kropli tabasco
1 łyżeczka suszonego oregano
sól , pieprz
Link do filmu z przygotowania : Sałatki z kaszą jaglaną i kalafiorem
Przygotowanie :
- Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu i odstawiam do wystudzenia .
- Kalafior oczyszczam z liści , dzielę na mniejsze kawałki i płuczę pod bieżącą wodą . Wrzucam do gotującej się wody lekko osolonej i osłodzonej i gotuję około 13 minut – kalafior powinien nie być rozgotowany tylko chrupiący .
- Ugotowany kalafior odcedzam i odstawiam do wystudzenia .
Gdy kalafior i kasza jaglana jest zimna
przygotuję sałatkę :
- Wystudzoną kasze jaglaną daję do miski .
- Wystudzony kalafior kroję na mniejsze kawałki i dodaję do miski z kaszą jaglaną .
- Oliwki kroję na plasterki i dodaję do sałatki .
- Szynkę kroję w paseczki o szerokości około 1 cm i dodaję do sałatki .
- Umyte pomidory przekrawam na pół wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję razem ze skórką w dużą kostkę , dodaję do sałatki .
Przygotowanie sosu :
- Odsączone suszone pomidory kroję w drobną kostkę .
- Do miseczki wlewam olej , ocet winny , sok z cytry dodaję oregano , pieprz , sól , kilka kropli tabasco i dokładnie mieszam .
- Do wymieszanych składników dodaję pokrojone suszone pomidory i jeszcze raz mieszam.
Tak przygotowanym sosem polewam sałatkę
i dokładnie mieszam . Sałatkę najlepiej odstawić przed podaniem
na około godzinę żeby przeszła smakiem .
Sałatka z kaszy jaglanej i kalafiora
jest gotowa można podawać . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prześlij komentarz