Nowe Przepisy

czwartek, 25 kwietnia 2024

Rewelacyjne ciasto z budyniem i truskawkami

Serdecznie witam i zapraszam tym razem na przepyszne ciasto z budyniem i truskawkami. Ciasto jest rewelacyjnie, bardzo smaczne i dodatkowo ładnie się prezentuje. Polecam upiec i życzę smacznego.

Do przygotowania ciasta z budyniem będziemy potrzebowali:
Ciasto upiekłam w foremce okrągłej o średnicy 24 centymetrów, ale można upiec w prostokątnej.
Na budyń:
około 1 i 2/3 szklanki mleka – około 400 mililitrów
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru
około 50 gramów białej czekolady
2 łyżki soku z cytryny
na ciasto:
240 gramów mąki pszennej (typ do 550) – 1 i ½ szklanki 250 ml
150 gramów masła o temperaturze pokojowej
110 gramów cukru - około ½ szklanki 250 ml
3 jajka – rozmiar L
3 czubate łyżki śmietany 12% lub 18%
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
oraz około 200 g truskawek

Link do filmiku z przepisem na: Ciasto z budyniem



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję budyń:

Do rondelka wlewam około 250 mililitrów mleka, a pozostałe do miseczki do której dodaję budyń, cukier i dokładnie mieszam.
Mleko w rondelku zagotowuję i dodaję do niego pozostałe mleko z budyniem, mieszając zagotowuję, tak żeby budyń zgęstniał.

Do gorącego budyniu dodaje czekoladę, sok z cytryny i dokładnie mieszam, tak żeby czekolada się rozpuściła – budyń jest gotowy.

Przygotowanie ciasta:
Do mąki dodaję, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i delikatnie mieszam.
Następnie do miski przekładam masło, dodaję cukier i przez chwilę miksuję, tak żeby masło połączyło się z cukrem.
Następnie dodaję po jednym jajku, miksuję i gdy połączy się z masłem, to dodaję następne i nadal miksuję.
Dodaję stopniowo mąkę i gdy mąka połączy się z ciastem, dodaję śmietanę i jeszcze przez chwilę miksuję – ciasto jest gotowe.

Ciasto przekłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję. Następnie na środek ciasta kładę ciepły budyń, budyń nakładam tak że pozostawiam dookoła około 2 centymetrów ciasta bez budyniu.
A na koniec układam przekrojone na pół truskawki, które delikatnie wciskam.

Pieczenie:
Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 40 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

Upieczone ciasto wyjmuję od razu z piekarnika i z foremki, i odstawiam do wystudzenia.
Ciasto z budyniem jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.